SARP SINIR KAPISINDA BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye’nin birçok bölgesinden Sarp Sınır Kapısı’na gelen Uluslararası Nakliye Firması temsilcileri yurtdışında Kazakistan ve Rusya’nın uyguladıkları eşitsizliğe karşı basın açıklaması düzenledi.

YÖREDEN HABER 7.07.2021 13:00:27 46 0
SARP SINIR KAPISINDA BASIN AÇIKLAMASI

Hayati Akbaş

KEMALPAŞA-Türkiye’nin birçok bölgesinden Sarp Sınır Kapısı’na gelen Uluslararası Nakliye Firması temsilcileri yurtdışında Kazakistan ve Rusya’nın uyguladıkları eşitsizliğe karşı basın açıklaması düzenledi.

Kazakistan’ın sadece Türk nakliyecilerine transit geçiş belgelerini Hazar Ro-Ro şartlı vermesi Türk plakalı araçlara ortalama 3000 dolar ek maliyet çıkarması diğer ülke nakliyecileri ile rekabet edemez duruma getirdi. Ayrıca Rusya’nın da gümrüklerindeki inşaatı bahane göstererek ülkesini transit geçecek “sadece” Türk nakliyecilerine ortalama 700 dolar pahalılaştırarak Azerbaycan üzeri ülkeye geri dönüşüne izin veriyor.

Türk nakliye sektörünü baltalamaya karşın uygulanan bu adımlar her gün yüzlerce Türk nakliye firmasını binlerce dolar zarara uğratıyor. Ayrıca bu haksız uygulamalar neticesinde yüzlerce Türk nakliye firması çalışabilmek adına sektör göçü yaparak yurt dışında yeni bir firma kurmak zorunda kalıyor.

Yaşadıkları eşitsizlikleri duyurmak amacıyla Sarp Sınır Kapısı’nda bir araya gelen firma temsilcileri devletin sorunu çözmekteki gücünü Türk Nakliye Sektörü olarak hissetmek istediklerini dile getirdi.

Rusya ve Kazakistan’ın yaşattığı geçiş belge sorunu nedeniyle iki ayda bir ihracat yükleriyle günlerce sınırda bekleyen Türk plakalı araçların yaşadığı bu eşitsizliklerin kesin çözümü için gün sayıyorlar.

Açıklama konuşmasını gerçekleştiren firma temsilcisi Burak Ay basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizin dünya yollarındaki bayrak taşıyıcısı olan biz karayolu nakliyecileri maalesef ihracat ülkesi olmamıza rağmen özellikle Kazakistan’ın sadece Türk nakliyecilere yaşattığı geçiş belgesi sorunu nedeniyle Orta Asya ülkelerine İhracatımızı taşıyamayacak hale geldik. Dünyayı saran koronavirüs nedeniyle virüsün başlangıç anından itibaren Türkmenistan'ın tüm ülkelere kara sınırlarını kapatması nedeniyle Türkmenistan üzeri Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’la yapılan tüm taşımalar mecburen Kazakistan üzerinden yapılmak zorunda kalınıyor. Dünya ticaret kanuna göre hiçbir ülke transit geçişlerde kısıtlama yapamazken Kanunların ötesinde Türk dünyasının üyelerinden olan Kazakistanlın diğer Türk dünyası üyesi olan biz Türk nakliyecilerine karşı bu uygulaması kabul edilemez. Kazakistan sadece Türk nakliyecilere transit geçiş belgelerini Hazar Ro-Ro şartlı vermesi Türk araçlarını ortalama 3000 dolar pahalaştırarak diğer ülke nakliyecileri ile rekabet edemez duruma getirdi. Kazakistan’ın bu uygulamalarına ek Rusya da gümrüklerindeki inşaatı sebep göstererek ülkesini transit geçecek sadece Türk nakliyecilerini ortalama 700 dolar pahalaştırarak Azerbaycan üzeri ülkesine gelmesine izin veriyor.

Özetle hem Rusya hem de Kazakistan Türk nakliye sektörünün Orta Asya ülkelerine çalışmaması adına ihracat ülkesi olmamıza rağmen ellerinden geleni yapıyorlar. Rusya ve Kazakistan’ın Türk nakliyecilerine karşı bu uygulamalarını kabul etmiyoruz. Bizler ihracat ülkesi olmamıza rağmen Ülkemize yüksek oranda boş olarak yük almaya gelen hiç bir ülke nakliyecilerini bu tür uygulamalara maruz bırakmıyoruz. Buradan özellikle Kazakistan yetkilerine seslenmek istiyoruz

Biz eşitlik istiyoruz ekmeğimizi bölüşürüz lakin hepsini elimizden almaya çalışanlara da müsaade etmeyiz. Türk dünyasının üyesi Kazakistan yetkilerinden ve Türk Dünyasının Aksakalı olan Sayın Nursultan Nazarbayev’den en kısa zamanda olaya müdahale ederek Türk nakliyecilerine yaşatılan eşitsizlikleri düzelteceklerini umuyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız Reisimiz Türk Nakliye Sektörünün Sesini duymanızı istiyoruz. Taşıma yaptığımız ülkelerde sadece Türk plakalı araçlara yaşatılan eşitsizlikler nedeniyle yüzlerce firma çalışabilmek adına sektör göçü yaparak yabancı ülkelerde firmalar kurmak zorunda kalıyor.

Bizler Türk plakalı araçlarla ihracatımızı dünyanın her ülkesine taşımak istiyoruz. Ülkemizin her bölgesinden yaşadığı eşitsizliklere duyurmak amacıyla sarp sınır kapısına gelen Türk nakliye sektörümüzün temsilcileri olarak sizlerden isteğimiz Rusya’dan Ülkemize gelecek turistler için konulan uçuş yasağına devletimiz kısa zamanda nasıl çözüm üretiyorsa Devletimizin sorun çözmekteki bu gücünü Türk nakliye Sektörümüz olarak bizlerde hissetmek istiyoruz.

Rusya ve Kazakistan’ın yaşattığı geçiş belge sorunu nedeniyle iki ayda bir ihracat yükleriyle günlerce sınırlarda bekleyen Türk plakalı araçların yaşadığı bu eşitsizliklere kesin bir çözüm Sayın Cumhurbaşkanım sizlerden bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı