VALİ YAZICI’NIN BATUM ZİYARETİ

Vali Ersin Yazıcı, resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan’ın Batum şehrine resmi ziyaret gerçekleştirdi.

YÖREDEN HABER 2.12.2014 15:10:53 16 0
VALİ YAZICI’NIN BATUM ZİYARETİ
Vali Ersin Yazıcı, Acara Özerk Cumhuriyetini ziyaret etti.
 Vali Ersin Yazıcı, resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan’ın Batum şehrine resmi ziyaret gerçekleştirdi.
Vali Ersin Yazıcı’yı Türkiye ile Gürcistan sınırının tampon bölgesinde Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan ile Acara Özerk Cumhuriyeti yetkilileri karşıladı.

Vali Yazıcı Batum’da ilk olarak Türkiye’nin Batum Başkonsolosluğunu ziyaret ederek, Başkonsolos Yasin Temizkan’la bir süre görüştü. Başkonsolosluk binasını gezerek çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Ersin Yazıcı Başkonsolos Temizkan’ın eşliğinde, Batum şehri ile doğal güzelliğiyle ünlü Botanik Parkı’nı gezdi.
Vali Ersin Yazıcı buradaki ziyaretin ardından Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanlık binasına geçti.
Vali Yazıcı’yı, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanlığı binası önünde Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Giorgi Tavamaisvili, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nugzar Surmanidze ile Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze karşıladı.
 Vali Yazıcı’yı Hükümet Başkanlığı binasında kabul eden Acara Hükümet Başkanı Archil Khabadze, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Vali Yazıcı’ya yeni görevi ile ilgili iyi dileklerini iletti.

Vali Ersin Yazıcı yapılan görüşmede Acara Hükümet Başkanı Sayın Khabadze’nin iyi dileklerine teşekkürlerini belirtirken bölgeye uzak birisi olmadığını, daha önce Artvin – Ardanuç Kaymakamlığı döneminde de Batum’a bir takım ziyaretler gerçekleştirdiğini, bugün ise Batum’un çok değiştiğini ve geliştiğini gözlemlediğini belirtti.
 Dost ve kardeş Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Sayın Archil Khabadze’yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yazıcı, ' Dost ve kardeş ülkelerin dost ve kardeş iki şehriyiz. Batum ve Rize şehirleri bu iki ülke arasındaki ilişkilerimizde iki önemli değer.' dedi.
 Vali Yazıcı, “ Bu kadar coğrafi ve beşeri sermaye olarak yakın olan toplumlarımız arasında sosyal, kültürel ve sanatsal anlamda da ilişkilerimizin daha üst noktalara taşınması için her türlü işbirliğine hazırız. Batum’da azımsanmayacak iş adamımız ve vatandaşımız yaşıyor. Bugün sizlere gerçekleştirdiğim ilk ziyaret oldu. Bundan sonrada ziyaretlerimiz sürecek. Ben yeniden sıcak karşılamanızdan ve misafirperverliğinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Sizlerin nezdinde tüm Acara Özerk Cumhuriyeti yönetimine bu teşekkürlerimi iletiyorum. Dost ve kardeş ülke Türkiye ve Gürcistan ülkelerinin ilişkileri her zaman önümüzdeki süreçte de devam edecektir.” dedi.

 Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Türkiye bizim için çok önemli bir ülkedir. Ekonomik anlamda stratejik konumdadır. Buradaki ilişkilerin gelişmesi memnuniyet veriyor. 'dedi.
 Türk-Gürcü dostluğu ve kardeşliğinin artarak devam edeceğine inandığını belirten Khabadze, 'Bazen merkez hükümetleri karıştırmadan sorunlarımızı kendi aramızda yerel düzeyde bizler çözebiliyoruz. Batum ve Rize dost illerdir. Türkiye ve Gürcistan ülkeleri arasındaki ilişkiler örnek teşkil etmektedir. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Kültür, Spor Turizm alanlarındaki işbirliğimizi derinleştirmeye çalışıyoruz. Ortak hareket etmek istiyoruz. Bölgelerimiz için turizm çok önemli alanlarımızın başında geliyor.  Gümrük alanında da çok yakın ilişkilerimiz var. Sarp Sınır Kapısı’ndan bir yılda yaklaşık 6 milyonu aşkın yolcu giriş ve çıkışı oldu. Bu çok büyük bir rakamdır. Biz her zaman işbirliğine açığız.  Türkiye’de farklı illeri ziyaret ettik. Çok güzel görüşmelerimiz oldu. Gürcülerin yaşadığı köyleri ve bölgeleri ziyaret ettik. Türkiye’nin saygıdeğer vatandaşlarıyla görüştük. Türk insanının sıcaklığını ve yakınlığını hissettik. Ülkemize tekrar hoş geldiniz' diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Vali Ersin Yazıcı, Batum’da Yunus Balıkları Gösteri Merkezinde bulunan Yunus Balıklarının birbirinden güzel çeşitli gösterilerini izledikten sonra, akşam saatlerinde Batum’dan ayrılarak Rize’ye döndü. 

 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI