Mübarek geceler, İslâm dininin kıymet verdiği gecelerdir. Bu gecelerin önemi, hadis-i şeriflerle de bildirilmiştir.

Allahü teâlâ kullarına çok acıdığı için, bazı gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için bu geceleri sebep kılmıştır.

Mübarek geceleri ihya etmeli, yani kaza namazları kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı, dua ve tövbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevabını ölülere de göndermelidir.

Af ve mağfiret için de çok yalvarmalıdır. Mübarek geceler şunlardır:

Kadir Gecesi, Ramazan ayı içinde bir gecedir. İmam-ı Azam Ebu Hanife “rahmetullahi aleyh” hazretleri; “27. gecesi olması çok vaki olur.” buyurdu.

Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi, Ramazanın son günü ile bayramın 1. günü arasındaki gecedir. Arefe Gecesi, Arefe günü ile Kurban bayramının 1. günü arasındaki gecedir. Arefe, Zil-hicce’nin 9. günüdür. Ramazanın son gününe Arefe denmez!

Kurban Bayramı geceleri: Kurban bayramının 1, 2 ve 3. günlerinden sonraki gecelerdir. Bu 3 güne “Eyyâm-ı nahr” denir. Mevlit Gecesi: Rebî’ul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber efendimizin doğduğu gecedir.

Berat Gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir.

Miraç Gecesi, Recep ayının 27. gecesidir.

Regaip Gecesi, Recep ayının ilk Cuma gecesidir.

Muharrem Gecesi, Muharrem ayının 1. gecesi, Müslümanların kamerî yılbaşı gecesidir. Aşure Gecesi, Muharrem ayının 10. gecesidir.

Bunlardan başka, Fıtr Bayramının diğer geceleri, Zil-hicce ve Muharrem aylarının ilk on geceleri, haftanın her Cuma ve Pazartesi geceleri de mübarektir. Yukarıdaki on geceden beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci gecelere Kandil Geceleri denir.


YÜCE DİNİMİZİN MÜBAREK AY VE GEÇELERİ BAŞLIYOR

Bayram Ali KAVALCI

19.02.2020 10:07:41

9