Rizeyi dünyaya duyuracak Proje....

Rize'de içerisinde camii, vakıf yönetim binası, kültür merkezi, sergi salonu, konferans salonu, misafirhane, kütüphane, medrese, çocuk oyun alanı...

YÖREDEN HABER 22.05.2014 19:03:14 13 0
Rizeyi dünyaya duyuracak Proje....
Rize'de içerisinde camii, vakıf yönetim binası, kültür merkezi, sergi salonu, konferans salonu, misafirhane, kütüphane, medrese, çocuk oyun alanı, yörenin klasik oyunlarının yapılacağı alanlar, kadınlar için kültür merkezi, müze, çeşme, aş evi, çay enstitüsü, çay köşkü, çay çarşısı, 4 adet çay hane, 2 adet yöresel yemeklerin olacağı lokanta, Işık oyunlarının olduğu havuz, 75 metrekare olmak üzere 53 dükkandan oluşacak olan çarşı ile yörede uygulanan tüm mimari ve sosyal yaşam unsurları bir araya getirilerek oluşturulacak olan Rize Sahil Sosyal Yaşam Alanı bugün masaya yatırıldı.

Rize Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı ile yürüttüğü çalışmalarda, şehirde sıkışmış insan hayatını sahile taşıyarak daha geniş bir perspektif oluşturmayı hedeflediğinden yapılması düşünülen ve proje aşamasında olan Rize Sahil Sosyal Yaşam Alanı için belediye meclis salonunda görüş ve düşüncelerin değerlendirildiği Arama Konferansı düzenledi.

Konferansa, Vali Yardımcısı Mehmet Türk, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, İl Genel Meclis Başkanı Muhammet Avcı, Başkan Yardımcıları, Özel Kalem Müdürü, İl Müftüsü Yusuf Doğan, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Kültür Müdürü İsmail Hocaoğlu, Müsiad Başkanı Mahmut Dabak , Hattat A. Zeki Yavaş, Mimar Erkan İnce ve Belediye Meclis Üyeleri  katıldı.

Kentin genişleme alanı üzerinde yeni bir merkez olarak öngörülen Rize Sahil Külliyesi; içerisinde Konferans Salonu, Sanat evi, Müze, Kütüphane, Açık Hava Tiyatrosu, Türk hamamı, Eyvanlar, Külliye, İskele, Çay Köşkü,  Çeşme , Cami, Otopark, Doğu ve Batı yönlerinde 2 Adet Revaklı çarşısı ve Vakıf yönetim binalarından oluşturulacak.


TÜM TOPLUMU KUCAKLAYAN PROJE…

Konferans, Rize Belediye Başkanı  Prof. Dr. Reşat  Kasap'ın açılış konuşması ile başladı. Belediye Başkanı Kasap yaptığı konuşmada; 'Seçim sürecinde ifade ettiğimiz 10 numara projeler çerçevesinde hedefimiz  ve amacımızın Rize'nin gelecek 20 - 30 yılının oluşturulması çerçevesinde atacağımız adımlardır. Bu projeler  birbirini tamamlayacak nitelikte hazırlanmıştır. Projelerin en azından toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren noktaları da vardır.' dedi.

YENİ BİR RİZE…

Kasap, sözlerine şöyle devam etti: Özellikle ovit tüneli, lojistik Merkezi ve Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da müjdesini verdiği hava alanı projesinden sonra artık Rize’nin eski Rize olmasından çıkarak yeni bir bakış açısıyla yeniden şekillenmesi  gerektiği noktasındaki ipuçlarını alarak bu ipucları doğrultusunda hazırlıklarımıza başladık.

ŞEHRE SOSYAL YAŞAM ZENGİNLİĞİ GETİRECEK

Seçimlerden sonra malumunuz  kamuoyuyla da paylaştığımız gibi Cumhuriyet Meydanı Projesine yönelik olarak  çalışmalara giriştik. Bunun dışın da yine birçok proje çalışmamızın 10 numara projesi olarak adlandırdığımız projelerin masa başı çalışmalarına arkadaşlarımızla birlikte devam ediyoruz. Yalnız bu çalışmamız bizim şu anda proje olarak ortaya koyduğumuz seçim sürecindeki proje olmasından artık başka bir noktaya taşınmıştır. Rize ye sosyal yaşam alanı olarak adlandırılan  ki bu aslında bizim Rize sahilinin  yeniden düzenlenmesi  olarak adlandırdığımız projenin bir parçasıdır. Yeniden düzenlenmesi olarak adlandırdığımız proje aslında birbirini tamamlayan projeler bütünüdür. Bunlardan bir tanesi Rize Külliyesi olarak adlandırdığımız sosyal yaşam alanıdır. Aynı yerde iskele, şehitlik anıtı ve teleferik ayağının  kurulacağı şekilde  bu sahil alanını şekillendiriyoruz.

Bugün bu sahil alanının şekillendirilmesi noktasındaki çalışmalardan birazdan teknik heyetinde sizlere vereceği bilgi doğrultusunda, projenin kamu oyuyla paylaşılma zamanı gelmiştir. Projenin sadece yerel alanda sorumluluk taşıyan bir proje olmadığını dile getiren Başkan Kasap, Sayın Başbakan, Bakan ve vekillerimizin bu konudaki önerileri doğrultusunda yaptığımız çalışmalarla, Türkiye projesi olarak adlandırılan bir formata dönüştürülmüştür. Bu projeyi gerçekleştirebilmemiz için şu anda meclis çalışmaları içerisinde bulunan Rize’nin ve Artvin’in kıyı çalışmalarını da içerisine alan bir kanun taslağı olduğunun da haberini aldık! projenin uygulanabilirliği bu kanunun gerçekleşmesi ile sağlanacaktır
dedi.

Başkan Kasap, sözlerini bir görüş alışverişi ortamı oluşturmak istedik. Siz değerli misafirlerimizin de bu konudaki beklenti, öneri ve görüşlerini alıp çalışmanın sonucunda daha güzel şekilleneceğine inandığımız projemizin Rizemize ve bölgemize hayırlı ve uğurlu olmasını diler, saygılar sunarım diyerek sözlerini tamamladı.

Proje ile ilgili katılımcılara bilgiler veren Proje Komisyon Başkanı Hattat Ahmet Zeki Yavaş ise konuşmasında; 'Rize'ye kazandıracağımız bu projede planlanan sosyal etkinlik alanları ile şehrimizi dünyaya açmayı, adından söz ettirmeyi, marka şehir kimliği yüklemeyi ve turizmi canlandırmayı hedeflemekteyiz. Bu proje Rize ilinin deprem riski ve denizde bulunan fay hatları dikkate alınarak yörenin yağmur gerçeği, özelliklede projenin dolgu alanı üzerinde yapılması ve denize olan yakınlığı da dikkate alınarak hazırlanan bir projedir. Aynı zamanda projenin düşünüldüğü alanda cami hariç diğer alanlarda bir yer altı otoparkı  inşa edilerek Rize'nin ihtiyacı olan otopark sorununa da katkı sağlamayı hedefliyoruz. Tarihte bir çok medeniyet inşa etmiş bir millet olarak günümüzde de tarihi kimliğimiz ve kişiliğimize uygun ilkleri içerisinde barındıracak olan bir proje gerçekleştireceğiz. Proje içerisinde yer almasını düşündüğümüz alanlar ise şöyle sıralanıyor. Camii, Vakıf yönetim binası, Kültür Merkezi, Sergi salonu, Konferans salonu, Misafirhane, Kütüphane, Medrese, Çocuk oyun alanı, Yörenin klasik oyunlarının yapılacağı alanlar, Kadınlarımız için Kültür Merkezi, Müze, Çeşme, Aş Evi, Çay Enstitüsü, Çay Köşkü, Çay Çarşısı, 4 adet Çay Hane, 2 adet yöresel yemeklerin olacağı lokanta, Işık oyunlarının olduğu havuz, 75 metrekare olmak üzere 53 dükkandan oluşacak olan çarşı ile yörede uygulanan tüm mimari ve sosyal yaşam unsurları bir araya getirilerek projemizi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Tabi burada sizlerinde fikirlerini almak için toplanmış bulunuyoruz. Rize'ye çok yakışacağına inandığımız bu proje ile düşüncelerinizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum' dedi.

Proje Komisyon Başkan Yardımcısı Ticaret Borsası Başkanı  Mehmet Erdoğan ise konuşmasında; 'Yıllardır tasarlanmış bir şeyler var bizde. Rize'ye turist çekecez, Rize'ye insanlar gelecek, göçü önleyeceğiz  vs  gibi düşüncelerimiz olmuştur. Fakat bu hep söylemlerle devam ederken şimdi Rize projeler kenti olmaya başladı. İlimizde en çok eksikliğini duyduğumuz gelecek olan turistin Rize'de ne yapacağıdır. İlgisini çekebilecek ekonomimize katkı sağlayabilecek alanları oluşturmamız gerektiğine inanıyorum.  Hemen hemen her  ilin dolaşılması gereken bir çarşısı mutlaka vardır. Bu düşünce ile proje çalışması içerisine girdik. Bir çay çarşısı oluşturduk fakat bunu hayata geçirecek alan bulamayınca beklemede kaldı projemize önceki dönemlerde sahip çıkan olmadı. Rize Belediye Başkanı  Prof. Dr. Reşat Kasap’ın seçim süresi içerisinde bizleri ziyarete geldiğinde projemizden bahsettik ve kendileri bizim projemizi de sahiplenerek 10 numara projeler adı altında yapacak olduğu sahil külliye projesi içerisinde bize de yer verdi. Kendilerine bu anlamlı davranışlarından ötürü teşekkür ediyorum. İnşallah Sahil Külliyesi projesi Rize'ye hayırlı olur' dedi.

Konuşmaların ardından Proje Mimarı Erkan İnce yapmış olduğu görsel sunum eşliğinde katılımcılara proje ile ilgili teknik sunum yaptı. Projenin tam anlamı ile içeriğinin anlatıldığı toplantı katılımcıların fikirlerinin alınmasıyla son buldu.
 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı