HALKBANK BAYPASS.PARALAR ABD BANK'A

Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin petrol gelirlerinin, 2003 yılında BM tarafından Amerika'da açılan Irak Kalkındırma Fonu'nun (DFI) hesabına yatırılacağı bildirildi.

YURT VE DÜNYA 29.12.2013 08:43:43 16 0
HALKBANK BAYPASS.PARALAR ABD BANK
Türkiye üzerinden dünya pazarına sevk edilecek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) petrol paralarının, Irak Kalkındırma Fonu (Development Fund Of Irak-DFI) adına Birleşmiş Milletler tarafından 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde(ABD) açılan hesaba yatırılacağı bildirildi. Söz konusu hesap numarası, ABD finans devleri arasında yer alan JP Morgan Bankası'nda bulunuyor.

3 gün önce IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Bağdat'ta yaptığı görüşmede petrol sevkiyatı konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Bağdat hükümetinin üzerinde durduğu en hassas nokta ise petrol gelirlerinin hangi bankaya yatırılacağı oldu.

Daha önce Barzani'nin Ankara'da gerçekleştirdiği ziyaretlerde gündeme getirildiği belirtilen petrol gelirlerinin Halk Bankası yerine Amerika'daki bir bankaya yatırılması noktasında uzlaşmaya varıldı. Buna göre, IKBY petrol gelirleri, 2003 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ABD'nın New York kentindeki JP Morgan Bankası'nda açılan Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak.

Maliki'nin petrol ve enerjiden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, IKBY ile merkezi hükümetin enerji akışının Ulusal Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Heyetlerin, petrolden elde edilecek gelirin Irak Kalkındırma Fonu'na aktarılması ve Irak'ın bütçesinden dağıtılması hususunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Irak Başbakanlık Basın Danışmanı Ali Musavi ise yaptığı yazılı açıklamada, IKBY ile Bağdat'ın sorunların çözümü için heyet oluşturma konusunda görüş birliğine vardıklarını ve 2014 yılının başında bu heyetlerin bir araya gelerek sorunlara nokta koyacağını ifade etti.


PETROL GELİRİ HALKA EŞİT DAĞITILACAK

Barzani'nin Bağdat'a yaptığı ziyaretinin son günlerde yaşanan sorunların çözümü için önem arz ettiğini vurgulayan Musavi, ''Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında federal bütçe ve petrol ihracatıyla ilgili anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulmasıyla ilgili mutabakat sağlandı. İki taraf da sorunların çözülmesi için önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelecek'' ifadelerini kullandı.

IKBY petrol gelirlerinin hangi hesaba yatırılacağı konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Diyala Milletvekili Hasan Özmen, 'Paralar Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak' dedi.

Özmen, fon hesabının 2003'te BM tarafından açıldığını 2004 yılında ise denetiminin Irak'a devredildiğini belirterek, 'Petrol satışından elde edilen gelir, halka eşit dağıtılsın diye böyle bir hesap açılmıştı. Şimdi IKBY üzerinden Türkiye'ye ihraç edilecek petrolün geliri de bu hesaba aktarılacak'' diye konuştu.


JP MORGAN BANKASI

Kurumun resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, JP Morgan Cahase and Company dünyanın en köklü ve büyük finans enstitülerinden biridir. Resmi olarak 1799'da kuruldu. Bin 200 enstitü merkezi bulunuyor. Dünya geneline investmant bank, hazine işleri, güvenlik servisi ve özel bankacılık hizmeti yapıyor. Almanya, Endonezya, Malezya, Taivan, Yeni Zelenda ve Türkiye gibi bir çok ülkede şubesi bulunuyor.Sabah
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI