Karadeniz'li Selçuk uzaya gidiyor!

ABD'de 8-13 Aralık 2013 tarihleri arasında yapılacak finallere gitme hakkı kazandı.

BİLİM-TEK 24.08.2013 10:16:16 30 0
Karadeniz




Oxford Üniversitesi Astrofizik Bölümü'nde doktora yapan Giresun-Eynesilli Selçuk Topal, özel bir firmanın düzenlediği uzaya çıkan ilk Türk olma yolundaki elemeleri başarıyla geçip, 3 Türk adaydan biri olup ABD'de 8-13 Aralık 2013 tarihleri arasında yapılacak finallere gitme hakkı kazandı.
 
Oxford Üniversitesi Astrofizik Bölümü'nde doktora yapan Giresun- Eynesilli Selçuk Topal yarışmayı Oxford Üniversitesi'ndeki arkadaşlarından tesadüfen öğrendiğini kaydederek 'Çok heyecanlı ve stresli geçen finallerde yaklaşık 5 aylık bir süreç yaşandı. Bu süreçte bana desteklerini esirgemeyen aileme, dostlarıma ve özellikle Giresun halkına çok teşekkür ediyorum. Oxford Üniversitesi Astrofizik Bölümünü okuyup uzaya giden ilk Türk olmak için çok mücadele ettim. Uzay benim için bir çalışma alanı. 13 yılını Astronomi bilimine vermiş biri olarak, hayattaki en önemli şeydi, Uzaya çıkan ilk Türk olabilmek' diye konuştu.
 
İstanbul'da yapılacak finaller için fiziksel egzersiz ve dayanıklılık testlerinin yapılacağını daha önceden bildiğini, aylar öncesinden kendisini hazırlayıp koşularla yaklaşık 10 kilo verdiğini, 60-65 dakika aralıksız koşabilir hale geldiğini kaydeden Topal 'Çocukluğu fındık ağaçları üzerinde geçmiş bir Giresunlu olarak aslında yapmam gereken sadece üzerimdeki o hantallığı atmak ve eski hareketliliğime dönebilmekti. Nihayet bunu başardım. Koşu ve vücut egzersizlerim hala devam ediyor ve düzenli bir şekilde hayatım boyunca yapmayı düşünüyorum.
 
Mücadelenin son aşaması olan finaller ABD'de 8-13 Aralık 2013 tarihleri arasında yapılacak. Orada her ülkenin en başarılı 1 kişisi seçilecek. 3 Türk adaydan biri uzay için bileti alacak. O zamana kadar fiziksel çalışmalarım devam edecek ve ben Türkiye finallerinde olduğundan çok çok daha iyi bir fiziksel koşul altında ABD'de yarışıyor olacağım. Eşim hamile ve oğlumuzun olduğunu finallerden birkaç gün önce öğrendik. O gün bize verilen ultrason görüntüsünü ve oğlumun Uzay Akay adlarını bir tişört üzerine bastırdım. Aralık ayının sonu veya yeni yılın ilk günlerinde doğmasını beklediğim oğluma, onu ilk kez kollarıma aldığımda dilerim 'sen uzaya çıkan ilk Türk'ün oğlusun' diyebilirim' ifadelerini kullandı.(Haber61)  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI