Trabzon’da Konferans Verdi

Trabzon’da Konferans Verdi

YÖREDEN HABER 9.05.2019 08:22:41 35 0
Trabzon’da Konferans Verdi

RTEÜ Rektörü  Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN “2019 Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Yılı” dolayısıyla Trabzon Akçaabat Şehit Samet Uslu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde “Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

2019 yılında Fuat SEZGİN’le ilgili Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinde değişik etkinlikler yapıldığını söyleyen Rektörümüz, “Etkinliklerin bir amacı Fuat SEZGİN’i tanımak ve tanıtmak, bir amacı da İslam-Bilim tarihini yeni nesile aktarmak ve Müslümanların bilime katkılarını ortaya koymaktır.” dedi.

SEZGİN’in hayatına ilişkin bilgiler veren Rektörümüz, “Fuat SEZGİN bir akrabasının da etkisi ile Alman Şarkiyatçısı, Oryantalist Hellmut Ritter’in seminerine katılır ve seminer sonunda hayatının en önemli kararını verir. Ritter bu seminerinde, İslam coğrafyasından, İslam kültür ve medeniyetinin yetiştirdiği bilim adamlarından, onların eserlerinden bahsetmiş ve Müslüman bilim adamlarının Avrupa’nın en büyük bilim adamları seviyesinde olduğunu anlatmıştır. Bu konuşmanın ardından Fuat SEZGİN mühendis olmaktan vazgeçmiş ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girerek devamında akademisyen olmuştur.” diye konuştu.

27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle birlikte Fuat SEZGİN’in üniversiteden atıldığını, 36 yaşında genç bir akademisyenken işsiz ve çaresiz kaldığını kaydeden Rektörümüz, “1961 yılında SEZGİN Almanya’ya gitmek durumunda kalmıştır. Aynı yıl, Frankfurt Üniversitesinde misafir Doçent olarak dersler vermiştir. Üniversiteden atılmasına ve ülkesinden ayrılmak zorunda kalmasına rağmen o, ülkesine hiçbir zaman darılmamış ve çalışma azmini kaybetmemiştir. İlimler Tarihi ve İslam Bilimler Tarihi konularında çok önemli çalışmalar yapmıştır. İslam Bilimler Tarihi eserini hazırlarken 60 ülkenin kütüphanesine giden SEZGİN, 400 bin cilt yazma eser incelemiş, makaleleri, eserin yazılı olduğu dille okumuştur ve 27 dil öğrenmiştir. Tamamı 17 cilt olan Arap-İslam Bilimler Tarihi kitabı ile dünya bilim tarihinin paradigmasını değiştirmiş, bilim tarihi konusunda dünyada bir otorite haline gelmiştir.' ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda günün anısına Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN’a çiçek takdim edildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI