RİZE’DE VERGİ ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

RİZE’DE VERGİ ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

YÖREDEN HABER 30.07.2019 10:58:49 26 0
RİZE’DE VERGİ ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Artvin TSO Başkanı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Rize’de Vergi Ödül Törenine Katıldı

Hayati Akbaş

RİZE-Artvin TSO Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt ve yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na eşlik ederek, Rize Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Rize’nin Yıldızları Vergi Ödül Töreni’ne katıldılar.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na eşlik ederek, Rize Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Rize’nin Yıldızları Vergi Ödül Töreni’ne katıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt, Başkan Yardımcısı Sedat Ali Öktem, Meclis Başkanı İrfan Yıldırım eşlik etti.

Artvin ticareti hakkında TOBB Başkanıyla sohbet eden Artvin TSO yönetimi ilimiz iş dünyasındaki sıkıntıları ve sorunları kendisine aktardı. Uzun süren konuşmasının ardından programa geçildi.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada TOBB Başkanı olarak Rize’ye 15. Gelişi olduğunu belirterek, “Kaçkar dağları gibi heybetli, Karadeniz gibi coşkulu Rize’de, aranızda bulunmaktan onur duyuyorum” dedi.

Rize’nin mavi ve yeşilin buluştuğu, çayın, hamsinin, atmacanın şehri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Özü ve sözü bir insanların memleketi. Türkiye'nin kalkınmasına liderlik eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı ülkemize kazandıran bir şehir. Bu Rize, her hizmeti ve her iltifatı fazlasıyla hakkediyor. İşte bu güzel Rize’de, bizleri bir araya getiren, Şaban kardeşime, Odamız Yönetimine, Meclisine gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Rize’de güzel bir olaya şahit olduğunu belirten TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır. Şehir bir araya geliyorsa bereket geliyor. Valimiz, Belediye Başkanımız, Vekillerimiz, Oda-Borsa Başkanlarım hep bir arada. Mesele Rize, olunca, tüm Rizeliler bir ve berabersiniz. Bir yerde birlik varsa, sırtınız yere gelmez. Marka şehir olmanın formülü de bu zaten. İşte hep birlikte çalışınca, OSB’yi de tamamladınız. Hatta 2. Etaba da başladınız. İnşallah Rize’nin geleceği de geçmişi gibi parlak olacak”.

Karadeniz’i güneye bağlayan Ovit Tüneli’nin bittiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Turizm için çok önemli olan, Rize-Artvin Havalimanı da bitmek üzere. Lojistik Merkez de ihale aşamasına geldi. Ancak kamu bütçesindeki kısıntıya takıldı, bunu da takip ediyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, bir önceki yılın ilk 5 ayı ile bu yılın ilk 5 ayına bakıldığında, karşılıksız çek tutarının Türkiye’de yüzde 76 iken Rize’de yüzde 10 olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, protestolu senet tutarının Türkiye’de yüzde 55 Rize’de yüzde -11, sorunlu kredi oranının ise Türkiye’de yüzde 4 iken Rize’de yüzde 2,5 olduğunu bunun da Rizelinin sözünün senet olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Rize’ye gelirken üzülerek gördüğü bir konuyu da dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Karadeniz’in, her biri cennet köşesi yaylaları, çarpık yapılaşmanın kurbanı oluyor. Buraları korumazsak, altın yumurtlayan tavuğu öldürmüş oluruz. Sizlerin bu hazineye sahip çıkıp, korumanız lazım” dedi.

TOBB olarak Rize’ye hep büyük önem verdiklerini ifade eden TOBB Başkanı, Rize’ye bir ilköğretim okulu, bir Fen Lisesi ve bir İmam Hatip Lisesi yaptıklarını ve hem Rize hem de Türkiye için çok önemli olan, Sarp Sınır kapısının modernizasyonunu gerçekleştirdiklerini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, Rize’nin bir diğer şansının da gayretli ve çalışkan Rize Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası olduğunu belirterek, her ikisinin de akredite oda-borsa olduğunu ve üyelerine beş yıldızlı hizmet verdiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Odamız sayesinde Rize, OSB kazandı. Borsamız, çayın marka değerini artıracak, Rize Çay Araştırma Uygulama Merkezi ÇAYMER’i hayata geçirdi. Böyle gayretli ve vizyoner Oda-Borsa Başkanlarımız olmasıyla gurur duyuyor ve iftihar ediyorum”.

-Sıkıntılara birlikte çözümler üretiyoruz

Rize’deki oda-borsa başkanları ile Ankara’da birlikte çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, iletilen sıkıntı ve önerileri, onlarla birlikte başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete ilettiklerini ve çözüm aradıklarını söyledi.

İş adamlarının en büyük şikayetinin finansmana erişim olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: 'En büyük sıkıntımız bankacılık sektörüydü. Bu bankalar o kadar vicdansızlar ki iyi günde hepsi peşimizden koşar, yağmur başladığı an elinden şemsiyeyi alıp hepsi ortadan kaybolur. İşte biz de bunlara karşı elimizi taşın altına koyduk, tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Türkiye'deki KOBİ'lerin yüzde 15'ine 96 bin KOBİ'mize 12 milyar lira kredi imkanı çıkardık. Düşük faizli KOBİ destek paketlerini başlattık. Hükümetimize gidip ilave destek talep ettik. 4 ayrı kredi paketiyle KOBİ'lerimize kredi imkanı sundular. Diğer bir sıkıntı yüksek istihdam maliyetleriydi. Rize'de kim bir kişi çalıştırıyorsa herkes ödülü hak ediyor.'

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin iş adamlarının birer kahraman olduğunu, dertlerin hükümetin desteğiyle azaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 'İşverene asgari ücret desteği getirilmesini sağladık. 2019’da aylık 150 TL olarak 12 ay boyunca kullanılacak. İstihdam seferberliği başlattık. Tarihimizde ilk her aldığımız işçiye ocak-nisan arasında her aldığımız işçiye cebimizden bir lira vermedik. Ne maaş, ne SSK, ne prim ve vergi ödedik. Dördüncü aydan sonra yeni bir kişi istihdam edersek sadece 2 bin 20 lira ödeyeceğiz. Üzerindeki bin 400 lirayı devlet bizden almıyor. Sadece asgari ücreti ödüyoruz. İşinde zorluk çeken, işçisinin maaşını ödemekte zorluk çekiyorsa maaşını İşsizlik Fonu kısa çalışma ödeneğinden alıyor. İş düzelmedi, ilave 3 ay daha kullanıyorsun. İç piyasayı harekete geçirmek için KDV indirimleri geldi. Mobilya, beyaz eşya, otomobil ve konutta vergiler indirildi. Konut hariç diğerleri haziran sonunda bitti ama uzatılması için de hükümetten talep ediyoruz.'

İş mahkemeleri ve davaların hep işveren aleyhine sonuçlandığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: 'İşçi ile mahkemelik olduk. İşçisi ile mahkemelik olup kazanan var mı? Yüzde 99,2’sini işveren olarak kaybediyor. Bunu da anlattık, hükümet ikna oldu ve adım attı. Batı'da olduğu gibi arabuluculuğa gidilmesi sağlandı. 2019'dan itibaren ticari uyuşmazlıklarda da arabuluculuk zorunlu hale geldi. Buralarda hem daha hızlı hem daha çok daha az maliyetle, davalar sonuçlanıyor. Sonuçlanan dava yüzde 63. Mahkemeye gitmeden helalleşiyor. Bu imkanı mutlaka kullanın. Ticari davalarda da arabuluculuk var. Bugünkü mahkeme sisteminde bitmesi 2 sene. Bir üst mahkeme 2 sene. Alacakları 4 sene sonra alabiliyorsun.'

'Ne olur birbirimizi ötekileştirmeyelim'

Tarihimizdeki en önemli günlerden olan 15 Temmuz gününün unutulmamasını isteyen Hisarcıklıoğlu, '15 Temmuz günü bu ülkenin yanında dünyadan kim vardı? Hiç kimse yok. Bizzat şahidim. 15 Temmuz'u engelleyen kimdi? 80 milyon. Sıkıntı oldu mu bir araya gelmesini biliyoruz. Sıkıntı gitti mi herkes ayrı bir cumhuriyet. Herkes ayrı bir başkan. Ne olur birbirimizi ötekileştirmeyelim. Siyasi görüşünden, mezhebinden, etnik kökeninden, dininden dolayı, farklı düşüncesinden dolayı birbirinizi ötekileştirmeyin. Birbirimize sarılalım. 80 milyon kardeşten başka kardeş yok.' şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 'Herkes benim gibi düşünecek. Yok, böyle bir şey.' ifadesini kullanarak, 'Allah bunu yapmadı, sen nasıl yapacak. Bu salonda herkesin çizdiği çizgiler birbirine benzemez. Farklı olacağız. Esnafımız, işçimiz, herkes kabullenecek. Farklılıkların güzellikler olduğunu kabul edeceğiz. Nasıl yapacağız? Ortak akıl. İstişare edeceğiz. Çoğunluk ne diyorsa kabul edeceğiz. Bunu yaparsak başarı var. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap var. Bunu yaparsak biz kazanırız. Dışarıdan Ahmet, Mehmet, Hans’ı Tom'u suçlamaya gerek yok. Biz bir araya gelirsek şu bileği kimse bükemez.' dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı