Rize İstanbul'a taşındı

Rize Valiliği ve Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF) tarafından organize edilen 10. Rize Günleri 20-24 Eylül tarihleri arasında İstanbul Maltepe Sahili Etkinlik Alanı’nda “Çayın ve Muhabbetin Demlendiği şehir RİZE” sloganıyla başladı.

YÖREDEN HABER 21.09.2017 08:33:55 130 0
Rize İstanbul

 5 gün 5 gece Rize’nin kültürü, doğal güzelliği, folkloru, yöresel ürünleri ve mutfağı İstanbul’daki Rizelilerin ve Rize sevdalılarının beğenilerine sunulacak.

Ziyaretçilere Karadeniz insanının sıcaklığı, samimiyeti ve milli hassasiyetini ön plana çıkaran Tanıtım günlerinde, Rize’nin iktisadi ve turizm değerlerinin yanı sıra horonu, kemençesi, tulumu, tahta arabaları, atmacası, Feretikosu ve yöresel mutfağı da sergilenerek tanıtımı yapılıyor.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, açılış konuşmasında bu sene Rize Günlerinin 10’uncusunun yapıldığını belirterek “Bu gün açılışını yapıyoruz. İyi biliyoruz ki İstanbul’da Rize’den çok Rizeli var.Bizim hemşerilerimiz gittikleri yere sadece kendileri gitmezler, kültürlerini de götürürler. Bu nedenle İstanbul’da da bir Rize kimliğinden bahsedebiliriz. RİDEF güzel bir çalışma yaptı. Güzel bir fuar alanı oluşturdular. Programlar düzenlenecek. Çok geniş bir alana yayılmış ferah bir alan oldu. Rize’yi hiç görmemiş olanlar burada bir tutam Rize’yi koklayabilirler. Ziyaretçilerimiz mini Rize ile karşılaşacaklar. Herkesi buraya bekliyoruz. Eminim ki katılan herkes umduğuna ulaşır. Rize’nin tanıtımına ihtiyacı yok diye hep diyoruz ama öyle değil. Her yerin tanıtıma ihtiyacı var. İstanbul gibi bir metropol de öyle güzel bir ortamda Rize’nin tüm güzelliklerini anlatabileceğimiz bir alan oluştu. Emeği geçen herkese katılan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

            Çayın yanında Rize’nin turizmde öne çıktığını ifade eden Bektaş, “Turizm denince de öne çıkan kavram Kaçkarlar. Kaçkar Dağları ve etekleri turizm açısından görülmeye değer. Bu vurguyu özellikle istedim. Çünkü Kaçkarlar bir büyük eko sistem bir büyük doğa potansiyeli. Amacımız da Rize turizmini tanıtmaksa Kaçkarlar’dan yola çıkmalıyız. Kaçkarlar Alpler gibi Himayalar gibi büyük bir potansiyel. Çok çeşitli imkanları barındırıyor. Bunları keşfedip turizme açmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.                       

20 ile 24 Eylül tarihleri arasında İstanbul Maltepe sahilinde sürecek etkinliklerde Rize’de ki kamu ve özel bir çok kuruluş yerini aldı.

Tanıtım günlerinin açılış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da katıldı.

Bak açılışta yapmış olduğu konuşmada, “Karadeniz gelişiyor. Rize’de bundan payını alıyor. Rize’de yüz yıldan fazla süren Ovit Tüneli tamamlanıyor. Lojistik, Organize Sayani Bölgesi projelerimiz devam ediyor. Çaykur yeni çay fabrikaları yapmaya devam ediyor.” dedi.

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ise konuşmasında “Cumhurbaşkanımızın şehri, yağmurun çaya dönüştüğü şehir Rize’den selamlar getirdim” diyerek başlayarak, “Rize kabına sığmayan bir memlekettir.Rize kabına sığmayan bir memlekettir. Bu gün burada bunun en güzel anıtını görüyoruz. Rize artık çaydan sonra turizmiyle ön plana çıkan bir memleket olma yolundadır. Trabzon-Rize-Artvin destinasyonu oluşarak bu bölgenin önümüzdeki yıllarda turizmin parlayan yıldızı olacağı kesindir. Bizler de yerel yöneticiler olarak bu doğrultudaki yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Baştan Sayın Cumhurbaşkanımız ve milletvekillerimiz, il başkanımız, valimiz ve diğer bütün paydaşlarımızla birlikte bu doğrultuda çalışıyoruz. Rizemiz karadenizin parlayan yıldızı olacaktır. Tüm insanları Rize’yi görmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Merkezi İstanbul'da bulunan Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF)'in organize ettiği Rize Tanıtım Günlerinin bu yıl 10.su yapılacak.

Yaklaşık 4 aylık bir titiz çalışma sonrası açılışı yapılan Rize Günleri Fuar Alanını binlerce kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Rize Valiliği'nin himayelerinde gerçekleşen 8. Rize tanıtım günlerine Rize'nin 11 ilçesi geniş stantlarla katılıp yörenin bütün kültürel argümanlarını sergiliyor. Maketlerden oluşacak olan Rize konağı, Rize evi, Değirmen, Kemer köprü, Rafting anı, Çay bahçesi, Teleferik gibi çalışmalar katılımcıların ilgisine sunuluyor. 10. Rize Günleri'nde, kent, yöresel tatları, kültürü ve doğal güzellikleriyle İstanbul'a taşındı.

PAZAR STANDINA İLGİ

Açılıştan sonra Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve beraberindeki ekip Pazar standını ziyaret edip stand da çalışanları tebrik ettiler.

Akabinde Rize milletvekili Hasan Karal standı ziyaret ederek görevlilerle sohbet etti.

Kocaeli belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu,ilçe belediye başkanları,sivil toplum temsilcileri,dernek başkanları ve bunlar gibi pek çok misafir Pazar standında ağırlandılar.

İlk gün olmasına rağmen halkın ilgisi çok yoğundu.Gece çeşitli sanatçilar konser verdiler.bunlardan bazıları Cimilli ibo ve İsmail Turut.Halk tulum eşliğinde horon oynayarak hünerlerini sergilediler.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI