DURSUN KARACA’NIN ARDINDAN

Bir Çayeli sevdalısı. Bir İstanbul Beyefendisi. Bir cumhuriyet sevdalısı. Eski futbolcu, eski belediye başkan yardımcısı. Kalıcı eserlere imza atmış bir sanatkar ve en önemlisi gönül insanı Dursun Karaca ağabeyimizi kaybetmenin derin ü

GÜNDEM 5.11.2022 13:08:45 98 0
DURSUN KARACA’NIN ARDINDAN

SAYISIZ İYİLİĞİNE ŞAHİTLİK ETTİM

1990’lı yıllar Gayya Kuyusu diye adlandırdığım Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda takılıyor, Karadeniz Türkileri yazıyordum. Bu türküleri okuyan türkücülerin çoğu iyi niyetimi istismar edip kasetlerinde türkülerime kendi adlarıyla yer veriyorlardı. Bu emek mücadelemde tam umutsuzluğa düşmüşken Dursun Karaca hemşerimle bir Çayeli Gecesi’nde tanıştım. Karaca o sıralar Türkiye Musiki Eserleri Meslek Birliği MESAM'ın Genel Sekreterliğini yürütüyordu. Adresini vererek “yarın bana uğra. O iş kolay” dedi. 18 Şubat 1993 tarihinde Dursun Ağabeyim yönlendirmesi bilgilendirmesiyle MESAM’a üye oldum. Bu süreçten sonra onunla ilişkilerimi hep en iyi şekilde sürdürdüm. Sayısız güzelliğini iyiliğini gördüm.

Çünkü o güzel adamdı. Özel adamdı. Rize ilinin yetiştirdiği en değerli insanlardan sanatkârlardan biridir. Hastalığı sürecinde hep görüştük. Son olarak bu akşam aradım. Telefonu kapalı çıkınca yüreğime ateş düştü. Ve eve gelince vefat haberini aldım.

ÖRNEK BİR İNSANDI

Dursun Karaca; 1946 yılında Çayeli ilçesinde doğdu. İlk ve Ortaokulu İstanbul Sarıyer’de tamamladıktan sonra tekrar Rize’ye döndü ve Rize Lisesini bitirdi. Avustralya’ya gittim ve bir yıl orada kaldı. A.Ü. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde iki yıl “Ortaçağ Tarihi” eğitimi gördü. Daha sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. İstanbul Feriköy, Rize, Çayelispor kulübünde futbol oynadı.

Eşi emekli öğretmen olup, her ikisi de İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuarı mezunu olan bir oğlu ve bir kızı var. Türk Müziği bestecisi olup, orta derecede piyano, tanbur ve ud çalarıdı. TRT Repertuarında 32 adet müzik eseri bulunmaktadır. Son olarak “İstanbul Barosu Marşı”nı besteledi. Bestecilik konusunda çok sayıda ödül ve mansiyon sahibidir. 1984 – 89 yılları arasında İstanbul Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 1989 yılında MESAM Yönetim Kurulu Murahhas Üyeliği ve genel Sekreterliği görevine getirildi ve 2000 yılına değin on bir yıl süre ile bu görevi sürdürdü. Orta derecede İngilizce bilmekteydi. Telif hakları konusunda uzmandı. Kısa bir süre önce Telif hakları üzerine siyasi oyunlar ve MESAM gerçeği- Besteci ve söz yazarının el kitabı isimli eserini benim için imzalamıştı.

Bestekâr Dursun KARACA üstadımız 5 Kasım Cumartesi günü (Yarın) öğle namazını müteakip Sarıyer Merkez Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kılyos Mezarlığı’na defnedilecektir.

Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesinin sevenlerinin başı sağ olsun.

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI