RİZE’NİN FETHİNİN 556. YILI KUTLANDI

Rize’nin fethinin 556. Yılı düzenlenen programla kutlandı. Rize Belediyesi’nin organize ettiği etkinlik İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

YÖREDEN HABER 25.08.2017 08:11:48 25 0
RİZE’NİN FETHİNİN 556. YILI KUTLANDI

Programa Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve eşi Menduha Kasap, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kazancı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül, belediye meclis üyeleri, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kurra Hafız Mustafa Yılmaz tarafından Kur’an-ı Kerim tilavet edildi. Ardından ise Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını gerçekleştirdi.

Rize Belediye Başkanı Prof. D r. Reşat Kasap, “Bu tür etkinlikler nesillerimizin hafızasının güçlendirilmesi bakımından önem arz etmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın İsmail Kahraman beyle henüz meclis başkanı olmadığı dönemde bir sohbette konuşurken kurtuluş gününün kutlanmasından ziyade fetih gününün önemine değinmişti. Gerçekten o ifadeler zihnimde yer edinmişti. Belediye Başkanı olduktan sonra da ilk iş olarak 28 Ağustos Fetih parkı oluşturmak, ardından da fetih gününü hatırlayacak tarzda programlar yapmaktı. Bu yıl ikincisini düzenliyoruz” dedi.

Başkan Kasap, “Bu topraklar kolay fetih edilmedi. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde fetih edilen bu bölgenin daha sonraki zamanlarda korunması, gözlenmesi, yaşanılması kolay olmadı. Uzun yıllar elbette mücadeleler verildi. Ve bundan sonra da mücadeleler hiç bitmeyecektir. Malum en son 15 Temmuz Fetö darbe girişiminin ardından yaşadıklarımız o gecede, Ulubatlı Hasanların, Seyit Onbaşıların, Nene Hatunların içimizde olduğunu, yollarda dolaştığını bir fiil olarak hepbirlikte gördük. Bundan sonra da bu aziz millet her zaman bu tür olaylara karşı dik duracak ve mücadelesini verecektir. Bu gün ve bundan sonra inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız’ın da önderliğiyle ülkemiz daha müreffeh ve daha güzel noktalara inşallah gelecektir. Bizler belediyeler olarak bu tür programları daha da zenginleştirerek, hem şehrimize hem de insanlarımıza bu manada güzel günler ve saatler yaşatmak istiyoruz.” diye konuştu.

Başkan Kasap’ın konuşmasının ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Bay tarafından “Bir Tarihçi Gözüyle Rize’nin Fethi” konulu konferans verildi.

Konferansın ardından ise Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleştirilen fetih tiyatral bir şekilde katılımcılara aktarıldı.

Tiyatro gösterinin ardından protokol üyeleri, katılımcılara ve tiyatro oyuncularına hediyelerini takdim etti. Etkinlik toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı