Pazar'da Fakülte'de dur durak yok!

Adana Karpuz'u denendi 10 kğ ağırlığında elde edildi!

YÖREDEN HABER 7.09.2013 08:02:02 149 0
Pazar





Mücahid UZUN
Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Pazar Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin araştırma bahçesinde deneme üretimi yapılan Adana karpuzu fidelerinden olumlu netice alındı.

karpuz3.jpg

Pazar Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis, fakültenin araştırma bahçesine diktikleri 10 kök Adana karpuzu fidesinden umulandan daha fazla ürün ve iri karpuz alındığını ifade ederek, “Adana’da yetiştirilen karpuz fidelerinden adaptasyon olup olmayacağını deneme amaçlı 10 adet aldık. Sonuç ortada. Haziran’ın ortasında dikmemize rağmen 10 kilonun üzerinde karpuzlar rahatlıkla yetişti. Daha erken dikilse demek ki daha güzel sonuçlar elde edilebilir. Şu an adaptasyonunu gördük. Yetiştirme tekniğiyle ilgili çalışmaları da, bahçe ve bitki bölümündeki hocalarımız yapacak olursa bölgeye de iyi bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. İklim de müsait bu bölge için. 10 kök fideden yaklaşık 30’un üzerinde meyve aldık. Tabi yağışlı bir bölge olmamız hasebiyle bazı meyvelerde çürüme olduysa da bu çok iyi bir sonuç. Seneye fideleri seramızda yetiştirmek suretiyle sıcaklar arası doğrudan tarlaya şaşırtacağız. O zaman en az 1–1,5 ay da kazanmış olacağız ki bu da bize daha yüksek verim sağlayacak.” dedi.

karpuz2.20130906230246.jpg

TADI İYİ DE RENGİ NİÇİN BEYAZ?

Bölgede deneme amaçlı yetiştiriciliği yapılan karpuzların tadı iyi olmasına rağmen renginin beyaz kalmasına da açıklık getiren Prof. Seyis, “Diyarbakır ya da Adana’yla kıyaslayacak olursak bölgemizdeki sıcaklıkla ilgili bir konudur bu. Bitkilerde, meyve ve sebzelerdeki renk pigmentleri sıcaklıkla daha yoğun olarak ortaya çıkıyor. Burada da güneşlenme süresi daha düşük olduğu için pembeleşiyor, tam kırmızıya dönmüyor. Ama tadı diğer bölgelerdeki karpuzlarla yarışacak ve hatta daha iyi sonuç verecek durumdadır. Bugün denemesini de 3. kez yaptık. Deneyen herkes de tadından memnun. Ama renk biraz beyaz. Seneye bunu bir örtü altına alırsak renginin de kırmızıya dönüşeceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

karpuz1.20130906230309.jpg 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI