Bir Zamanlar Evren'in Köşküydü Şimdi Bakın Ne Oldu

Antalya'daki Kurşunlu Şelalesi'nde 1980'li yıllarda Kenan Evren için yapılan köşk, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nce turizme açıldı.

YURT VE DÜNYA 22.08.2014 14:50:01 1 0
Bir Zamanlar Evren


Antalya ’nın Aksu ilçesinde Antalya-Isparta karayolunun 24'üncü kilometresinde bulunan Kurşunlu Şelalesi, turizmin hareketli olduğu yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olan ve özel bir işletmeye kiralanan Kurşunlu Şelalesi'ni, günde ortalama 1500 civarında yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.


HELİKOPTER PİSTİ DE VAR


2 kilometrelik kanyonda 18 metrelik büyük şelalenin yanı sıra, küçük şelalecikler, birbirine bağlı 7 küçük göletten oluşan Kurşunlu Şelalesi, Kenan Evren'in teşviğiyle 1986'da park haline getirilerek ziyarete açıldı, 1991'de ise milli park statüsüne kavuştu. Toplam büyüklüğü 394 hektarlık alanı kapsayan Kurşunlu'da cumhurbaşkanlığı döneminde Kenan Evren için, dönemin Orman Bakanlığı'nca dere kenarına ihtişamlı bir köşk yaptırıldı. Hemen üst kısmında helikopter pisti bulunan köşke zaman zaman gelen Kenan Evren, burada vakit geçirdi.


Ancak 1990'lı yıllardan sonra köşk kaderine terk edildi ve geçen yılın sonlarına kadar hiç kullanılmadı. Atıl kaldığı için viraneye dönen Kenan Evren köşkü, geçen yıl Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nün girişimiyle ve işletmeci tarafından restore edildi. Köşk, restorasyon sonrasında 'Bayramefendi Osmanlı Kahvecisi' zinciri adı altında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı.


YABAN HAYATI ÇOK ZENGİN


Zengin bitki topluluğu, su ve kaya formları, 200 yıllık su değirmeni ve orman dokusuyla eşsiz bir doğal alana sahip Kurşunlu Şelalesi'nde ağırlıklı kızılçam olmak üzere doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız, söğüt ve incir ağaçları bulunuyor. Mersin, alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, sütleğen, ılgın, ladin, kermes meşesi, kekik, yabani nane, kayıt, eğrelti ve sarmaşıkların alt florayı meydana getirdiği şelalede topalak, su nanesi, kamış, su avizeleri, nilüfer gibi su bitkilerini görmek mümkün. Milli park içinde yabandomuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası gibi yaban hayvanlarıyla köpek, yılan ve kertenkele yaşıyor.

 Kaynak : TV5 Haber  

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı