Rizeliler günlerinde hedefe ulaşabiliyormuyuz..?

Her yıl Ankara'da düzenlenen Rizeliler günü bu yılda yapıldı.Beraberinde ise birçok tartışmaları geride bıraktı.Yeni dönemde neler yapılmalıdır.

YÖREDEN HABER 11.04.2014 09:11:11 82 0
Rizeliler günlerinde hedefe ulaşabiliyormuyuz..?

HABER ANALİZ(Kaçkar53.com)
Her yıl Başkent Ankara’da düzenlenen Rizeliler günü bu yıl da yapıldı. Beraberinde ise olumlu ve olumsuz yankılar bıraktı. Peki; bu günler neden yapılıyor? Yapılması gerekir mi? yapılacaksa nasıl olmalıdır? Bu ve bunun gibi birçok soruları da beraberinde getiriyor.

Bu konu hakkında tartışmalara girmeden taraf da olmadan görüşlerimizi paylaşalım istedik.
Bir kere bu artık Rizeliler günü olmaktan çıktı. Neden mi? amacına ulaşmadığını düşünüyoruz. Rizeliler-Rize’den (sahilden) Fındıklı’ya kadar, içeriden ise diğer İlçe ve Beldelere kadar uzanan bir coğrafi bölge oluşturuyor.
Bu yörelerde yaşayan Rizelilerin beklentiler nelerdir? Onların bazılarıyla görüştük. Öneriler sundular.

İşte o önerilerden örnekler;
Bu organizasyonlarda tartışma konusu olan yöresel ürünler ve yemek. Yanlış bir uygulama. Mesele yemekse, Ankara’nın birçok semtinde Rizeli yaşıyor. Burada lokantaların birçoğunda Karadeniz yemekleri yapılıyor. Mıhlama ise her yerde var. Hatta bunu Karadenizli olmayanlar da yapıyor. Sadece Ankara değil Türkiye’nin her yerinde yapılıyor. Aile bağları(evlilik gibi) Karadeniz yemek kültürünü tüm ülkeye taşımıştır. Piknik tüpü üzerinde yapılan mıhlama organik diyerek sunuluyorsa buna diyecek lafımız yok. Amaç organikse format değişmelidir. Organik petek ve bal sergilenmeli, organik kaymak yapılmalıdır. Yaylalarda mevcut makineler oraya taşınıp anında ziyaretçilere sunulmalıdır. Bu yerde sunulan ürünlerin çoğu doğal da değildir.

Rizeliler buraya neden gelir? Veya gelmelidir.
Yaşamına dokunan unsurları görüp hasret gidermelidir. Onları yaşamak ve paylaşmak için gelmelidir. Amaç Rize’yi tanıtmaksa daha da profesyonel organizasyona gidilmelidir. Tur acenteleri buraya yönlendirilmeli, üst düzey kişiler çağrılmalıdır. Ulusal medya ve bunların önemli yazarları davet edilmeli, ulusal medyada daha çok yer ayrılmalıdır.
Yabancı dilde kataloglar basılmalıdır.
Büyük elçiler, konsolosluklar davet edilmelidir.

Birkaç gazete ve yerel basında o da, olumlu veya olumsuz farklı haberlerin çıkması tanıtım için yeterli değildir.
Ankara’da bulunan Rizelilerin öncelikle, birlik ve beraberlik için olmaları sağlanmalıdır.

Rizeliler günü başlamadan önce Başkent öğretmenevinde yatak ücretlerinin bir anda zamlanması da bu tanıtım günlerinde Ankara’ya dışarıdan gelen misafirlerin arasında tartışılan bir gündem olmuştur.

Ankara’nın bilinen semtlerinde(örnek Keçiören) yaşayan, Karadenizliler için ulaşım kolaylığı sağlanmalıdır.
Bu günde insanların yaşamı ile bütünleşecek birçok obje de yoktu.(yöre doksunu, havasını teneffüs ettirecek görsel sunumlar)

Hemşin-Ayder ve yaylaları ülkemiz için cennet yerlerdir. Bu yörelerimiz yeterince tanıtılmadı. Yörede yaşayan yaşlı ve el emeği ürünü sergileyen vatandaşlarımızın katılımı sağlanamadı.

Üzgünüz neden mi! Süreç Rize günleri tanıtımdan çok ticari kazanımlarıyla öne çıktı. Bu yöne dönük yemek fuarı görüntüsü verdi. Karadeniz’in ve Karadenizlinin yaşamına dokunulmadı.

Sanıyoruz ve ümit ediyoruz ki; bundan sonra ki günler turizm ve tanıtıma daha fazla etiketlenmiş ve organizeli yapılır.

Not;
Bu etkinlikler mutlaka her yıl yapılacaksa hemşerilerimizin yoğun olduğu farklı bölgeler(Örnek; Ankara, İstanbul, İzmir vs) seçilmelidir.
       Tanıtıma ve sonuçlarına yönelik daha iyi bir hazırlık dönemi geçirilecekse 3 yılda bir yapılması hususu da değerlendirilmelidir. 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı