Rize, Göç alıyor

Gazeteci Yazar Mustafa Bayrak Karadenizin sesi gazetesine yazdı.

YÖREDEN HABER 6.04.2014 20:12:42 22 0
Rize, Göç alıyor

30 Mart bitti ve artık iş güç zamanı. Gurbetteki Rizeliler artık memleketlerine akın akın gelmeye başlıyor. Yerel seçimler nedeniyle seçimleri bekleyen gurbetçiler, gurbetteki hayatlarını dondurarak artık memleket yolunu tutmaya başladılar.

Artık iş güç zamanı. Yaz aylarını dolu dolu geçiren Rizeliler, çay kampanyasının açılması ile birlikte hareketli günlere başlıyorlar. Aslında hareketli günler başladı bile.

Bağ, bahçe, gübreleme, budama, ev temizliği  ve bağ bahçe bakımı derken, gurbetten gelen Rizeliler kolları sıvadı bile.

Evlerini kapatarak gidenler, kış uykusundan sonra ilk kez evlerine anahtar vurarak, ev temizliklerine başadılar. Gurbetçiler ile birlikte turizimcilerde de bir hareketlilik başladı.

30 Mart akşamı yağan kar ile birlikte belli bölgelerde çaylar artık gecikecek. Filizlenen çaylar artık yandı ve o bahçelerin yeniden açması zaman alacak. Üreticinin kaybı fazla ancak diğer işler gurbetçileri bekliyor.

Başlayan göç ile birlikte trafikte de yoğunluk başladı. Rize'de kayıtlı 40 binin üzerinde 53 plaka bulunurken, gurbetten gelen diğer araç plakaları ile birlikte bu sayının en az iki kat artacağı düşünülmekte.

Tabii burada yerel yöneticilere de iş düşmekte. Rize'de her yıl yaz aylarında aşırı derecede trafik olması, şehrin trafiğinin kilitlenmesine neden oluyor.

Gereği düşünülmeli, hem de hiç gecikmeden. Yaz sezonunun yaklaşması ile birlikte Turist kafileleri için mutlaka şehir içinde belirli yerler ayrılmalı, trafik düzenlemesi yapılmalı.

Her yıl, yaşanan sıkıntılardan uzak bir yıl geçirmek istiyoruz. Köylerde bile trafik sorunu varken, şehrin halini düşünmek bile istemiyorum.

Yaz Çay kampanyası ile birlikte her kurum kendine göre tedbirler almakta. Çaykur da bunların başında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde atılan bir mesajda, gece 12 ile Sabah 07 arasında çay satmak isteyen üreticiler bile mesajlarla uyarıldı ve üreticilerin bu saatler arasında çay satmak istemesi ile çayda kalite yakalanması bekleniyor.

Hatta Çaykur, bu yaz çay kampanyasında yeni bir sistem denemeye sokacak ve artık çay alım merkezlerinde çay alımı düşünmüyor. Çay üreticisi çay alım merkezlerinde çayını satacağı sırada çaylar kamyona aktarılacak.

Çaykur tedbirlerini alırken, valilik, Belediyeler ve emniyet de özel tedbirlerini almak zorunda. Hele turizm müdürlüğü, tüm otelleri denetleyerek turizme hazır olup olmadıklarını görmek zorunda.

Yaz ayına hazır girmeliyiz, tabii her konuda, bunun için yerel yöneticilerin önlemler konusunda bir araya gelmesi şart. 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı