Pazar Simidi için neler dediler

Pazar Simidi için neler dediler

YÖREDEN HABER 30.10.2019 16:14:23 1146 1
Pazar Simidi için neler dediler

Ali Akyıldız

PAZAR-Her bölgenin ya da şehrin kendine has simidi vardır. İstanbul simidi ayrıdır, Ankara simidi ayrı,

Rize-Pazar’da 51 yıldır bu alanda üretim yapan ve tüm Türkiye’ye Pazar Simidi adıyla nam yapan Yeni şafak Simit Fırınına giderek ayaküstü sıcak simit ile kaşar peyniri yiyen vatandaşlarda memnuniyetini dile getirdiler.

Yaz döneminde Pazar’ın nüfusu kadar 15.000 adete kadar simit üretilip satılıyor burada.

İşletme sahibi Şefik Öztürk (22 yıldır işinin başında) “Tüm Türkiye’ye hatta yurt dışına kadar nam yapan Pazar Simidi, ilçemizde Yeni şafak Simit Fırını’ndan babadan oğula devam eden 51 yıllık bir gelenekle sürdürülüyor. Rize Günleri olsun, diğer etkinlikler olsun, Rize Simidi diye kaşar peynirle kahvaltılarda masaları süsleyen simidin orijinali ve üretim yeri burası” dedi.

Haşim Öztürk (15 yıl aynı yerde çalışıyor), Görünüş olarak susamlı simitler kadar heybetli olmasa da kendine has altın sarısı rengi ve çıtırlığını ele veren kızarıklıkları ile bilenlerin bir an önce bir ısırık almak isteyeceği bir yapısı olan Pazar Simidi, taze iken sevilir ve öyle yenir. Hele de yanında kaşar ve bir de çay varsa keyfinize diyecek yoktur” dedi.

Çoğu simit gibi pekmez suyuna da batırılan Pazar Simidi, öncesinde kısa bir süre sıcak makarna gibi su da haşlanıyor. 50gr’lık olan ve çıtır özelliğini bu gramajına borçlu olan simidimiz odun fırınında pişer.

Levent Hazır,( 20 yıldır aynı işletmede mal dağıtımı yapıyor) , Özellikle tatil zamanlarında önünde kuyruklar oluşan ve şahsen 200 adet, 300 adet gibi siparişlere tanık olduğum Yeni Şafak Simit Fırını’nda başka hiçbir simit fırını bu kadar sipariş almamıştır. Örneğin çok yoğun zamanda 100 tane simit istemeyin, size en fazla 30 verirler. Arkada bekleyenleri de düşünmek lazım tabi. O arkada bekleyen siz de olabilirsiniz” dedi.

Kalorisinin düşük olduğunu söyleniyor fakat bir araştırma ya da test yapılmış mı bu konuda bilemiyoruz. Yalnız son derece hijyenik ortamda hazırlandığını da özellikle belirtmek isterim.

Murat Atar “ Bir Pazarlı olarak acaba milli duygularım mı ağır basıyor diye düşünürüm daima. Acaba diğer simitler de güzel de ben kendi yöreminkini mi beğeniyorum? Diye. Rize’nin diğer ilçelerinde benzer simitleri yediğimde öyle olmadığına karar verdim. Rize merkezde de benzer görünümde simit yapılıyor ama asla Pazar Simidinin yerini alamaz. Alakaları yok diyebilirim. Pazar Simidi bambaşka” dedi.


Anahtar Kelimeler:
Ali Ayvaz
5.04.2021 00:06:23
Merhabalar öncelikle simitinizden tattık gerçekten çok lezzetli yalnız bizi bu lezzetten neden mahrum ediyosunuz internetten online satış yapmıyosunuz siz bu online satışı düşünün bizleride bu tattan mahrum bırakmazsınız ...

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı