Bahar Karı, çay ve fındık verimini riske soktu

Rize’de iki gündür etkili olan kar yağışı çayı yanma , fındığı ise zirai don tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

GÜNDEM 31.03.2023 09:48:17 136 0
Bahar Karı, çay ve fındık verimini riske soktu
ÇİĞDEM HACIFAZLIOĞLU
Doğu Karadenizde iki gündür etkili olan kar , Rize'nin en önemli tarım ürününü ve geçim kaynağı olan çay bitkisini donma ve yanma riskiyle karşı karşıya bıraktı.
Bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı çay erken filiz verdi.
Çayda verimli bir sezon beklentisi varken, çay yapraklarının yanma ihtimali, hasadın geç başlamasına ve rekoltenin düşmesine yol açabileceğini söyleyen ; Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi Başkanı Müfit Akman, Mevsim dışında yağan karın çayda ciddi ürün kaybına yol açabileceğini ifade etti. Akman' Çay bahçelerine bitkinin dinlenme döneminde kar yağmasının toprak yapısına, kalite ve verime olumlu etkisi vardır Karın içerisinde amonyak var. Bitkinin köklerine kadar işleyen tek sıvı ve hatta doğal gübre budur. Ancak mevsim dışı yağan kar çayda yanma riskini de artırabiliyor. Daha önceki yıllarda bunu yaşadık.Bitkilere su yürüme zamanında yağan kar ve don olayının uzun sürmesi çiçeklerin yanmasına yol açar.Şuan başta sahil kesimleri olmak üzere çayda yeni filizlenme ve sürgün patlama dönemi. Don olayı yaşanırsa patlayan sügün gözlerinin ve sürgünlerin yanması kaçınılmaz. Üreticinin mayıs ayı ürününü etkileyerek,çayın kalitesini düşürecektir. Yanma dolayısıyla yaş çay parça parça gelecektir Erken hasat beklerken sezona geç başlayabiliriz.Buda özellikle 2. ve 3. sürgün dönemlerinde rekoltenin düşmesine yol açacaktır.'dedi

FINDIKTA ZİRAİ DON TEHLİKESİ
Akman ; 'Rize'nin doğu kesimlerinde daha yaygın olarak yetiştirilen kısmen de diğer bölgelerinde de yetişen fındığı ise kar yağışından dolayı zirai don tehlikesi bekliyor. Mevsiminde yağan kar fındık verimi için avantaj sağlarken, yaprak ve karanfil açtıktan sonra ise zirai don etkisiyle verim oldukça düşebileceğine dikkat çekti.

Akman, 'Bölgede kar yağışının çay dışında fındık verimini de olumsuz etkileyeceğini kaydeden Bitki zararlısı dediğimiz böcek dışında fındık üreticilerini zora sokan diğer etkende zirai don tehlikesidir. Son yıllarda kış ayları mevsim normalerinin üzerinde seyrediyor.Kışın yağmayan kar baharda kendini gösteriyor. Karın kış aylarında yağması fındık için oldukça yararlı ancak çiçeğin açtığı ve hatta döllenmenin olduğu dönemde fındık bahçelerinde yağan kar ve eksi sıcaklık değerleri fındığı zirai don tehlikesiyle karşı karşıya bırakır ki bu da fındık verimi için pek olumlu olmaz'.dedi.

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI