Yaylalarda geriye dönüş hazırlığı

Yaylada bin bir zahmetle toplanan otlar sahile yakın köylere indirilmeye başlandı. Otlar kışın büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yedirilecek.

YÖREDEN HABER 7.09.2014 20:58:24 207 0
Yaylalarda geriye dönüş hazırlığı
Karadeniz yaylalarından, köylere ot indirme zamanı geldi. Ağustos ayında yayla meralarında ot toplamaya başlayan yaylacılar, şimdilerde biçtikleri otları köylerine indirmeye başladılar.

Genelde Ağustos ayında meralarda biçilen otlar Ağustos sıcağında kurutulur. Otların belli bir kısmıda balya yapılır. Eylül ayı ile birlikte de otlar yayladan aşağıdaki köylere indirilir.

Tıpkı diğer yaylalarda olduğu gibi Verçenik yaylasında da toplanan otlar köylere indirilmeye başlandı. Bin bir emekle toplanan otlar önce kamyonlara yüklendi.
Verçeniğin zor ve engebeli yollarında Karadeniz sahiline ulaşmakta, yine ayrı bir zahmet gerektiriyor. Yaylacılarda bu bilinçte yolculuk yapıyorlar.

Verçenik’de ot toplayan yaylacılar; “Atalarımız bu yaylada ot topladı. Bizlerde çocukluğumuzdan beri ot topluyoruz. Eskiden beri yayla halkı olarak imece usulü ile otları biçiyoruz, kurutuyoruz ve sonrada bir kısmını balya yapıp kamyonlara yüklüyoruz. Önceden yol yoktu çok zahmetler çekiyorduk. Şimdi Allaha şükür daha rahatız” dediler.

 Vehbi Kızılhan



 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI