Rize'de Tarihi Camiler Özgün Yapısına Kavuşturuluyor

Rize Özel İdaresi tarafından Tarihi Camiler Özgün Yapısına Kavuşturuluyor

YÖREDEN HABER 17.09.2019 07:33:40 128 1
Rize

RİZE-Güneysu, Asmalıırmak Köyü, Pakoz Camiinin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 20. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait olan tarihi camii 28.04.2015 tarihinde Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Yapılan açıklamalarda 'Özel İdare bünyesinde 2014 yılında kurulan KUDEB (Koruma Uygulama Denetleme Bürosu) tarafından koruma amaçlı restorasyon çalışmaları kapsamında camii de bulunan niteliksiz müdahaleler ortadan kaldırılarak tarihi camii özgün yapısına kavuşturulacaktır.

2019 yılı nisan ayında restorasyon çalışmalarına başlanan tarihi caminin restorasyon çalışmalarının yıl sonunda tamamlanması planlanmaktadır. Tarihi caminin özgün kimliğine kavuşmasıyla yerelde turizme de katkı sağlayacağı değerlendirilerek restorasyon kapsamında çevre düzenlemesi de ayrıca yapılmaktadır'denildi.


Anahtar Kelimeler:
Atıf ÖZGÜVEN
17.09.2019 17:52:48
Pazar Çarişka köyü camisi 150 yıllık taş yapı, resmen mahvedilmiş durumda, valinin kaymakamın, il kültür müdürlüğünün de haberi var, geçen ay birileri köye gitmiş camiye bakmış, bu kadar pasif mülki amirler olduğu sürece sadece birkaç göstermelik iş yapılır.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI