Günün Ayet ve Hadisi

GÜNÜN AYET VE HADİSİ

FUTBOL 12.06.2017 09:12:08 240 2
Günün Ayet ve Hadisi

CÜZ: 18

AYET

“Müminler arasında çirkinliklerin/ hayâsızca söylentilerin/ kötü söz ve davranışların/ iffet lekeleyici sözlerin yayılmasından hoşlanan kimseleri, bu dünyada da ahirette de can yakıcı bir azaba uğratacağız/ can yakıcı bir yalnızlığa terk edeceğiz! Allah herkesin niyet ve düşüncesini çok iyi bilmektedir fakat siz bilemezsiniz.”(Nur: 24/19)

Açıklama: Hz. Ayşe validemize yönelik iffetsizlik iftirası karşısında müminler içinden de dedikodu yapanlar ve bu iftirayı doğrulayıp ileri geri konuşanlar olmuştu. Allah Teâlâ (cc),  “(Peygamber'in eşine) bu ağır iftirayı uyduranlar şüphesiz sizin içinizden bir guruptur.”(Nur: 24/11) ayeti kerimesiyle bunun tamamen büyük bir iftira olduğunu bildirmiş ve iman edenleri bu olaydaki tutumlarından dolayı ikaz etmiştir.

Bu ayetle Müslüman bir toplumda yaşayan bireylerin başkalarının namus ve iffeti konusunda ileri geri konuşmaları kesinlikle yasaklanmış, “can yakıcı bir azaba” sebep olacağı vurgulanmıştır.

Bu ayetle vurgulanan husus “gerçekleşen bir olay karşısında susmak, şahitlik yapmaktan kaçınmak değil, gerçek olmayan bir konuda ileri geri konuşarak tarafları rencide etmektir.”

Hadis-i Şerif

“Oruç, (sahibini tüm çirkinliklerden, yalan, yanlış sözlerden, ahlâksız davranışlardan koruyan ve dolayısıyla sahibini cehennem ateşinden koruyan bir) kalkandır/siperdir. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin! (Buhari, Savm, 9)

Biliyor muydunuz?

Şeker hastaları eğer gün içinde kendilerine “insülin iğnesi” yaptıkları takdirde, sağlıklarında bir bozulma meydana gelmiyorsa (doktor tavsiyesi ve tecrübe etmesi) isterlerse oruçlarını tutabilirler. Günümüz dünyasında hastalıklar çoğalmıştır. En küçük şikâyette derhal oruçtan uzaklaştırma tavsiyesi yerinde değildir.

Kendini sağlıklı hisseden bir Müslümanı ömür boyu oruç tutmaktan men etmek, eğer “insülin iğnesiyle” normal yaşama devam edebiliyorsa Ramazan ayı ve manevi hazdan mahrum bırakmak doğru değildir. Gerekli araştırmayı yaptıktan sonra “insülin iğnesiyle” sıkıntısını gideriyorsa iğnesini yaparak oruç tutmaya devam eder.

Bundan dolayı orucu bozulmaz ve kaza etmesine de gerek yoktur.

Rabbim tüm hastalara şifalar ihsan eylesin, orucumuzu mübarek eylesin…


Anahtar Kelimeler:
....
12.06.2017 09:25:50
akşamdan ni̇yet etmedi̇m.tansi̇yon hastasi ve ti̇roi̇d hastaliğim var.sabah kalkinca öğleyi̇ne kadar ni̇yet etmedi̇m anda baş ağrisi oluduğunda i̇laç i̇çme şansim olabi̇li̇rmi̇.yani̇ orucu bozabi̇li̇rmi̇yi̇m.bi̇rde üst üste 3 veya 5 gün tuttuğumda o zaman bi̇raz daha dengem bozuluyor.i̇laç almaiyinca.saygilarimla

Yusuf KAMBUR
12.06.2017 16:15:34
akşamdan niyet etmedin, öğlene yakın saate kadar da niyet etmediysen zaten oruçlu değilsin demektir. niyet ibadetlerin geçerlilik şartıdır. yok eğer niyet ettikten sonra şiddetli baş ağrın varsa ağrı kesici iğne yaptırabilirsin. orucuna da devam edersin üst üste oruç tuttuğunda sağlığın gerçekten bozuluyorsa bir doktora da danışarak onun da onay vermesiyle oruç tutmayabilirsin. bu tamamen seninle rabbin arasındaki bir meseledir. kararını kendin vermelisin. tutamadığın günleri daha sonra mesela kışın kaza edersin. anşılamayan bir şey kaldıysa daha açık yazarsın. i̇lgin için çok teşekkürler.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI