Şimşirlerin hastalığına hala çare bulunamadı

Çamlıhemşin ÇAT yöresinde yüzyıllardır doğa dokusu ile iç içe olan ŞİMŞİR’LER kurumaya başladı.

YÖREDEN HABER 14.02.2016 20:02:14 342 0
Şimşirlerin hastalığına hala çare bulunamadı
Rize Fotorof tarafından düzenlenen Fırtına Vadisi-Çat ve Palovit Şelalesi gezilerinde Fotoğraf sanatçıları Goluna da bulunan Şimşirlerin her geçen gün hastalıklarının arttığını gördüler.

İlgillere duyurulması amacıyla konuyu gündeme taşıyan Fotoğraf sanatçılarından Ahmet Öksüz yaptığı açıklamada 'Bir çok kurum ve kuruluşlar Şimşirler hakkında çalışma yapmasına rağmen,hastalığın azalması veya yok olmasını bir yana bırakırsak, şu an için daha da kötü bir duruma doğru gittiği görülüyor' dedi.

Ahmet Öksüz daha sonra şunları söyledi.


Türkiye’de yaşlı şimşirlerin orman oluşturduğu hatta ormanın üst tabakasını oluşturabildiği tek yer Fırtına Vadisi.

Kaşık, tarak ve mekik gibi gereçlerin yapımında kullanıldığı için şimşirler, tarih boyunca insanlar tarafından kesildi; şimşir ormanları yıkıma uğradı.

Karadeniz kıyı bölgesindeki ormanlarda doğal olarak yetişen şimşirlerin ağaç boyutlarına ulaşanları yok edildiğinden, günümüzde ormanlardaki şimşirlerin büyük çoğunluğu çalı boyutlarında görülüyor.

Bu toplu yıkımdan en az etkilenmiş olan ve günümüzde büyük boyutlu şimşirlerin orman oluşturabildiği tek yer Çamlıhemşin ormanları. Uzmanlara göre, 20-30 cm çapa, 8-10 mt boya ulaşabilmiş şimşirlerin saf olarak veya kızılağaç, kayın, ladin gibi ağaç türleriyle karışık orman oluşturması bilimsel, genetik ve toplum kültürü yönünden son derece önemli.

HASTALIK SORUNU VAR
Dünyada korumada öncelikli 100 ormandan biri olan Fırtına Vadisi içinde, orman niteliğine sahip olan tek yer olan şimşir ormanları, son zamanlarda bir tür mantar hastalığına yakalandı.

Devlet şimşir ormanındaki hastalıklı ağaçların kesilmesini öngörüyor ancak uzmanlar uyarıyor: “Fırtına Vadisi içinde yer alan ve Türkiye’nin yegâne Şimşir (Buxus sempervirens) Gen Koruma Ormanı olan Meydanaltı mevkiindeki ormanda bile kuruduğu gerekçesiyle şimşirlerin kesilmesi düşüncesi ekonomik gerekçelere dayandırılarak haklı gösterilemez. Fırtına Vadisi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) 1999 yılında, Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik bakımdan en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 alandan oluşan ve ‘Avrupa Ormanları’nın Sıcak Noktaları’ olarak tanımlanan alanlardan biridir. Özellikle milli park içerisinde orman, ekosistem bütünlüğü içinde düşünülmeli ve yapılacak girişimin ekosistem bütünlüğüne zarar verebileceği göz ardı edilmemelidir.”

Diliyoruz, anıtsal olsun ya da olmasın bir bütün olarak şimşirler korunsun, bir ağaç gibi tek ve hür, orman gibi kardeşçesine yaşasınlar... 


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI