2022 Yaş çay alım fiyatları Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Rize-Artvin Havalimanının açılış töreninin sonunda açıklanmıştı. Sn. Cumhurbaşkanımız yaş çay taban fiyatı %73’un üzerinde bir artışla 6 lira 70 kuruşa yükseltildiği, destekleme fiyatı kilogram başına %30’un üzerinde bir artışla 30 kuruşa çıkarıldığını üreticilere müjdelemişti. Bu fiyat, üreticiler, bölgede bulunan Ziraat Odaları ve çeşitli STK’lar tarafından memnunlukla karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanımız memleketi Rize’de çay fabrikası bulunmayan, İkizdere ve Çamlıhemşin İlçelerinde, 100’er tonluk günlük kapasiteli iki yeni çay fabrikasının yapımına başlandığını müjdesini verdi.

Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM, 2022 Yaş çay sezonu açılışını 16 Mayıs 2022 tarihinde Pazar İlçesi Kiralık Fabrikasının yanındaki Kirazlık-1 Çay alım yerinde, beraberinde Yardımcıları ve üreticilerle birlikte, ya Allah, bismillah diyerek başlatmıştı.

Çaykur Genel Müdür ve YK Başkanı Yusuf Ziya Alim, 2022 yılı yaş çay toplama kampanyasını başlattığı 16 Mayıs günün bir gün sonrasın da, Çaykur Ziraat Çay Bahçesine davet ettiği, Rize Valisi Kemal Çeber ve Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin’le birlikte çay sezonu açılışında çay hasadı yaptılar. Bu tablo yöneticilerin, bölgede 5 ay devam eden çay tarımına vermiş oldukları öneminin yanında görsel olaraktan kamuoyu tarafından beğeni topaldı.

2021 yılının aksine baharın gelmesine rağmen, Doğu Karadeniz illerimiz ve ülkemizin birçok bölgesinde yaz kendisini halen tam manasıyla hissettirmeyip, Kış mevsimini hatırlatan soğuklar devam etmektedir.

Rize’de Mayıs ayının sonuna gelmesine rağmen hava sıcaklıkları 20 dereceleri görmekte zorlanmaktadır. Tabi bu hava şartlarıyla yaş çay bitkisinin gelişmesini önemli oranda etkilemektedir. Çay bitkisi aylardır güneşe hasret beklemektedir.

Çayın en büyük paydaşı ve patronu Çaykur’un Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, kampanya öncesi ve kampanyanın başlamasıyla ekibiyle birlikte aylardır, 47 Çay fabrikasında kampanya hazırlıklarını yerinde sahada takip etmeyi sürdürüyor. Çaykur Genel Müdürü Alim, kampanyanın açılışında yaptığı açılmada, “Biz alabileceğimiz çayın tamamını almaya karalıyız. Fakat aynı zamanda kaliteli yaş çay alımı ve kaliteli çay üretiminde çok önem vermeyi sürdüreceğiz. Geçen yıl Çaykur tarihinde 860 bin ton yaş çay alımıyla rekor kırdık. O nedenle yeni rekorlar kırmak için, kıymetli müstahsillerimizin olgunluk seviyesine gelen ürünlerini bekletmeden hasat etmeleri üreticilerimizin menfaatine olacaktır. 47 yaş çay fabrikamıza bağlı yüzlerce çay alım yerimizde, istikrarlı, huzurlu ve çay alım kural ve kaidelerine uygun alımlarımız ve bu yaş çayların fabrikalarda işlenmesi çalışmaları 24 saat sorunsuz devam etmektedir. 2022 yaş çay kampanyasının sağlık, mutluluk ve bereket içerisinde geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

D. Karadeniz Bölgemizin, Rize, Trabzon, Artvin, Giresun illerinde, 830 bin dekar çaylıkta başlamış olan 1. Sürgün yaş çay kampanyası hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun olsun. b.a.


ÇAYKUR’DA YAŞ ÇAY KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

Bayram Ali KAVALCI

24.05.2022 12:42:05

17