Rize bölgesinde HEYELAN masaya yatırıldı

Rize İl Merkezinin Heyelan Potansiyeli Kolokyumu Gerçekleştirildi

YÖREDEN HABER 19.10.2018 08:17:28 26 0
Rize bölgesinde HEYELAN masaya yatırıldı

RTEÜ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen “Rize İl Merkezinin Heyelan Potansiyeli” konulu kolokyum İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programda, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut AKGÜN ile Gümüşhane Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Serhat DAĞ araştırma projesi ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Programın açılış konuşmasını Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN yaptı. Konuşmasına, yaklaşık son yüzyıllık dönemde hemen hemen her yıl birkaç ilimizde heyelan olayının meydana geldiğine ve can kaybı yaşandığına dikkat çekerek başlayan Rektör, “ Rize merkezli sel ve heyelanları birlikte değerlendirecek olursak hemen hemen ilimizin tamamında can ve mal kaybı yaşanan afetler gerçekleşmiştir. Bölgemizdeki heyelan açısından riskli yerlere kurulan yerleşim alanlarında meydana gelen toprak kaymaları sonucunda bu alanlar kullanılamaz hale gelmekte ve beraberinde getirdiği büyük sosyal ve ekonomik kayıplarla terk edilmek zorunda kalınmaktadır.” dedi.

Yöre insanları olarak heyelanlarla birlikte yaşamaya alışıl olmamız gerektiğini ancak heyelanlardan kaynaklanacak olumsuzlukları, can ve mal kayıplarını asgari seviyelere çekebilecek çalışmaları gerçekleştirmek zorunda olduğumuzu ifade eden Rektör Karaman, “ İlimizde meydana gelen heyelan zararlarının azaltılması yönünde yapılacak çalışmaların başlangıcını ve en önemli aşamasını, heyelan açısından hassas olan alanların gösterildiği bir haritanın hazırlanması oluşturacaktır. Bu sayede uygun yer seçimleri ve gerekli tedbirlerin alınması can ve mal kaybı üzerindeki olumsuz etkileri asgari seviyeye indirmiş olacaktır.” diye konuştu.

Karaman, konuşmasını kolokyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı.

Açılış konuşmasının ardından Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayberk KAYA moderatörlüğünde Dr. Öğr. Üyesi Serhat DAĞ ve Prof. Dr. Aykut AKGÜN sunum yaptı.

İlk olarak Dr. Öğr. Üyesi Serhat DAĞ, “Rize İlinin Doğal Afet ve Heyelan Duyarlılığı Açısından Değerlendirilmesi” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

DAĞ, Doğal Afetler, Heyelanlar, Ülkemizde, Orta ve Doğu Karadeniz’de ve Rize İlinde Heyelanlar, Heyelanlarla İlgili Çalışmalar ve Heyelan Analizlerinde Temel Kavramlar konularında bilgi vererek araştırma sonuçlarını paylaştı.

Prof. Dr. Aykut AKGÜN ise “Rize İl Merkezinin Heyelan Potansiyeli” konusunda sunum gerçekleştirdi. AKGÜN, Rize İl Merkez İlçesinin Litoloji Haritası, Parametre Haritaları, Heyelan Duyarlılık Haritasının Üretilmesi Mantıksal Regresyon Analizi ve Performans Analiz sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.

AKGÜN, yapılan proje çalışmasında; Rize ilinin heyelan duyarlılığı ve sürdürülebilir yerleşim yerleri açısından değerlendirmesi yapılarak, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama teknikleri yardımıyla doğal afet yönteminin, özellikle afet öncesi planlama çalışmalarının etkili bir biçimde yürütülebilmesi için gerekli harita altlıklarının oluşturulmasının amaçlandığını ifade etti. Proje çalışmasının sonuçlarını da paylaşan AKGÜN, konuşmasını tamamladı.

Soru cevap kısmı ile sonra eren programda, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Eyüp Fahri KESKENLER tarafından günün anısına Prof. Dr. Aykut AKGÜN, Doç. Dr. Ayberk KAYA ve Dr. Öğr. Üyesi Serhat DAĞ’a Üniversitemiz şilti takdim edildi.

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Adnan YILMAZ, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

RTEÜ


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI