Sporculuk yılları hafızlarında hala canlı

Rize’de Kaleci Sabri olarak tanınan Hacı Mahmut Güveli, 1960-1970’lı yıllardaki futbol hayatının zorluklarını ve o yıllarda futbolun büyük bir zevk, heyecanı anlattı

YÖREDEN HABER 22.01.2016 14:05:35 15 0
Sporculuk yılları hafızlarında hala canlı
 Şimdiler de 70 yaşını aşmış ve yıllardır,  Artvin’in Borçka ilçesinin en tanınmış iş adamlarından olan ve Rize’nin, Kavak mahallesinde doğan, futbol hayatın da ise, Rize’de Kaleci Sabri olarak tanınan Hacı Mahmut Güveli, 1960-1970’lı yıllardaki futbol hayatının zorluklarını ve o yıllarda futbolun büyük bir zevk, heyecan, güç gösterisi ve gönüllülük içerisinde, maddiyattan uzak kaleci olarak, Rize Fener Spor ve Rize Çayspor’da ki spor hayatını ve o yıllardaki sporcu arkadaşlarının kabiliyetlerini kendisini Borçka’da iş yerinde ziyaret eden, gazeteci-yazar Bayram Ali Kavalcı’ya anlattı.

1960-1970’lı yıllarda Rize’de 1.90 cm. boyuyla ve güçlü fiziki yapısıyla Kaleci Sabri Güveli olarak isim yapmış olan ve ailesiyle birlikte gençlik yıllarından bu zamana kadar, Artvin’in Borçka İlçesinde ticaretle uğraşan ve gönül adamı olarak halen birçok hayır hizmetlerinin öncüsü olarak tanınan Hacı Mahmut Güveli, “ Rize’de, 1958-1959 öğretim yıllarında Rize Yapı Lisesine kayıt yaptırdım.  Ertesi yıl dikkat çeken fiziğim nedeniyle o yılardaki futbol antrenörlerimiz tarafından Rize Fener Spor Kulübüne transfer oldum. Kaleci olarak takımda oynamaya başladım. 1962 yılında, şimdi ismi Çaykurspor olan, Çayspor kulübüne transfer oldum. Bizim zamanımızın en iyi oyuncularıyla bir arada oynamaya başladım. Peştamalcı Sedat, Hamit Kazancı, Ömer ağabey, genç milli Sami Tali olarak tanınan o yılların, Rize’deki en meşhur futbolcularıyla oynadık. Aynı yıl genç takımalar katıldık. Ve Karadeniz şampiyonu olduk. Ankara’ya Türkiye şampiyonasına gittik. Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun ve Rize genç takımları aramızda lig usulü maçlar yaptık. Arkadaşlarımızdan, sağ açık oynayan Sami tali milli oldu. Çayspor olarak, Rize şampiyonu olup, yine amatör küme bölge maçlarına katıldık. Her zaman Trabzon İdman Ocağı Kulübü, Türkiye Amatör Küme Şampiyonu olurdu. O yıllarda sahalar çamurdu, Bir bölge karşılaşmasında, saha balçık tarlasına dönmüş, topa çok iyi vurabilenler 20 metre vurabiliyor. Santrhafımız Sedat Bey, yarı yarı sahada olan bir serbest vuruş atışını yapacak barajı kuruyorlar, Kalecileri Hantal İbrahim diye meşhur biri sporcu, baraj yaptırmıyor, zaten sahada çamurdan top sürükleyemiyorsun.  Peştamalcı Sedat ağabey en güçlü olanımızdı. 45 metreden topa bir vurdu, top kendisini ağlarda buldu. O yıllarda böyle görülmemiş goller olurdu. Şimdi, ülkemizde ve dünya da çok iyi futbolcular vardır. Fakat artık futbol zengin olma, şöhret olma noktasında geçmiş yılardaki heyecan ve azim içinde oynanamıyordu. Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer, bugün birçoğu hayatta olmayan o yıllardaki sporcu abilerimize Allah-ü teladan rahmetler diliyorum. “diye konuştu.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI