Rize’nin Tarihine Işık Tutuyor

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Üniversite tarafından hazırlanan İlk Çağ’dan Günümüze Rize adlı beş ciltten oluşan külliyatı Rize Valisi Kemal Çeber’e takdim etti.

YÖREDEN HABER 11.03.2021 09:49:06 79 0
Rize’nin Tarihine Işık Tutuyor

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Üniversite tarafından hazırlanan İlk Çağ’dan Günümüze Rize adlı beş ciltten oluşan külliyatı Rize Valisi Kemal Çeber’e takdim etti.

Külliyat hakkında Vali Kemal Çeber’e bilgi veren Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman; “Bilinen tarihi milâttan önce VII. yüzyıla kadar uzanan Rize Şehri, sahip olduğu doğal güzellikleri, zengin kültürel mirası ve taşıdığı ekonomik potansiyeli ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yükselen bir değeridir. Rize’ye değer katan kurumlardan biri de hiç şüphesiz Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’dir. Geçmişten günümüze üniversitelerin bilinen ve kabul edilen en önemli görevlerinden biri de konumlandıkları coğrafya ve içinde bulundukları toplumun sorunlarıyla ilgilenmek, onlara çözüm üretmek ve yol göstermektir. Bu vizyondan hareketle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak, içinde bulunduğumuz bu güzel şehrin sağlıktan-kültüre, edebiyattan-tarihe ve ekonomiden sosyo-kültürel hayata varıncaya kadar özelde Rize Şehrinin genelde bölgenin sorunlarıyla ilgilenmeyi kendimize misyon olarak belirledik ve öğretim elemanlarımızı bu konularda çalışma yapmaya teşvik ettik.

Şehrimize ve bölgemize yönelik bu bakış açısıyla yapmayı planladığımız çalışmalardan biri de Rize şehrinin ilkçağlardan günümüze tarihini kaynaklardan hareketle ve bilimsel metotla bütün yönleriyle ortaya koymaktır. Bu amaçla üniversitemizin Tarih Bölümü öğretim elemanları İlk Çağ’dan Günümüze Rize üst başlığı altında geniş katılımlı bir çalışma planladılar. Beş ciltlik bu külliyatın editörlüğünü Tarih Bölümü öğretim üyelerimiz yapmıştır. Ancak eserdeki her bir bölümü, gerek Üniversitemizde, gerekse de ülkemizdeki diğer üniversitelerde görev yapan alanın uzmanı öğretim elemanları yazmıştır. “ ifadelerini kullandı.

Vali Çeber, yapılan bilgilendirmenin ardından İlk Çağ’dan Günümüze Rize adlı Külliyatın kendisine takdim edilmesinden ötürü duyduğu mutluluğu ifade ederek; “ Üniversitemizin hazırlamış olduğu bu Külliyat geçmişten günümüze ışık tutacak ve Rize’mizi daha iyi tanıma imkanı bize sağlayacaktır. Bir şehri tanımak ve anlamak o şehrin gelişimi ve büyümesi için çok önemli bir etmendir.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi sürekli olarak kendini geliştirmekte, yeni projelerle bizleri heyecanlandırmaktadır. Büyük bir çalışma sonucu ortaya çıkan bu Külliyatta başarılı projelerinin en güzel örneklerinden biri olmuştur.

Bu vesile ile başta Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Karaman olmak üzere bu Külliyatın ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “ şeklinde konuştu.

İlk Çağ’dan Günümüze Rize külliyatı beş ciltten oluşan geniş kapsamlı bir külliyattır:

Başlangıçtan 19. Yüzyıla Rize Tarihi,

19. Yüzyıldan Cumhuriyet’e Rize,

Cumhuriyet Döneminde Rize I (1923-1950),

Cumhuriyet Döneminde Rize II (1950-1980) Siyasi Temeller,

Cumhuriyet Döneminde Rize III (1950-1980)Sosya-Ekonomik ve Kültürel Temeller


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı