Mondros Mütarekesi’nden 12 gün sonra itilaf devletlerinin 55 adet harp gemisi, İstanbul Boğazı’na demirledi. Osmanlı başkenti güzel İstanbul’umuzu, önce 13 Kasım 1918, sonra 16 Mart 1920’de olmak üzere iki defa, Osmanlı Devleti’nin ve milletinin tarihî düşmanı sömürgeci İngilizler tarafından işgal edildi.

Bu işgal Anadolu’da büyük tepkiler uyandırdı. Şehrin caddelerinde düşman ordularının subayları, askerleri geziyor, bazı evlerde düşman bayrakları dalgalanıyordu.

Beyoğlu gibi azınlığın çoğunlukta olduğu semtlerde zafer şenlikleri düzenlenirken, Türklerin oturdukları semtlerde halk kan ağlıyordu. İngiliz askerleri şafakla beraber Şehzadebaşı’ndaki bir karakolumuzu basarak silahsız bando erlerini süngüleriyle delik deşik ettiler. Yerli Ermeni ve Rumlar iyice azıtıp, işgalcilere muhbirlik ve kılavuzluk yaparak birçok Türkü tutuklattılar. Vapurlarda 1. mevkide işgalciler, Türkler de 2. mevkide seyahate mecburdu. İstanbul dışına çıkmak yasaktı.

9 Eylül 1922’de Yunanın Ege denizine dökülmesi üzerine, düşman kuvvetleri 2 Ekim 1923’te Türk bayrağını ve donanmasını selâmlayarak İstanbul’u boşalttı. İşte bugün, İstanbul’un İngilizler tarafından terkinin yıl dönümüdür.


16 MART 1920 İSTANBUL’UN İŞGALİ

Bayram Ali KAVALCI

14.03.2022 13:34:02

37