Pazar Yeşilköy'de Havaliman'ı yeri incelendi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Pazar İlçesine bağlı Yeşilköyde havalimanı inşa edilecek alanda incelemelerde bulundu ve basın mensuplarının sorularını cevapladı.

YÖREDEN HABER 17.10.2016 13:48:16 50 0
Pazar Yeşilköy
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Pazar İlçesine Yeşilköyde havalimanı inşa edilecek alanda incelemelerde bulundu. İncelemeleri esnasında Bakan Arslan’a Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar, Osman Aşkın Bak, Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan, Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa, Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin ve Bakanlık yetkilileri eşlik etti.

Bakan Arslan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Rize Artvin Havalimanı bölgemiz açısından önemliydi. Sebebi de şu, gerçekten bu bölgeler gelişen, artık sadece deniz turizmi değil, yörenin özelliklerine has farklı turizm çeşitleri geliştikçe bu bölgelerin ihtiyacı artıyor ve insanımızın imkanları da arttıkça, artık daha çok sılai rahim yapıyor, daha çok memleketiyle bağlantılı oluyor. Hal böyle olunca da bölgede geçmişte fizibıl gözükmeyen bir havalimanı artık fizibıl hale gelmiş durumda, dolayısıyla bu çerçevede de Rize Artvin Havalimanıyla ilgili muhtelif alternatifleri çalıştıktan sonra, nihai olarak buraya karar verdik. Bunun da sebebi şu, özellikle üç şeyi dikkate alıyoruz. Bir deniz dolgusu yapılırken derinlik, iki manialar, üçüncüsü de malumunuz Karadeniz’de çokça dere var, dolayısıyla derelerin teresubat getirmesi ve işi aksatmaması adına da bu üçüncü olarak derelerin bulunduğu mahalleler dikkate alındı ve üç alternatifi de en iyi şekilde yerine getiren alternatif olarak burası seçildi” dedi.

Proje çalışmalarının tamamlandığını ve Kamu İhale Kurumu’na gerekli başvurunun yapıldığını belirten Bakan Arslan; “Yarın ihale süreci resmen başlıyor, 2 Kasım’da da inşallah tekliflerini alacağız. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız burada müjdesini verdiler, uluslararası konvansiyonel boyutta bir havalimanı yapıyor olacağız. 3 bin metreye 45 metrelik pisti olacak, 265 metreye 24 metrelik taksi yolu dediğimiz bağlantı yolu olacak ve 300 metreye 120 metrelik de apronu olacak ki yılda 2 milyon yolcuya hitap eden bir de terminali olacak bu havalimanımızın. Yaklaşmalarla birlikte 4 bin 500 metrelik bir alanda denize paralel olarak doğu batı aksında bir pist ve pist bağlantı yollarını yapmış olacağız. Projede yaklaşık 25 milyon ton taş dolgu olmak üzere toplam 88.5 milyon ton bir dolgu yapacağız. Son dönemlerde yaptığımız ve dünya çapında ses getiren projelerden birini daha burada yapmış olacağız. Bu projenin Türkiye’nin büyüklüğünü dünyada ortaya koyması açısından önemli” olduğuna vurgu yaptı.

Bakan Arslan, Rize Artvin 56. havalimanımız olacağını belirterek “Ülkemizin büyümesine katkı koyacak bir havalimanı inşallah şimdiden hayırlı uğurlu olsun” temennisinde bulundu.
- Ovit Tüneli’ndeki çalışmalar
Bakan Arslan, bir gazetecinin Ovit Tünelindeki çalışmalardaki son durumu sorması üzerine şunları kaydetti:
'Ovit Tüneli ülkemiz için önemli. Bazen insanlar sadece Rize'nin projesi olarak düşünüyorlar, hayır Ovit Tüneli gerçekten Karadeniz'in projesi çünkü Karadeniz’i Rize, Erzurum üzerinden ülkemizin güneyine bağlayacak, kuzey güney çok önemli bir koridor. Bu önemli koridorun en önemli parçası, en önemli halkası Ovit Tüneli ki yaklaşık 14 kilometrelik çift tüp ve sadece Ovit Tüneli'ni tek başına değerlendirmek projeye haksızlık olur. Rize ile Erzurum arasında 35 kilometre tünel yapıyoruz. Çift tüp düşünürseniz 70 kilometre tünel yapıyoruz, sadece Ovit Tüneli değil ama en önemli halkası Ovit Tüneli kasım ayının ortalarında inşallah son kalan kısmını da bitirerek ışık gördüyü gerçekleştirmiş olacağız. Her iki taraftan tüneli birbiriyle birleştirmiş olacağız. Dolayısıyla projenin tamamı çok çok önemli ve şuan itibariyle projenin bütününde yoğun bir çalışma var. İnşallah en zor olanı Ovit Tüneli'nde kasım ortalarında ışığını göreceğiz ve yaklaşık 1.5 sene içerisinde de projenin tamamını bitirerek Rize başta olmak üzere bölgeye ve ülkemize hizmet etmek adına hizmete sunmuş olacağız. Kuzey güney koridorunun çok önemli bir halkası, bölge ticaretine çok ciddi katkı koyacak, ülkemiz ekonomisine ve ticaretine de çok katkı koyacak, orada da arkadaşlarım çok yoğun mesai sarf ediyorlar. Ovit Tüneli'nin şanına yakışır şekilde çalışılıyor” dedi. 
Rize Valiliği

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI