Batı’yı Aydınlatan Doğu Güneşi

RTEÜ Üniversitesinde tarafından düzenlenen programda, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Batı’yı Aydınlatan Doğu Güneşi” konulu konferans verdi.

EĞİTİM 27.05.2023 10:40:16 50 0
Batı’yı Aydınlatan Doğu Güneşi

RTEÜ Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program, Türkiye Bilimler Akademisi ve Uşak Üniversitesi tanıtım filmi ile başladı.

Tanıtım filmlerinin ardından TÜBA Asli Üyesi ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, sunumunu gerçekleştirdi.

İslam kültürünün bilim tarihindeki yerini birçoğumuzun bilmediğini ve bu konuda ciddi anlamda eksikliğimiz olduğunu ifade eden Rektör Savaş, kendi kültürümüzü ve tarihimizi batı oryantalistleri ne kadar ve nasıl anlattıysa öyle kabul ettiğimizi söyledi.

Rektör Savaş, geçmişini bilmeyen bir toplumun geleceğini inşa etmesinin zor olduğunu vurgulayarak, İslamiyet’ten sonra gerçekleştirilen önemli bilimsel gelişmeleri ve Doğu biliminin, kültür ve sanat çalışmalarının Batı dünyası üzerindeki etkilerini anlattı.

Konuşmasında, matematik, geometri, kimya ve coğrafya alanlarında yapılan çalışmalara değinen Rektör Savaş, kimya bilimini ilk kuran Cabir Bin Hayyan, en büyük coğrafyacı olarak tanımlanan El Makdisi ve gökbilim, matematik, doğa bilimleri, astronomi, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla tanınan Bîrûnî gibi bilim adamlarından da bahsetti.

Soru cevap bölümü ve günün anısına gerçekleştirilen plaket takdimi ile program sona erdi.

Programa, Rektör Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nebi Gümüş, Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç, Üniversite Genel Sekreteri Adnan Er, dekanlar, akademik ve idari personel katıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI