İnsanların akılcı davranmalarını engelleyen en önemli sebeplerden biri, sabırsızlıkları neticesinde ortaya çıkan fevri düşünceleri ve fevri tavırlarıdır. Ani bir öfke ya da hırsa kapılmak aklı kapatır ve insanı bir anda hiç düşünmeden hareket etmeye itebilir. Aynı şekilde korku, alınganlık, dargınlık gibi tavırlar da insanın mantıklı ve akılcı düşünmesini engelleyebilir.

Sabredemeyen kimseler, hayatlarının büyük bölümünde bu tür duygularına yenik düşer ve akılcılıktan uzaklaşırlar.

Sabır, ince düşünebilmeyi ve incelikleri görebilmeyi sağlar, Sabrın önemli bir başka özelliği de, insanlara ilk anda göremedikleri detayları gösterebilme ve bu yönde akıl yürütebilme fırsatı kazandırmasıdır. Sabırsız insanlar, her şeyin bir an önce halledilmesini hedef edinir ve bunun dışındaki detaylarla pek ilgilenmezler. Dolayısıyla belki de kendileri için son derece önemli olan ayrıntıları kaçırır ve yanlış kararlar alırlar. Yine aynı şekilde karşılarındaki insanların içerisinde bulunduğu durumu da göremez, onların ihtiyaçlarını fark edemez ve bu nedenle de düşüncesiz ve insaniyetsiz tavırlar sergileme hatasına düşebilirler.

Aksine sabır, insanın nefsinin pek çok kötü özelliğinin üstesinden gelebilmesini ve böylece güzel davranışlarda bulunabilmesini sağlar. Ancak unutmamak gerekir ki, bu, sadece iman edenlere has bir özelliktir. Allah'tan korkmayan ve gösterdiği ahlakın ahirette karşılık bulacağını unutan kimseler nefis mücadelesi için çaba sarf etmezler. Karşılığında dünyevi bir menfaat sunulmadığı sürece, canlarının istediği gibi davranmamak için bir sebep görmezler.

Diyelim ki bir kişinin eşinin annesi hastalandığı için evlerine alıp bakmak durumunda kalırlar. Bu yaşlı kişiye bakılması gerekir. Bu, bir insan için elbette sabırla yerine getirilmesi gereken bir hayırdır. Ancak sabır anlayışını kavrayamayan bir insan buna bir süre süre tahammül gösterebilir. Bir süre sonra söylenmeye, ardından da 'bir bakımevine verelim, ben bakamayacağım' demeye başlar. Hatta bir süre sonra fedakârlık göstermek ve sabretmek yerine bakıma muhtaç olan annesi yüzünden eşini rahatlıkla terk edebilir.

Kaynak: Stabil Hayat


BAZI YARALARI ZAMAN DEĞİL, SABIR İYİLEŞTİRİR

Bayram Ali KAVALCI

9.07.2021 08:59:31

4