RİZE, KAFKASLARA AÇILIYOR

Rize ile Rusya Federasyonu’nun Vladikavkaz Bölgesi arasında kurulması düşünülen çay paketleme fabrikası ve diğer konular, Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın Başkanlık yaptığı bir toplantıda masaya yatırıldı.

YÖREDEN HABER 16.12.2016 20:28:14 23 0
RİZE, KAFKASLARA AÇILIYOR
Karadeniz Bölgesi ile Rusya Federasyonu’nun Vladikavkaz Bölgesi arasında karşılıklı ticaret hacminin geliştirilmesi, bölgeler arasında eğitim, kültür, spor ve turizm alanlarında işbirliği kurulabilmesi için Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın Başkanlığında, Valilik Toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Tmitriy Talanov, Rusya Federasyonu Ankara Ticaret Temsilcisi Aydar Gaşigullin, Vladikavkaz Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kazbek Tuganov, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün ilgili daire başkanları katıldı.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada; “Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Vladikavkaz Bölgesinde kurulması düşünülen çay paketleme fabrikası hakkında daha önce gerçekleştirdiğimiz karşılıklı ziyaretler esnasında bazı değerlendirmelerimiz oldu. Bu günde zahmet edip buraya kadar gelmenizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Sürekli diyalog içinde olmamız, her anlamda kurulacağımız işbirliği açısından çok önemli. Bu sayede karşılıklı şehirlerimizin kalkınmasına katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Birlikte çalışırsak başarılı sonuçlara ulaşacağımızdan hiçbir kuşkum yok.” şeklinde konuştu.

Rusya Federasyonu Ankara Ticaret Temsilcisi Aydar Gaşigullin, son zamanlarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler hızla gelişmekte olduğunu belirterek; “Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Federasyonuna ziyareti ve Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in de Türkiye’ye yaptığı ziyaret iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri bir noktaya getirdi. Karşılıklı yatırımlar konusunda birçok proje imza altına alındı. İmzalanan bu anlaşmalar iki ülkenin birbirine ne kadar ihtiyaç duyduğunun bir kanıtıdır. Kafkasya Bölgemiz hem ticaret hem de lojistik açıdan çok önemli bir bölgemiz. Bölgesel anlamda sadece ticari işbirliği değil, eğitim alanında, spor alanında, festival ve turizm alanında da işbirliği kurulabilir. Sayın Valimizin sayesinde de kuracağımız işbirliklerinin ivme kazanacağını düşünüyorum.” dedi.

Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da yaptığı değerlendirmede, Çay-Kur’un bölgede bir yatırım yapabilmesi için öncelikle Türk Çayı’nın Rusya pazarından talep görmesi gerektiğini ifade ederek; “2014 yılında kalabalık bir heyetle Osetya ve Vladikavkaz Bölgesinde incelemelerimiz oldu. Kafkasya bize yakın bir bölge. Rusya pazarına açılan stratejik bir bölge. Bu yüzden yatırım konusunda bizimde sıcak baktığımız bir bölge. Düşündüğümüz yatırımın bölgede yapabilmemiz için ürettiğimizi satabilmemiz lazım. Şuan için Rusya Federasyonun da böyle bir pazarımız yok. Türk Çayının ve ürettiğimiz ürünlerin Rusya pazarına girmesinde, oradaki büyük marketler zincirleri ile kurulacak işbirliğinde bize gereken desteğin gösterilmesi durumunda ve her iki ülkenin arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi adına, biz bu yatırıma sıcak bakıyoruz. Nihayetinde bu yatırıma karar verecek olan Hükümetimizdir. Yurt dışı yatırımlar için Bakanlar Kurulu Kararı gerekiyor. Bizimde Bakanlar Kurulunu ikna edebileceğimiz haklı gerekçeler sunmamız gerekiyor” dedi.

Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Tmitriy Talanov’da karşılıklı yatırımlar ve işbirliği adına bu masanın etrafında oturan herkesin elinden geleni yapacağını ve bu toplantıda önemli mesafe aldığını ifade etti.

Toplantıda prensiplerde anlaşılırken, devam edecek çalışmalar, atılacak adımlar konusunda mutabakatların oluştuğu gözlendi.
Rize Valiliği 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı