Rize düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü coşkuyla kutladı.

Rize düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü coşkuyla kutladı.

YÖREDEN HABER 2.03.2016 13:06:46 38 0
Rize düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü coşkuyla kutladı.
Tören, Cumhuriyet Meydanın da Atatürk Anıtı´na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Kutlama töreni İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde resim sergisi ile devam etti.

Cumhuriyet Meydanında başlayıp İsmail Kahraman Kültür Merkezinde devam eden kutlamaya Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, İl Garnizon Komutanı Albay Semih Coşkun, Cumhuriyet Başsavcısı H. Hakan Yağız, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Siyasi Parti İl Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Tören Jandarma Binbaşı Özgür Özgü’nün açılış konuşması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, yaptı.

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, törende yaptığı konuşmada, “Kurtuluşun, hürriyetin, kuruluşun, yeşil ve mavinin temsilcisi Rize farklı bir sabaha uyandı. o unutulmaz günün bugün 98’inci yılındayız.

Birinci cihan savaşında 9 mart 1916 tarihinde Rize, rusların işgaline uğramış, 2 mart 1918’ tarihinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Selam olsun bu destanı yazanlara ve yaşatanlara.

Ne mutlu bize ki tehlike, acı ve yoklukların üstesinden gelerek, felaketin küllerinden doğarak 20 nisan 1924 tarihinde vilayet olduk.

Biz Rizeliyiz. Samimiyetle, karşılıksız ve çıkar gözetmeden Rize’yi seviyoruz. Rize sanat memleketidir, ziraat memleketidir, ticaret memleketidir, şifa memleketidir. Rize, sahip olduğu doğal güzellikler ile rahat ve huzurlu bir memlekettir.

Tarihe saygı duyuyor ve istikbale umutla bakıyoruz.Değerlerimize, malımıza mülkümüze sahip çıkıyoruz. Onların yok pahasına elden çıkarılmaması için canla başla mücadele ediyoruz.

Sizler fikir ve yenilenme yolunda etkili güçlü eserler meydana getireceksiniz. Böylece Ülkemizi ve Rize mizi her gün daha çok sağlamlaştıran unsurların sürekli ileri saflarında bulunacaksınız. Bundan asla şüphe etmiyorum. Size düşen görev, bunları anlayarak ve takdir ederek çalışmaktır.

Kıymetli hemşehrilerim, 2 Mart 1918’de kurtuluşunu yaşayan Rize ve Rizeliler, bir yıl sonra başlayacak istiklal harbinde Batı cephesinde de başarılı mücadeleler vermişlerdir. Bu vesileyle, istiklal harbi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehit ve gazileri rahmet ve minnetle anıyor, siz değerli hemşehrilerimi saygı ve sevgi ile selamlıyor kurtuluş günümüzü kutluyorum” dedi.

Törende, şiirler okundu. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödülleri takdim edildi. Halk oyunları gösterileri ile son bulan tören, İsmail Kahraman Kültür Merkezi sergi salonunda, “Rize’nin Kurtuluşu” konulu Resim Sergisi ile sona erdi.
 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı