"Çamlıhemşin ve Hemşin İçin Tehlike Çanları" Çalıştayı düzenlendi

Çamlıhemşin ve Hemşin İçin Tehlike Çanları Çalıştayı düzenlendi

GÜNDEM 14.01.2023 19:50:37 210 0
"Çamlıhemşin ve Hemşin İçin Tehlike Çanları" Çalıştayı düzenlendi

Ankara Rize ili Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerinin ele alındığı önemli bir Çalıştaya imza attı.

Çamlıhemşin – Hemşin vakfı (ÇAHEV),Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği(ÇAMDER),Konaklar Mahallesi ve Ortan Köyü Derneği (KONOR), ve Hemşin Derneği tarafından düzenlenen Çalıştay’a yoğun ilgi gösterildi.

14 Ocak 2023 saat 11.00’de (bugün),Ankara Kent Konseyi salonunda yapılan ve Möderatörlüğünü Okay KARAYALÇIN’ın yaptığı Çalıştayda, Avukatlar, Erol ÖZCEN, Yakup OKUMUŞOĞLU, İbrahim DEMİRCİ sunumlarıyla detaylı bilgiler verdiler.

Çalıştayda, ayrıca eski Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris MELEK değerlendirmelerde bulundu.

Çalıştaya İyi parti milletvekili Trabzon Milletvekili Hüseyin ÖRS, Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, çok sayıda Hemşinli, hukukçu, akademisyen, bürokrat ve yörenin vatandaşları katıldı,

Çalıştayda katılımcılardan, Bahattin BOZKURT, Zekeriya BEKAR, Ali Rıza CİHAN, birer konuşma yaptı,

Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu Ayder’de yapılan TOKİ projesi ve diğer hususlarda değerlendirmelerde bulunarak konukların ve panelistlerin sorularını cevaplandırdı.

Milletvekili ÖRS, yaptığı konuşmada ise, Doğu Karadeniz bölgesinin tek iyi parti vekili olarak her zaman desteğe hazır olduğunu ifade etti,

Çamlıhemşin ve Hemşin ile ilgili tespit edilen problemleri 4 ana başlıkta ele alındığı, tartışıldığı ve verimli değerlendirmelerin yapıldığı çalıştay, dilek, temenni ve yapılan ikramlar ile sona erdi.

ÇALIŞTAY DA ORTAK ALINAN KARARLAR ŞUNLARDAN OLUŞTU

1. YAYLALAR ve MERA KANUNU

Çamlıhemşin ve Hemşinliler için geçerli olan sıkıntıların başında yaylalarda yıllarca sahip oldukları mal varlıklarına artık sahip çıkamama gelmektedir. Yaylalar için geçerli olan mera kanunu yaylada evi olanlar için ağır yaptırımlar içerirken, yeni yerleşim ve yapılanmaları görmemezlikten gelmektedir. Suç işlemeyi göze alanlar istedikleri yere istedikleri yapıyı yapabilirken, yıllarca kullanılan yayla evleri yıkılmış veya yıkılmak üzere olanların ise çivi bile çakmasına müsaade edilmemektedir. Suç işleyerek yer ve yapı sahibi olanlara verilen cezalar komik ve teşvik edicidir. Yaylaları birleştiren yeşil yol projesi mahkeme kararı ile durdurulmuş olmasına rağmen devam etmektedir.

2. KÖYLER, MAHALLELER ve VERASET KANUNU

Sit alanları ile ilgili kanunlar, tabiat varlıklarını koruma kanunları ve orman kanunları baskısı altındaki köyler ve mahallelerde mevcut yapıları ve arazileri sahiplenme imkansız hale gelmiştir. Kadastro çalışmaları esnasında özellikle gurbetçi ailelerin mal varlıklarında ciddi kayıplar meydana gelmiş, sahiplenme konusunda aile içinde varisler arasında ciddi kargaşalar oluşmuştur. Bu şartlar altında özellikle aile mirası ahşap/taş konaklar yıkılmaya veya satılmaya mahkum edilmektedir. Özellikle satın almalarda bölge harici ve yabancı uyruklu kişilerin mevcudiyeti endişe vericidir.

3. İMAR PLANLARI:

Çamlıhemşin ve Hemşin kazaları için belediyeler, bazı köyler için İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve revize edilmeye çalışılan imar planları bölgenin hassasiyetleri ile uygun değildir. DSİ, tabiat varlıkları koruma kurulu, sit alanları ile ilgili kanunlar uygun bulmasa da bu konularda açılan davalar görmemezlikten gelinmekte ve özellikle onaysız uygulamalar devam etmektedir. Her iki vadi ve yaylalar için yayla ve tabiat turizmi ağırlıklı bir master planın acilen yapılarak bölge yetkililerinin değerlendirmesine sunulmalı, tüm imar planları bilahare bu master plan dikkate alınarak revize edilmelidir.

4. BÖLGE ÜZERİNE YAPILAN PLANLAR:

ÇAHEV Vakfının kuruluş sebebi olan HES projeleri için verilen mücadele sonucu elde edilen mahkeme kararı olmasına rağmen enerji ve maden projeleri bölge için halen potansiyel tehlike olmaya devam etmektedir. Ayder’deki yeni yapılaşma, yayla yolları uygulamaları ve Çayeli –Çamlıhemşin yol/ tünel proje çalışmaları bu bölge için birtakım planların yapıldığını ve fırsat bulundukça uygulamaya çalışıldığını göstermektedir. Orman köylüsü olarak değerlendirilen köy ve mahallelerin orman ürünlerinden pay alması engellenmekte, orman ürünleri yetki verilmiş kurumlar tarafından ziyan edilmektedir. Uygunsuz ağaç kesimleri kontrolsüz bir şekilde devam etmektedir.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı