Sarp kapısı Türkiye'de ilk üçte

Yılda 6.5 milyon insanın Sarp Sınır Kapısı’ndan Kafkas ülkelerine giriş çıkış yaptığı ilçede, bir de liman bulunuyor.

YÖREDEN HABER 1.06.2014 14:39:59 63 0
Sarp kapısı Türkiye
2013’ TE 6,5 MİLYON İNSAN GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPTI

Hopa’nın bir ilçe olmasına rağmen Türkiye’nin önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyleyen TSO Başkanı Osman Akyürek, Hopa’nın Artvin ilindeki en önemli noktalardan birisi olduğunu söyledi. Hopa’nın konumu gereği hiçbir zaman ticari faaliyetin sona ermediğine dikkat çeken Akyürek, “Hopa Kafkaslar’a açılan kara hava ve deniz yolu taşımacılığı açısından ülkemizdeki önemli merkezlerden biridir. Hopa’da bulunan Sarp Sınır Kapısı 2013 yılı verilerine göre 6,5 milyon insanın kara hudut kapısından geçtiği tek kapı olma özelliğine sahip.

Hava meydanlarına baktığımızda Türkiye’de Ankara ve Antalya’dan sonra kara hudut kapısı olarak Sarp Sınır Kapısı’nın sıralamaya girdiğini görüyoruz. Aynı zamanda bu kara hudut kapısı araç geçişi açısından da 1 milyon 240 bin araçla yine ülkenin ilk sıralarında olan bir kapı. Bunun anlamı şu sadece Gürcistan’a açılan bir kapı değil, 300 milyon nüfusa hitap eden bir kapı. Yani Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden Rusya ve diğer Türk Cumhuriyetleri’nin tamamına açılan bir kapı olma özelliğine sahip.

Dolayısıyla bu sadece ilçemiz için değil ülkemizin de en önemli ekonomik hareketliliği açısından da merkez noktalarından biri. Biz buradan hareketle baktığımızda bir yerde ekonomik bir hareketlilik varsa sorun ve sıkıntılarda vardır. İktidardan da beklentilerimiz bulunuyor. İktidarın buradaki seçimler sonrası yerel kazanımlarına baktığımız zaman bizimde kendilerinden Hopa iş dünyası olarak çeşitli beklentilerimiz bulunuyor. Sorun ve sıkıntılarımız var bu sorun ve sıkıntılarımızı da Ankara’ya taşıyarak odalar ve Borsalar Birliği nezdinde gerekli noktalara ileterek çözüm aramaktayız. Ümit ediyoruz ki, şimdi çözüme biraz daha kolay ulaşacağız.

Yerel seçim sonuçlarının Hopa ticaretine yansımasını Değerlendiren Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek; “İktidar ilk defa bu kadar yoğun olarak ildeki yerel yönetimler açısından güce ulaştı. Bizim de Hopa Ticaret Odası olarak bundan beklentilerimiz var. Yerel yönetimler daha çok yeni şunlar olacaktır bunlar olmayacaktır demek için çok erken olduğunu düşünüyorum ve bunu söylemek haksızlık olur. Bunu zaman gösterecek biraz zaman tanımak gerekiyor. İktidarın Hopa’dan hareketle Artvin Merkez ve diğer ilçelerdeki yerel yönetimlere daha çok proje, daha çok yatırım ve daha çok katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi.  

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı