RİZE HAVAALANI 12.SIRADA OLACAK

Rize Kent Konseyi Rize-Artvin Havaalanı Çalışma Grubu Başkanı Metin Topçu, Rize'de havaalanı tartışmalarının 40 yıllık bir mesele olduğunu, 2011 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Recep Tayyip Erdoğan Ü

YÖREDEN HABER 21.11.2014 10:49:35 19 0
RİZE HAVAALANI 12.SIRADA OLACAK
Deniz üzerine dolgu yapılarak kurulması planlanan Rize-Artvin Havaalanı'nın fizibilite çalışması tamamlandı.

Raporda, Rize'nin coğrafi konumu itibarıyla Kafkasya, İran, Orta Asya ve Asya ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki geçiş güzergahlarından birinde bulunmasının ulaşım sektöründeki önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Topçu, Ovit Tüneli'nin tamamlanması ve Doğu Karadeniz Lojistik Merkezi'nin yapılması ile havaalanın çok daha büyük ihtiyaç olacağının ortaya çıktığını ifade etti.

Trabzon Havaalanı'nı yılda yaklaşık 2 milyon 470 bin yolcunun kullandığını, sadece Türk Hava Yollarının verilerine göre yaklaşık 850-900 bin yolcunun Rize ve Artvin'den geldiğinin tespit edildiğini dile getiren Topçu, Rize ve Artvin'in tek ulaşım imkanının Karadeniz sahil yolu olduğunu ve havaalanı ihtiyacının rakamlarla ortaya konulduğunu vurguladı. Topçu, açıldığında Rize-Artvin Havalanı'nın yıllık yolcu kapasitesinin başlangıçta 600-900 bin arasında değişeceği, yıllık uçak trafiğinin ise 6-9 bin uçak arasında olacağının hesaplandığını ifade etti.

İyidere-Fındıklı arası sahil kesimi incelendi

Rize-Artvin Havaalanı için ilgili bakanlığın, İyidere'den Fındıklı ilçesine kadar deniz dolgusu ile havaalanı yapılabilecek alanlarda inceleme yaptığını ve hazırlanan raporunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırıldığını anlatan Topçu, şunları söyledi:

'Bölgede deniz dolgusu yapılabilecek dört yerde inceleme yapıldı. İncelemeler sonucunda dağların yüksekliği, yaşam yoğunluğu ve denizde dolgu yapılacak alanlar değerlendirildi. Rize-Artvin Havaalanı fizibilite çalışması sonucunda uluslararası kriteri sağlayan yer olarak Gündoğdu Balıkçılar mevkisi ile Çayeli tünel çıkışından Pazar Kız Kulesine kadar olan bölge tespit edildi. Çalışma kapsamında bakanlık ÇED raporu için ihaleye çıktı' diye konuştu.

Havaalanları arasında 12. sırada yer alacak

Türkiye'de 71 ilde havaalanı olması için hükumetin çalışma programı bulunduğunu vurgulayan Topçu, şöyle devam etti:

'Rize ve Artvin olarak havaalanı olmayan iller arasında olmak istemiyoruz. Bölge için yapılacak havaalanı çok kapsamlı ve önemli bir değer olacak. Başbakanımız bölgeye hak ettiği değeri veriyor. Rize'de yapılacak havaalanı yolcu potansiyeli bakımından verilere göre Türkiye'deki 52 havaalanı arasında 12. sıraya yerleşiyor, Konya ve Samsun'u yakalıyor, Malatya'yı geçiyor. Nüfus yoğunluğu bakımından iki katı yoğun olan illeri geride bırakıyor. Bu rakamlar turizm verileri olmadan ortaya konan rakamlar. Uluslararası ölçüleri sağlayan ölçülerde yapıldığı takdirde Karadeniz'de tek olacak. Bu veriler ele alındığında kapasitesi ve yeri bunlar hesap edilerek belirlenmeli. Fizibilite çalışmalarında Gündoğdu-Çayeli ve Çayeli-Pazar arasında belirlenen iki yer de uygundur. Başbakanımız hangisine karar verirse versin Rize ve Artvin'in hayrınadır.'

'Turizme büyük katkı sağlayacak'

Bölgenin tek kalkınma şansının turizm olduğunu dile getiren Topçu, şöyle devam etti:

'Rize'de sanayinin olma şansı yok. Hava, kara, deniz taşımacılığı olmadığı takdirde ilerleme şansınız yok. Dünyada bir cennet varsa bu mutlaka Rize'dir. 'Dünyada' diye başlayan birçok özellik bu bölgede var. Artvin de aynı şekilde atılımı ve açılımı bekleyen çok bakir bir bölge. Havaalanı temeli atıldığında turizm sektöründe çok ciddi yatırımlar da bölgeye gelecektir. Havaalanı yapıldığı zaman 850-900 bin tespit ettiğimiz yolcu sayısı 2023 yılını bulmadan yaklaşık 3-4 milyona ulaşacaktır. Planlanması yapılırken bunlar gözetilerek yapılmalıdır.'

Rize'de hava yolu acentesi bulunan Ahmet Ali Oral ise kentte havaalanının olmazsa olmazlardan biri olduğunu belirterek, 'Yapılacak havaalanı Rize için bir milat olacak. Rize'de Karadeniz Sahil Yolu yapılmadan önce ulaşımda sorunlar vardı. Karadeniz Sahil Yolu'nun yapılması ile havaalanı gündeme geldi. İnanıyorum ki havaalanı Rize'ye turizm açısından büyük katkı sağlayacak' dedi. 

Metin TOPÇU(Rize Kent Konseyi Başkanı)
Yeni Şafak

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı