Rize'de Geniş katılımlı toplantı

Yerel Çevre Eylem Planı Bilgilendirme toplantısı ve Tecrübe Paylaşım Çalıştayı İsmail Kahraman Kültür Merkezinde yapıldı.

YÖREDEN HABER 4.05.2017 19:01:28 135 0
Rize

İki oturum şeklinde gerçekleştiren çalıştaya Rize Belediye Başkan Vekili Sultan Yılmaz, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Arıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetim Daire Başkanı Murat Turan, Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mehmet Şentürk, Çevre ve Şehircilik Rize İl Müdürü Hasan Bebek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genel sekreteri Adnan Er, Rize İl Emniyet Müdürü Yardımcısı Nahit Karakaş, Prof. Dr. Şengül Altay Karaoğlu, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çalıştay, Rize Belediyesi Plan Proje Müdürü Mustafa Baltacı’nın il dışında bulunan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’ın yerel çevre eylem planıyla ilgili gönderdiği mesajı okumasıyla başladı.

Rize Belediyesi tarafından yürütülen Yerel çevre eylem planı çalışmaları için ilk olarak 6 Mayıs 2016 tarihinde 1. Bilgilendirme toplantısı ve çalıştayı yapıldığını ve Yerel Çevre Eylem Planı Projesi’nin Rize halkına tanıtıldığını anlatan Rize Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Arıcı, “Rize için çevresel sorunların belirlenmesi, ortaya konulması, çözüm yolları oluşturulması yaşanabilir ve sürdürülebilir yeşil kentin meydana getirilmesi amacıyla şehrin bütün yaşayanları ile ve paydaş guruplarıyla beraber her türlü çevre yönetimi konusunda aktif katılımı sağlayan bir planlama sürecidir.  YEÇEP’ler sayede Rize’ye özgü çevrenin korunması ve çevresel değerleri etkileyen kalkınma konuları ile ilgili ortak önceliklerin belirlenmesi sağlanacaktır”dedi.

Yerel çevre eylem planları, yerel yönetimlerin çevresel sorumluluklarını yerine getirmelerini desteklemek amacıyla 1993 yılından beri, özellikle orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde uygulandığına değinen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetim Daire Başkanı Murat Turan, Türkiye’de de 1998 yılında uygulanmaya başladığını ve temiz, düzenli bir çevre için gerekli olduğunu ifade etti.

Çevre politikalarının geliştirilmesi, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerjide etkin çözümler üretmek için hazırlanan Yerel Çevre Eylem Planlarının gerekli olduğunu bildiren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirak, “ YEÇEP’ler sayesinde sınırlı kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması, yeşil alanlarını ve hava kirliliğinin kontrol altında tutulması, insanın doğa üzerindeki yıkıcı faaliyetlerinin engellenmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Konuşmacılar ile katılımcılar arasında fikir alışverişi ve soru cevap şeklinde devam eden programın birinci oturumu Rize Belediye Başkan Vekili Sultan Yılmaz’ın  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirak’a plaket vermesiyle sona erdi.  Çalıştayın ikinci oturumu da yerel çevre eylem planı sunumlarıyla devam etti.  


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı