7 milyar arıya ihtiyaç var

Avurpa'da çiftçilerin, polen dölleşmesini sağlayacak arı bulamadığı bildirildi.

YURT VE DÜNYA 9.02.2014 19:03:44 23 0
7 milyar arıya ihtiyaç var

Avrupa tarımı arı eksikliğinin tehdidi altına girdi. Tarım alanlarında polen dölleşmesi sağlayacak arıya ihtiyaç var.

Yapılan araştırmaya göre, Avrupa'da arı sayısı, çiftçilerin talebinin üçte ikisini karşılayacak düzeye düştü.

Tarım alanlarındaki arı eksikliğine bir de bal arısı ihtiyacı eklendiğinde, Avrupa'nın 7 milyar arıya ihtiyacı olduğu ifade ediliyor.

Arı sıkıntısının en az yaşandığı ülkelerin başında Türkiye ve Balkanlar geliyor. Buralarda çiftçilerin arı talebinin yüzde 90 oranında karşılandığı bildiriliyor.

Arı sıkıntısının en fazla çekildiği ülkelerin arasında ise Fransa ile Almanyabulunuyor. Bu ülkelerdeki çiftçiler, kiralanacak arı bile bulamadığı için yabani arılara bağımlı hale geldi, yabani arıların da korumaya alınması çağrısında bulunuldu.

Yapılan araştırmalara göre, 2009 yılında arıların dünyadaki toplam tarımsal üretime katkıları 153 milyar Avroyu buluyor.

Arılarda sıkıntı yaşanmasının en büyük sebebi olarak tarım ilaçları ve bioyakıt üretimi gösteriliyor. Bioyakıt için yağlı tohum ekilen alanların 2005-2010 yılları arasında üçte bir oranında arttığına dikkat çeken bilim insanları, arı sayısındaki artışın ise yüzde 7 ile sınırlı kaldığına dikkat çekiyor.

Bilim insanları, arıların yok olmasının tarım üretimini durma noktasına getireceği, insanlığın geleceğinin tehlikeye gireceği uyarısında bulunuyor.
TRT HABER

   

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI