Pazar’ın yükünü taşıyorlar

Rize’nin Pazar ilçesinde Dursun kardeşler, yaklaşık 40 yıldır İlçenin tüm ağır işlerini sırtlarında taşıyarak yapıyorlar.

YÖREDEN HABER 16.12.2020 11:29:02 110 0
Pazar’ın yükünü taşıyorlar

ALİ AKYILDIZ-CEVAHİR TOPALOĞLU

PAZAR-Rize’nin Pazar ilçesinde Dursun kardeşler, yaklaşık 40 yıldır İlçenin tüm ağır işlerini sırtlarında taşıyarak yapıyorlar.

İlçede Zeki, Doğan ve Turan Dursun kardeşleri tanımayan yok. Her türlü beden işlerinde 40 yıldır çalışan üç kardeş, mezar kazma işinden tut, ev eşyası taşıma, yük taşıma, odun kömür taşımaya kadar tüm beden işlerini severek yapıyorlar.

Sırtlarında, kilolarca ağırlıkta yük ile üç kardeş; azalan sayılarına rağmen sigortasız, güvencesiz halde yaza, kış aralıksız günü kurtarmak için çalışıyorlar. Mesleğin son temsilcileri olarak “Bizler son sayfayız!” diyorlar

Zeki Dursun(61) “Pazar’da doğdum Pazar ilçesinde yaşıyorum. Ailem de burada ÇAYKUR’dan emekli oldum. Emekli maaşları çok düşün o yüzden geçinemiyorum. Kirada oturuyorum. Bu işte yaklaşık 40 yıldır çalışıyorum. Çok ağır bir meslek o yüzden çalışan bulunmuyor. Biz üç kardeşi ilçede herkes tanır. Telefonla bize ulaşırlar bizde gider işlerini yaparız. Gençlere tavsiyem okusunlar. Bu işin sonu yok. Ben emekliyim ama diğer iki kardeşim sigortasız, işsiz güçsüz olduğu için onlara hayat daha zordur. İhtiyacımız olmasa bu kadar ağır işlerde neden çalışalım” dedi.

Doğan Dursun(52),20 yaşımdan beri bu işleri yapıyorum. Çok zor bir meslek. Ama bununda yapılması gerekiyor. Mezar kazma işinden tutun, en pis ve en ağır işlere yağmur, çamur, kar kış demeden koşuyoruz. Hayat zor. Geçim sıkıntısı var. Kirada oturuyoruz. Ay sonu göz açıp kapayıncaya kadar geliyor. Buradan İlçe halkına ve tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Pandemi denen sağlık hastalığından kurtulmak için maske, sosyal mesafe ve temizliğe çok dikkat etsinler. Bu beladan bir an önce kurtulmamız gerekir” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI