Trabzon,Gümüşhane,Giresun ve Artvin tatbikat yaptı

Artvin’de Ulusal Medikal Kurtarma ekiplerince (UMKE) gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği göçük altında kalan kişiler kurtarıldı. Soma’da meydana gelen facianın hemen akabinde gerçekleştirilen tatbikatta kurtarma ekiplerinin her zam

YÖREDEN HABER 17.05.2014 20:45:08 66 0
Trabzon,Gümüşhane,Giresun ve Artvin tatbikat yaptı
Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Artvin´den 10´u eğitmen olmak üzere toplam 35 kişilik UMKE ekipleri Artvin Kafkasör Yaylası’nda ki 5 günlük UMKE temel modül eğitimin ardından tatbikat gerçekleştirdi.

Tatbikat gereği yüksekten düşen ve göçük altında kalan yaralılara ilk tıbbı müdahale yapılarak bulundukları yerden en kısa sürede ve ne doğru şekilde çıkarılmaya çalışıldı.

Tatbikatın ardından eğitim ve tatbikata ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz UMKE Koordinatörlüğünü yürüten ekip sorumlusu Murat Parlak, Artvin Kafkasör Yaylası’nda 5 günlük UMKE temel modül eğitimi yaptıklarını ifade ederek

'Bu temel eğitiminde çeşitli derslerimiz vardı. Medikal kurtarma anlamında olay yeri yönetimi, değerlendirilmesi tiriyaj yani hasta yaralı önceliği sıralaması şeklinde, hasta yaralı kurtarma da temel yaşam ileri yaşam desteği uygulamaları, hasta ve yaralıların sabitlenmesi ve taşınması gibi konularda eğitimlerimizi verdik' diye konuştu.

Eğitimlerin ardından bunları icrasını pratik hale getirdiklerini kaydeden Parlak 3 günlük teorik eğitimin ardından 2 gün boyunca burada tatbikat halinde olduklarını söyleyerek:

' Bugün itibariyle bu çalışmalar neticesinde kursiyerlerimizin katılımcılarımızın son hallerini görmek amacıyla iki yaralı senaryosu düşündük. Bunların bir tanesi yüksekten düşme şeklinde. Hasta için tranvalı bölgelerin tedavi edilmesi ve daha sonra transportunun sağlanması, yaşamsal bulguların değerlendirmesi şeklindeydi. Arkadaşlarımız orda hasta yaralıyı değerlendirerek hastanın ezilmeye maruz kaldığını düşünerek uygun sıvıları verdiler. Gereken yerleri atellere aldılar. Daha sonra sırt tahtasıyla taşınmasını sağladılar.

Diğer senaryonuz da enkaz içi değerlendirmesi içindi. Genellikle depremler için düşündüğümüz senaryolardan biriydi. Deprem çerisinde iki gün mahsur kalmış bir vatandaş, yaşamsal bulguları gidip gelen bir hastaydı. Bunlar için hastalarımız bir uygulama sergilediler. Kendisine yeniden canlandırma uygulamasını yaptılar. Yeniden canlandırma için entübe edildi. Değişik teknik uygulamalar yapıldı ve daha sonra bu hastanın uygun transportu sağlandı'
diye konuştu.

Parlak bütün ekibin daha fazla daha etkin mesleki tecrübeye sahip olması afet ve olağan dışı durumlarda daha verimli çalışmalar yapabilmesi adına bu çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.

İNŞALLAH AFETLERE MARUZ KALMAYIZ. AMA AFETLERE DE HAZIR OLMALIYIZ

Sağlık Müdürü Hakan Hacısalihoğlu ise yaptığı açıklamada bölgede olabilecek doğal afetler kazalar ve benzeri durumlarda kazazedelere en kısa sürede ulaşıp en kısa sürede tıbbı müdahaleyi başlatmak için ekiplerin hazır olmasının çok önemli olduğunu ifade ederek:

' Bizde bu çalışmaları yapmak için Artvin ilinde de gönüllü sağlık çalışanlarından oluşan UMKE ekiplerimiz oluşturmuş bulunuyoruz. Yeni katılan personellerimizle birlikte temel modül eğitimlerini bitirip ileri modül eğitimlerini tamamlamak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. İnşallah afet görmeyiz ama afete de hazırız' diye konuştu.

YAŞADIĞIMIZ AFETLER BİZE AFET BİLİNCİNİ ÖĞRETİYOR

Tatbikatı izleyen Artvin Vali Yardımcısı Hasan Ongu ise Türkiye afete hazır olma bilincini afetleri yaşaya yaşaya öğrendiğini belirterek. 'Bütün devlet kurumları bir milat olarak kabul edilen 1999 depreminden bu yana kendilerini sadece bir iki spesifik afete dönük değil afetlerin tamamına dönük çok daha iyi bir noktaya getirme gayretindeler. 3 gün önce Soma´da yaşadığımız üzücü hadisede de rol alan UMKE ekiplerinin çok faydalı hizmetler ifa ettiğini gördük. Şiarımız afete hazır Türkiye. Bu şiar bizi bir taraftan afete hazır olma bilinciyle ayakta tutuyor. Eğitimlere ağırlık vermemiz gerektiğini sıkça hatırlatıyor ama bir taraftan da bu aldığımız eğitimleri kullanacak mecra doğmaz diye dua ediyoruz. Biz hazır olalım eğitimleri alalım. Gönüllü arkadaşlarımız hem teçhizatıyla hem de teorik bilgisiyle hazır olsunlar. İnşallah bunu ömürlerinin hiçbir safhasında sahaya yansıtma fırsatı olmaz inşallah' ifadelerini kullandı.

Tatbikatın bitiminden sonra UMKE ekipleri Kafkasör Boğa Güreşleri’nin yapıldığı arenanın ortasında yere yatarak UMKE yazdılar.

Tatbikatı Artvin vali Yardımcı Hasan Ongu, İL Sağlık Müdürü Hakan Hacısalihoğlu,Artvin iL Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Muhammet Tekin 112 Acil Servis Müdürü Sönmez Avcı sağlık çalışanları takip etti.Tatbikatın ardından 5 günlük Artvin Eğitim Kampını tamamlayan UMKE ekipleri ilden ayrıldı.

Kaynak : Sami ÖZÇELİK(08Artvin)
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI