İlber Ortaylı Rize’deydi, ‘Yok böyle bir lezzet’ diye anlattı

Bir konferansa katılmak için Rize’ye gelen ünlü tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya ‘Yok böyle bir lezzet’ diye anlattığı satsuma cinsi Rize mandalinasının fidanı RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz tarafından hediye edild

EDEBİYAT 6.05.2023 11:51:23 262 0
İlber Ortaylı Rize’deydi, ‘Yok böyle bir lezzet’ diye anlattı
HABER:Arzu ERBAŞ/

Ünlü tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya 'Bir Ömür Nasıl Yaşanır 'konulu konferansa katılmak için geldiği Rize’de lezzetinden övgüyle bahsettiği satsuma cinsi Rize Mandalinası fidanı hediye edildi.

Ortaylı konuşmasında “1986 yılında Batum’da beni televizyon müdürü karşıladı. Mandalina bahçesine götürdü, satsuma mandalina yedim. Ben hayatımda böyle bir şey yemedim, ‘Böyle bir mandalina yok, olamaz’ dedim. ‘Var’ dediler, ‘Nerede varmış’ dedim, ‘Rize'de’ dediler. Sonra Rize'ye geldiğimde sordum, galiba Ziraat Enstitüsü’nün bahçesinde bana onu ikram ettiler. Hakikaten böyle bir şey yok” diyerek Rize mandalinasının ne kadar lezzetli olduğunu anlattı. Bu esnada Ortaylı’nın konferansını dinleyenler arasında yer alan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, üniversitenin deneme bahçesinden tescilli Rize mandalinası fidanı getirterek Prof. Dr. Ortaylı’ya hediye etti. Rektör Yılmaz ‘RTEÜ Yıldızı’ adı verilen Rize mandalinası fidanını hediye ederken “Satsuma mandalinasının 95 yıllık hikayesi var. Bu tür Ziraat Fakültemiz tarafından dayanıklılığına, üretkenliğine ve verimliliğine göre geliştirilerek klonlanmış bir tür. Bu mandalina fidanı size hediye etmek istiyorum” dedi. Eğlenceli diyalogların yaşandığı o anlarda Ortaylı fidanı Çanakkale'de ekeceğini ancak buradaki gibi olmayacağını söyledi.

‘RTEÜ YILDIZI’ TESCİLLİ 9 MANDALİNA ÇEŞİDİNDEN BİRİ

Satsuma mandalinası üzerinde 2013 yılında RTEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı yürütücülüğünde başlatılan çalışmalar başarı ile tamamlanarak 27 Mart 2023 tarihinde 9 yeni mandalina çeşidi Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine tescil ettirildi. Yeni çeşitler Türkiye Meyve ve Çeşit Listesine, “RTEÜ Yıldızı, Rizem, Pazarın Yıldızı, Senem, İyiderem, Derepazarım, Kuzey Yıldızı, Erten (Ali Rıza) ve Derin (Zihni) isimleri ile RTEÜ adına kaydedildi.

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI