Pazar Gündemi; Üniversite Sınavları Pazar’da Neden Yapılmıyor?

Pazar Gündemi; Üniversite Sınavları Pazar’da Neden Yapılmıyor?

EĞİTİM 13.06.2022 13:20:35 43 2
Pazar Gündemi; Üniversite Sınavları Pazar’da Neden Yapılmıyor?

ABDULLAH UZUN

Gündem o kadar hızlı gelişiyor ki, neler yazacağımızı, neleri, hangi konuları gündeme taşıyacağımızı şaşırıyorum.

Bu yazımda tek konuyu ele almak istiyorum.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI(YKS)

Her sınav dönemlerinde gündeme getiririz. Neden Pazar’da (KPSS ve diğer Üniversiteye giriş YKS) sınavları yapılmıyor. Bu konu her sınavlardan sonra gündeme alınıyor. Bir türlü sonuç alınamıyor.

2012 YILINDAN BU YANA YAZIYORUM HALA SONUÇ YOK.

Geçmişte komşu ilçelerde Lise yoktu. Öğrenciler Pazar ilçesine gelerek öğrenim görürlerdi. O dönemlerde sınavları Pazar’a getirmek kolaydı. İlçeden talep olmayınca sınavların yapılması Pazar’a kazandırılmadı. Belki sözü edilemeyecek bir konuyu neden taşıyorsunuz diyenler olacaktır. Lakin bu konu bana göre çok önem arz ediyor. Sabahleyin kalktığınızda Oğlunuz veya kızınız “Baba sınava gidiyorum. Ardeşen’de gireceğim” dedi. Sabah sabah yine sinirleriniz bozulmaz mı? Bir şey diyemiyoruz. Ardından size ”Neden Pazar’da yok” diye tekrar edince inanın bizimde içinde bulunduğumuz ilçem adına utanıyorum. Pazar’a maddiyatı çok olan yatırımları getirenlerin maddi hiçbir gideri olmayan sınavları neden getiremediler? Bu konuyu 2012 yılında İlçe Kaymakamımıza iletmiştik. Eski Milli Eğitim Müdürümüze de söylemiştik. İlçede iktidar ve mecliste bulunan siyasi parti ilçe temsilcilerine de konuyu anlatmıştık. Sonuç hala alınamadı. Şimdi 2022 yılına geldik yeni bir sınav hafta sonu yapılacak o dönemden bu güne birçok kaymakam ve Yeni İlçe Milli Eğitim Müdürü değişti. Umuyorum ki, onlara da aynı konuları biliyorlar.

Eski tarihlerde ilçelerin nüfus oranları göz önüne alınmadan sınavlar istendiğinde alınabiliyordu. Bizim o dönemdeki idarecilerimizin işlerinin yoğunluğundan bu konuya zaman ayırma fırsatları olmadı. Bugün de nüfus oranları ele anlıyor gibi yasal engeller ortaya konulmaya çalışılsa bile aşılamayacak bir durum değildir. Pazar eskiden olduğu gibi ilkleri bağrında barındırdığı gibi bugünde konumu itibarıyla bana göre en güzelini hak eden bir ilçedir. Ziraat Fakültesinin ilçemizde kurulması bir yönüyle sınavların tekrar ilçemize gelmesinin önünü açabileceğini düşünüyordum. 2022 yılına geldik hala olmadı veya olmuyor. Ben en çok “neden ilerisini göremiyoruz” diyerek üzülüyorum.

Havalimanı yapıldı. İlçemiz her yönüyle yeniden değişim dönüşüme hazırlanmalıdır. Bu da bu projelerden biridir.

İlçemizde birçok bürokrat Ankara’da görev yapıyor. Hadi biz kendileriyle ilgilenemedik, iletişimde sıkıntılar yaşamış olabiliriz. Bu değerli şahsiyetleri ki, biliyorum sözleri de geçer. Etkili ve yetkilidirler de bunlarda mı ilçelerine yardımda birilerinin söz ve kelamlarını bekliyorlar? Merak ettiğimden dolayı soruyu kendilerine soruyorum. Şurası bir gerçek ki. Ankara da bulunan bu değerli hemşerilerimizden oluşan bürokratlar isteseler ilçelerine her türlü, bakın üstüne basarak diyorum maddi veya maddi olmayan yatırımların gelmesinde katkıları olur. Onlar siyasilerden bekliyor. Siyasilerde onlardan. Zamanda hızla akıp gidiyor. Arada zararı çeken de Pazar ve Pazar halkı oluyor.

Benim anlamadığım bir konu da şu. Pazar için ele ele vermek çok mu zor? Ben bu köşemde zaman içinde devamlı Pazar için yazılar kaleme alıyorum. Birileri ise benim bu yazılarımı farklı yorumluyorlar. Bir kere şunun iyi bilinmesini özellikle istiyorum. Benim artık bu saatten sonra bir yerlere göz kırpmam gibi bir durum söz konusu değildir. Ne siyasetten, ne de bürokratik atamalardan hiçbir beklentim yoktur. İlgilendirmiyor. İlgilenmiyorum. Sadece başarılı bürokratlarımın siyasi düşünceleri önemli değil Pazarlı olması benim için referanstır. Onların etkili yerlere gelmesini çok arzu ederim.

Allah’a çok şükür sevenlerimizin güler yüzü bize yeter ve artar da. Böyle bir beklenti ile yazı yazmam bile edepsizliktir. Konuşması gerekenler susunca bizde Pazarlı basın mensubu olarak konuları birileri gücense de gündeme taşıyoruz. Elimizden geldiği kadarda Pazar için çalışıyoruz. Buna devam da edeceğiz. Her seçim dönemlerinde allanıp pullanıp huzurumuza gelen bürokrat dediğimiz bu değerli şahsiyetlere birkaç sözüm var. Seçimlerde buradaydınız. Geldiniz. Huzurumuza çıktınız. Peki, şimdi nerelerdesiniz? Siz kendinizi bulunmaz Hint kumaşı mı sanıyorsunuz. Pazar’a bir kez, oda sizin ikbal ve geleceğinizi oylatmak için gelip ondan sonra çekin gidin bir dahaki seçimlerde tekrar plan ve programla buraya gelip “adayım deyin”.Ya kusura bakmayın da biz bu kadar enayimiyiz. Bu vekillik ve yerel de belediye başkanlıkları içinde söz konusudur.

Bırakında bu Pazar da emek vermiş suyunu havasını teneffüs etmiş. Genç, dinamik, enerjisini Pazar için harcamaya hazır ufku geniş mesaisinin tümünü ilçeye ayıranlar öne çıksın da siz ve bizde ona destek versek olmaz mı? İlla ben. Ben varsam tamam. Yoksam haram anlayışını ne zaman bırakacağız? Basit bir sınavı Pazar’a getiremeyenler yani bürokratım diyenler büyük işleri ve paralı yatırımları nasıl bu ilçeye getirecekler onu da çok merak ediyorum?


Anahtar Kelimeler:
Mustafa Memoğlu
13.06.2022 14:42:28
Önceki yazınızda Turizmle ilgili Pazarda Hemşin vadisinde. İstihdama yönelik çok güzel Ufuk açıcı yazılar yazdınız. Maalesef herkes kulakları tıkamış bir ses yok. On mart caddesi esnafları parkomat için imza toplayıp dilekçe eşliğinde belediyeye önerge verdiler. Kaç defa meclis toplandı bir türlü çözüm bulunamıyor. Geçtiğimiz hafta iki esnaf arkadaşlar park yüzünden bir birine girdiler. Bütün kuruluşlar seyirci. Birileri diyor esnaf sokakları satın mı alacaklar Biri diyor ben aracımı çekerim akşama kahvede okey oynarım. Bizim bağlı bulunduğunuz İle bakın komşu ilçemiz Ardeşen’e bakın. Pazardaki fark bana dokunmayan yılan bin yaşasın bu nasıl anlayıştır. Belediye. Trafik komisyonu. İlçenin kanaat önderleri toplanıp bir düzen getirilmesi lazım düşünüyorum.

Yusuf KAMBUR
14.06.2022 10:39:43
İlçemiz Üniversite sınavı yapılabilecek kapasite ve yeterliliktedir. Bu konudaki çaba ve gayretinizden dolayı teşekkür ediyorum.

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı