İlk Kongresini Yaptı

Rize ilinde kurulmuş olan Karakoyunlular Federasyonu ilk olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi.

YURT VE DÜNYA 27.09.2017 15:37:00 25 0
İlk Kongresini Yaptı

Federasyonun birinci olağan Genel Kurulu Ardeşen Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonunda federasyon üye derneklerin temsilcileri yanında kalabalık bir halk ve diğer konukların katılımıyla yapıldı.

Karakoyunlu Kültür Tanıtma ve Dayanışma Derneği-Rize, Osmaniye Yörük Türkmen Derneği-Osmaniye, Afyonkarahisar Ertuğrul Gazi Yörükler Türkmenler Derneği, Akdeniz Yörük Türkmen, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği-Adana, Adana Yörük Türkmen Kültür Yardımlaşma Dayanışma, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği-Adana isimli derneklerle birlikte oluşturmuşlardır.



Yönetim ve Denetim Kurulları aşağıdaki gibi oluşturulmuştur; 

Federasyon Yönetim Kurulu:
Asıl üyeler: Başkan Engin ÖNKİBAR, Osman TAŞPINAR, Bestami ERDEM, Bülent VEREP, Yaşar MEM

Yedek Üyeler: Mustafa UZUN, Mukadder ŞENEL, Metin KARAKEÇİLİ, Adem YÖRÜK

Denetim Kurulu:
Asıl Üyeler: Yusuf UZUN, Mustafa KOL, Ökkeş ÖZGÜVEN

Yedek Üyeler: Refik SIPKI, Hilmi EHLİZ, Mümin AKALIN 



Başkan Önkibar, Federasyonumuz birinci olağan kongresini yaptıktan sonra ona bağlı dernekler, Federasyonlar, resmi, özel ve tüzel kişilerin katılımıyla ertesi gün “Atayurttan Anayurda Türk Boyları ve Sorunları” adlı bir tanışma ve istişare toplantısı gerçekleştirildiğini belirtti.



Bu toplantıda ilk olarak Van Erciş bölgesi dernekleri temsilcisi olarak katılan Ahmet Güneri Gazioğlu “Karakoyunluların Kuruluştan Yıkılışa Tarihi, Kültürü ve Bugünkü Karakoyunlular” konulu bir konuşma yapmıştır. Konuşmasında tarihte kurulmuş olan Karakoyunlular Devleti hakkında tarihi, kültürel ve sosyolojik bilgilerden sonra Anadoluya dağılmış Karakoyunlu kökenli ailelerin ve özellikle Van çevresinde Karakoyunlu kökenli Türklerin durumu ve mevcut tarihi eserler hakkında geniş kapsamlı bir sunum yapmışlardır. 



Ana konuşmacılardan bir diğeri ise Avrasya Türkleri Dernekleri Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda halen Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı sıfatı da bulunan İsmail CENGİZ, Anadolu dışında bulunan Türk devletleri ve toplulukları konusunda konuşmalarını yaptılar. Konuşmasında başta Doğu Türkistanda yaşayan Uygur Türklerinin yaşadığı zorluklar, Kırım Tatarları, Kerkük Türkleri ve diğer toplulukların sorunları hakkında geniş ölçüde bilgiler sundular. 



Bir sonraki konuşmacı ise Türkiye Azerbaycan Dostluk Derneği Başkanı Sefer KARAKOYUNLU olup özelde Azerbaycan, Nahcivan, Karabağ ve diğer Türk topluluklarının sorunlarını dile getirdiler. Ana konuşmacılardan bir diğeri ise KKTC Gazi Magosa Kaymakamı Dürdane Abi ACI tarafından yapılmış olup, Kıbrıs Türklerinin sosyoekonomik sorunları yanında Kıbrısın yaşadığı tarihi süreçler hakkında önemli bilgiler verdiler. Değerler eğitimi üzerine bilgiler verip çocukların Türk anane ve değerlerine eğitimi ve öğretimiyle ilgilerin görüşlerini ise toplantıda Suat TURGUT yazmış olduğu eğitim setleriyle programda tanıttılar. 



Ana konuşmacılardan sonra toplantıya ülke sathından uzaktan ve yakından katılan diğer dost ve akraba federasyon ve dernek temsilcilerinin de konuşmaları yapıldı.

Bu konuda ilk konuşmacı olarak Dedekorkut Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkanı Emine GÜVEN, Afyon Ertuğrul Gazi Yörükler Türkmenler Derneği Başkanı Osman TAŞPINAR, Şanlıurfa Türkistanlılar Kültür ve Eğitim Derneği Başkan Yardımcısı Seyfettin BORA, Kıbrıs Yörük Türkmen Kültür Derneği başkanı Ferit Ergün, Antalya Serik Yörük Türkmen Derneği Temsilcisi Nasuh DURMAZ ve Rize Karakoyunlu Kültür, Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent VEREP tarafından konuyla ilgili konuşmalar gerçekleştirilmiştir.

Program Başbakanlığa bağlı Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Sayit YUSUF’un ülkemizin ve TİKA’nın konuyla ilgili faaliyetleri, başarıları ve günümüzde dış Türklerin sorunları hakkında geniş ölçüde bilgiler sundu. Kendilerine federasyon başkanı Engin ÖNKİBAR tarafından toplantıya katılan diğer konuşmacılara ise Dış Türkler ve Akraba topluluklar Başkan Yardımcısı Sayit YUSUF tarafından şilt ve hediyeler takdim edildi.

Program Ayder gezisinden sonra misafirlerin uğurlanmasıyla sona erdi. 

Programın başından sonuna kadar sunumunu gerçekleştiren ve toplantıya Antalya Serik Yörük Türkmenler adına katılan Nasuh Durmaz’a katkılarından dolayı teşekkür edildi.

Başkan Önkibar, 'Programda yakın zamanda dünyanın çeşitli bölgelerinde acı çeken özellikle Myanmar’daki Arakan Müslümanlarının, Filistinlilerin, Azerbaycan Karabağ Türklerinin, Doğu Türkistan Uygur Türklerinin ve adını sayamadığımız tüm Türk ve Müslümanların Türkiye olarak yanında olduğumuzu, Kuzey Irakta yapılan referandumla ilgili olarak Musul ve Kerkük’ün Türk yurdu olduğu ve bu konuda ülkemizin ve devletimizin yanında her göreve hazır olduğumuzu katılan tüm temsilciler adına belirtmek isteriz.' diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı