Dünyada İnsanların Ölümüne En Çok Sebep Olan Hayvan

Dünyada insanların ölümüne en çok sebep olan hayvan sivrisineklerdir.Şu güne kadar ölmüş insanların yarısını bu hayvanların neden olduğu hastalıklardan öldürmüştür ki bu sayı 45 milyar insan demektir.

YURT VE DÜNYA 1.09.2014 15:47:10 26 0
Dünyada İnsanların Ölümüne En Çok Sebep Olan Hayvan

Sivrisinekler potansiyel olarak ölümcül olan yüzden fazla hastalık taşır.Sıtma,sarı huma,dang humması,ansefalit,filarya bunlardan sadece bir kaçıdır.Günümüzde her 12 saniyede bir kişi bu sinekler yüzünden ölüyor.

Bir sivrisinek basitçe, baş, gögüs, ve karın kısmından oluşur. Başının iki yanında antenleri vardır. Erkek sivrisinekler, dişileri kanat çırpma seslerinden tanıyabilirler. Göğüs kısmında kanatları ve 3 çift ayakları bulunur. Karınları ise onlara kendi ağırlıklarından fazla kan emme şansı tanıyacak biçimde esnek bir deriye sahiptir. Böylece şişerler ama patlamazlar. Kan emerek beslenen 'sivrisinek' çok mükemmel bir pompalama mekanizması kullanır.


Başının içi, tümüyle kaslarla kaplı boşluklar şeklinde dizayn edilmiştir. Buradaki kaslar kasılıp gevşediklerinde sineğin borusunun iki ucu arasında 1-2 atmosferlik basınç farkı oluşur ve kan saniyede 5 metrelik bir hızla yükselmeye başlar.


Bu yüksek akış hızına rağmen sivrisineğin ne borusunda ne de başka herhangi bir dokusunda tahribat ve çatlama olmaz. Çünkü kanın geçiş yaptığı tüm dokular kanın bu hızı ve basıncına dayanabilecek yapıdadır. 'sivrisinekler' vücutlarının altı katı kan emerler; bu 15 dakikada 300 mikrolitre kan demektir.

Bu bir insanın aynı süre içinde 200 kilo su içmesine denktir. Tüm kan emiciler gibi, ne zaman kan emmeyi durduracaklarını söyleyen, sinir sistemine bağlı gerginlik algılayıcılarına sahiptirler.

KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI

Sivrisinekten korunmak için vücuda da sürülebilen sivrisinek kovucu sprey ya da losyonlar kullanılabilir. Etkisiyse içlerindeki aktif maddeye ve konsantrasyonuna bağlı olarak 2 ila 6 saat arasında değişebilir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı yaptığı açıklamada, “Bu kovucuların en önemli yan etkisi deride temas egzaması oluşturmalarıdır.


Ayrıca gözlerde kızarma yine losyonun veya spreyin içindeki bazı maddelerle (DEET) oluşabilen ve konuşma bozukluğu, uyku hali, hatta koma ile belli eden beyin hasarı görülebilir. Odada elektrik ısısı ile koku yayan tabletlerle nefes darlığı, terleme, baş dönmesi, bulantı-kusma gibi zehirlenme belirtileri görülebilir.” dedi. Kaynak : Risale Ajans  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI