Vali Bektaş Meclis Üyelerine hitap etti

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, İl Genel Meclisinin Şubat ayı 5. Olağan Birleşimine katılarak İl Genel Meclisi üyelerine hitap etti.

YÖREDEN HABER 10.02.2017 18:39:22 17 0
Vali Bektaş Meclis Üyelerine hitap etti

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kazancı Başkanlığında toplanan ve İl Özel İdaresi 2016 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü Şubat ayı 5. Olağan Birleşimine katılarak İl Genel Meclisi üyelerine hitap etti.

Vali Bektaş, Meclis Üyelerine hitaben yaptığı konuşmada yeni bir çalışma sezonuna hazırlandıklarını ifade ederek; “Aslında işin en önemli kısmını icra ediyoruz. Bu aylarda yapacağımız planlamaları ne kadar doğru yaparsak, tüm sezonunu da o kadar başarılı geçiririz. Bu anlamda bizde İl Özel İdaresi olarak sizlerin kararlaştırdığı, resmileştirdiği imkanları bir program haline dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.

Rize’nin coğrafyası ve iklimi itibariyle bazı zorlukları bünyesinde barındırdığını belirten Vali Bektaş, “Tarıma elverişli arazi varlığımız çok az. Bunun yanında yerleşmeye ve sanayileşmeye elverişli arazi varlığı da az. Bunlar bizlerin çalışmalarını önemli ölçüde sınırlandıran etkenler. İmkânlarımız sınırlı diye yatırımlardan vazgeçecek halimiz yok. Bizler de bölgemizin dezavantajlarını nasıl avantaja dönüştürürüz diye düşünmeli ve sahip olduğumuz zenginliklerimizi en iyi şekilde belirleyerek bu doğrultuda planlar ve projeler hazırlamalıyız. Aslında Rize, bu planlamayı yıllar boyu yapmış ve bir karar vermiş. Bu topraklara sahip çıkıp, kök salınacaksa ve tarım yapılacaksa, çay diye bir olgu var ve bununla geleceğe yürünecek demiş. Rize’nin neresinden bakarsanız bakın çay birinci kelimedir, birinci kavramdır. Peki Rize’nin can damarlarından biri olan çay konusunda yapacaklarımız bitti mi? Elbette bitmedi. Mevcut çay tarım alanlarını daha büyütemeyeceğimize göre çay tarımı konusunda kaliteyi ve niceliği büyütmemiz lazım. Bölgede tamamen organik çay tarımına geçilerek Türk Çayını dünyada bir marka haline getirmemiz gerek. Bunun içinde Çay-Kur, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla işbirliği içinde güzel bir çalışma başlattı. Çayın tamamını organik hale dönüştürme projeleri hazırlanıyor. Bunu gerçekleştirmemiz mümkün. Çünkü bu konuda bölge ciddi avantajlara sahip. Çay üreticisi birçok ülkede tarım kimyasal ilaçlarla gerçekleştiriliyor. Rize’de iklim şartları, kimyasal ilaç kullanmadan çay tarımı yapmamıza imkan sağlıyor. Bu durum bizim için ciddi bir avantaj.  Organik tarım konusu sadece çay tarımıyla sınırlı kalmamalı. Bölgede üretilen bütün tarım ürünlerinde bunu başarmalıyız ve Rize’yi organik tarımıyla dünyada öne çıkan bir kent haline dönüştürmeliyiz” şeklinde konuştu.

Rize’de çaydan sonra en önemli kavram turizm…

Rize’de çaydan sonra en önemli kavramın turizm olduğuna vurgu yapan Vali Bektaş, “Rize’de çaydan sonra vatandaşımıza bir gelir kapısı olacaksa bu turizm olacaktır. Bizim turizmimiz popüler turizm türü olan güneş, kum, deniz, sahil turizmi değil. Bizim turizmimiz yeni popüler olmaya başlamış, yeni trend olan ve geleceği olan doğal turizm, kırsal turizm, eko turizm. İşte burada bize,  İl Özel İdareye daha çok iş düşüyor. İl Özel İdaresi olarak yeni turizm trendinden Rize’ye daha çok kazanç sağlamanın yollarını aramalıyız. Altyapı çalışmalarına hız vermeliyiz. İşin içine girdiğimizde bakıyoruz ki Kaçkar Dağları gibi bir eko sistemimiz var. Bu eko sistem içerisinde 3000 – 4000 rakım arasında 100’ün üzerinde zirve var. Yine bu eko sistem içerisinde yaklaşık 250 tane buzul gölü var. Vadilerimiz, derelerimiz, ormanlarımız çağlayanlarımız var. Yani böyle büyük bir doğal turizm potansiyelini bünyesinde barındıran bir bölgede yaşıyoruz. Sahip olduğumuz bu potansiyelin muhakkak hakkını vermeliyiz. Başta Ayder Yaylası olmak üzere, bölgenin marka değerini geliştirecek ve turizmi kış mevsimine de yayacak olan kış turizm tesislerini kurmamız lazım. Bu yönde Türkiye’nin en büyük kayak tesisini bölgede kurmak için çalışmalarımız devam ediyor. Eğer Rize geleceğini bağladığımız ikinci kavram turizm diyorsak, sahip olduğumuz bu değerleri avantaja dönüştürmemiz lazım” dedi.

Rize’nin sahip olduğu dinamiklerin uyum içerisinde çalışmasının Rize için bir kazanç olduğunu ve Rize’nin sahip olduğu turizm merkezlerinin Ayder Yaylasıyla sınırlı olmadığına değinen Vali Bektaş, “Ayder’in yanı sıra bir turizm harikası İkizdere’miz var. Fındıklı Çağlayan Vadimiz var. Sayamayacağım böyle birçok vadimiz var. Bize düşen görev hep birlikte uyum içerisinde çalışarak Rize’nin bütün turizm potansiyelini devreye almamızdır. Hiçbir bölgeyi ihmal etmeden altyapısı hazırlanmış onlarca Ayder Turizm Merkezi gibi merkezler oluşturmalıyız. Hedefimiz bu olmalı. Bu yılın sonunda ulaşıma açılması planlanan Ovit Tüneli, yakın zamanda temeli atılacak olan Rize-Artvin Havalimanı da sahip olduğumuz bu turizm değerlerine önemli katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu ve İl Genel Meclisi üyelerine yeni sezondaki çalışmalarında başarılar diledi.

Rize Valiliği


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı