“Kendisine ayetlerimizi (Allah’ın varlık ve birliğine ait delilleri) verdiğimiz hâlde, onlardan sıyrılıp da şeytanın kendisini peşine taktığı, bu yüzden de azgınlardan olan kimsenin haberini onlara anlat.”

Ki, eğer Biz isteseydik onu mesajlarımızla yüceltirdik, ne ki o dünyaya sarıldı (yere çakıldı) ve ihtirasının peşine düştü. İşte bu yüzden böyle birinin durumu, üstüne varsan da kendi haline bıraksan da hırlayıp duran köpeğe benzer. Mesajlarımızı yalanlamaya kalkanların durumu işte böyledir. Şu halde bu kıssaları aktar, belki üzerinde düşünürler.

Ayetlerimizi yalanlamaya kalkan toplumun hali ne kötüdür: çünkü işledikleri haksızlıklar (sadece) kendilerini yıkıma götürür.

Kimin rehberi Allah olursa, doğru yola ulaşan o olur; O kimi de sapıklığa terk ederse, işte gerçekten kaybeden de onlar olurlar.”(A’raf: 7/175-178)

Ekmel-i Kâmilin mertebesine yükselme potansiyeliyle donatılmış kulların, kendi tercihleri sebebiyle esfel-i safiline (aşağıların aşağısına) düşmesi kendileri açısından ne büyük bir talihsizliktir.

Alçalmayı, değersizleşmeyi, yok olmayı yükselmek, yücelmek ve kemale ulaşmak olarak gören bir zihniyet nasıl bir cehalet sarmalına dolanmıştır?

“Kendisine ayetlerimizi verdiğimiz halde” cümlesi bu kimselerin Allah’ın mesajlarından haberdar olduğunu göstermektedir. Böylelerinin sorunu “bilgisizlik” değil, bilgi ahlâkından yoksun olmaktır.

Bilgi eğer ahlâki değilse sahibinin başına bela olur. Salt bilgi, sahibini her zaman kurtuluşa, kemale ulaştıramaz. Bir İslâm âliminin ifadesiyle;

Allah’ın mesajlarının gayesi, “insan merkezli bir hayat, iman merkezli bir insan, bilgi merkezli bir iman ve ahlâk merkezli bir bilgidir.”

Düşünün bir gün önce üniformalarının içinde saygın, vakur duran komutanların, “şeytanın peşine takılmaktan dolayı” bir gün sonra düştüğü zelil durumu… (Darbeye kalkışanlar)

Generallerin, subayların, komutanların vs… aile yakınlarının, çocuklarının, eşlerinin darbe öncesinde hem toplum nezdinde, hem de kendi hiyerarşik düzenlerinde ne büyük saygınlığı vardı.

Darbe sonrasında geldikleri konuma bakın…

Neden böyle oldu?
İzzeti, şerefi, üstünlüğü, galibiyeti başkalarının yanında aradıkları için bu duruma düştüler. Şeytan’ın yanında, şeytanlaşmış insanların yanında, hiçbir değeri olmayanlarda izzet ve şeref aramak insanı ayette ifadesini bulan zavallı canlı mertebesine indirir.

“… Ama asıl şeref ve izzet, Allah’a, O’nun Elçisi’ne ve inananlara aittir ama ikiyüzlüler bunun farkında değildirler.”(Münafikun: 63/8)

“Onları yıkıma, yok olmaya götüren kendi yanlış tercihleridir.”

Hayatlarını, güç ve kudretlerini ve hatta kuvvetlerini “Ebrehe” gibi yanlış yollara kanalize edip tüm değerleri, milleti, toplumu yıkmaya kalkışanlar “yıkılmışlardır.”

Yıkılacaklardır. Allah’ın sünneti budur.

Bu sebeple başımıza gelen felaketten çıkaracağımız en büyük ders: Hayatımızda hangi rolü oynadığımızı, nerede, kimin yanında durduğumuzu gözden geçirmek olacaktır.

“Kimin rehberi Allah olursa, doğru yola ulaşan o olur; O kimi de sapıklığa terk ederse, işte gerçekten kaybeden de onlar olurlar.”

Allah’ın Peygamberleri hem de peygamberlerin büyükleri Allah’a soru soracak kadar özgür davranırken, insanların, tabi oldukları kişiler karşısında “Gassal’ın (cenaze yıkayıcısının) elindeki ölü” gibi davranma köleliğidir kişileri bu duruma düşüren şey.

15 Temmuz 2016 akşamı imanın zaferi olmuştur. Hakkın zaferi, batılın mağlubiyeti… Bu zaferde milyonlarca garibin, fakirin, kimsesizin, yetimin duası vardır.

Dünyanın farklı köşelerinde açlık ve susuzluktan inleyen ezilmişlerin duası vardır. Gizli ve açıktan yapılan yardımların bereketi vardır. Verilen sadakaların belayı defetme gücü vardır.

“De ki: “Hak geldi, batıl yıkılıp gitti. Çünkü batıl, yok olmaya mahkûmdur.”(İsra: 17/81)

Bugün bir zafer elde edildi ancak görülmesi gereken çok büyük hatalar da vardır. Aynı şeylerin başımıza bir daha gelmemesi için alınması gereken tedbirler vardır. Bu tedbirler mutlaka alınmalıdır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, “Allah bu necip milleti bir kez daha inayeti ile korudu. Dünyada inim inim inleyen ve tek ümitleri Türkiye olan toplumların hürmetine korudu.”

Şimdi gevşeme zamanı değil, görev ve sorumluluklarımıza daha bir kararlılıkla sarılma zamanıdır. Başta geçen ayetlerin hükmünü ve hikmetini anlama ve uyanma zamanıdır.

Kur’an ve Sünnet etrafında birleşme zamanıdır. Hz. Peygamber (sav) dışında hiçbir kulun masum ve günahsız olmasının mümkün olmadığını anlayıp ona göre konum belirleme zamanıdır.

Mal mülk kiraya verilebilir ancak “akıl asla kiraya verilemez.” Sormayan, sorgulamayan bir akıldan da hayır gelmez.
“Kimin rehberi Allah olursa, doğru yola ulaşan o olur; O kimi de sapıklığa terk ederse, işte gerçekten kaybeden de onlar olurlar.”(Araf: 7/178) 

H.K
21.07.2016 18:52:43
hocam yazinizla cok onemli noktaya degindiniz. ellerinize emeginize saglik .cok acik ve net olmus.

hamit kambur
21.07.2016 18:56:01
hocam ellerine sağlık bizleri aydınlatıyosunuz. bilgilerimizi sayenizde dahada artırıyoruz.

ismail kmbr
21.07.2016 19:00:03
hocam yazınızı çok beğenerek okudum tam yerinde olmuş Allah razi olsun daha çok bi̇lgi̇ler bekli̇yoruz hocam...

Yusuf KAMBUR
21.07.2016 19:00:54
düzeltme: 15 temmuz yanlışlıkla 15 mayıs olarak gözden kaçmıştır. okuyucularımın affına sığınırım.

MURAT YÜKSEL
21.07.2016 19:02:40
ağzina sağlik hocam.Allah hepi̇mi̇zi̇ batinin şerri̇nden korusun.kötülüklerden başta ülkemi̇z olmak üzere tüm müslümanlari korusun.sevgi̇yle kal.

m.k
21.07.2016 19:04:29
yazı çok güzel olmuş hocam, elinize sağlık. Allah sonumuzu hayırlı etsin.

Erkan KOÇALİ
21.07.2016 19:08:40
Saygıdeğer hocam ağzına sağlık 15.07. Gecesini Allahım bizlere bir daha yaşatmasın .o gece rahmetli babamın yaşamış olduğü ve bana ufakken anlattığı darbeler aklıma geldi ve gözümün önünden bir film gibi geçti o anlar ve çocuklarıma baktım anında dışarı fırladım.şu bir gerçek toplum olarak bu darbe girişinin üstünden geldik ama şunu da söylemek lazım kendimizi biraz daha silkelemeliyiz Recep Tayyip Erdoğan la ülkemiz dini refaha ulaştı ve dünyanın gözü üzerinde olan bir devlet haline geldi.bu inanış ve iman gücünün önünde haşhaşiler bu ermeni Uşakları durabilir mi ister tankla gelsinler ister uçakla neyle gelirse gelsinler şunu unutmasınlar bizde onlarda olmayan bir şey var İMAN var İMAN Saygı değer hocam acizane düşüncelerimi yazmaya çalıştım tabi sizler işin uzmanı ve meslek icabı anlatılması gerektiğı gibi ayetlerle yazıyorsunuz Bir yanlış kelimemiz olduysa affola Tekrar tekrar ağzınıza sağlık hocam siz ve sizin gibi hocalarımiza ihtiyacımız var Yoksa insanlarımız böyle haşhaşilerin peşine takılıp duruyor Allaha emanet olun Allah razı olsun

Erdem kambur
21.07.2016 20:12:27
hocam ağzınıza yüreğinize sağlık

Meryem GENİŞ
21.07.2016 20:24:35
iman gücünün önüne kimse geçemez. Allah'ın izniyle ölene kadar bu yolun yolcusu olmaya devam ediyoruz edeceğizde.

Hüseyin yüksel
21.07.2016 21:11:32
Hocam elinize yureginize sağlık

Gönül Sağbaş
21.07.2016 22:04:54
hocam yüreğinize sağlık rehberimiz Allah(cc) yolumuz belli duruşumuz belli hainlere tavrımız belli tek bayrak tek yürek tek millet ne mutlu türküm diyene...

vk
21.07.2016 22:18:13
gonlunuze saglık Allahın muslumanların ferasetını arttırsın hep hayırlı sabahlara uyanalım

ALİ KAMBUR
22.07.2016 15:45:15
hocam akşam meydanda yaptığınız konuşma harikaydı. kuran'ın günümüz olaylarına bakışını çok iyi yorumladınız. devleti̇n i̇mkanlarini sinirsiz kullanan seçki̇n azinliğin nankörlüğü keli̇melerle i̇zahi oldukça zor. hai̇nleri̇n cezasi sadece ahi̇rete birakilmamali... saygilar hocam...

Yusuf KAMBUR
24.07.2016 09:17:58
büyük türk milleti artık bir daha küffarın tuzağına düşmeyecektir. bir çok eksikliğine rağmen vatan, millet, namus ve bayrak sözkonusu olduğunda tek başına bir ordu olabilmektedir. güzel katkıların için teşekkürler erkan bey...

AŞAĞILARIN AŞAĞISI!

Yusuf KAMBUR

21.07.2016 11:26:51

2