Pazar Şehitlik Köyünde Tarihi Gün

Pazar'da Fırtına Şehitleri için Anma Günü düzenlendi,

YÖREDEN HABER 24.02.2016 16:04:34 1127 0
Pazar Şehitlik Köyünde Tarihi Gün
Fotoğraflar,Gülseren Saraç
Pazar Kaymakamlığı’nca, Fırtına Vadisi Muharebelerinin 100. Yılı dolayısıyla Pazar İlçesi Şehitlik Köyünde düzenlenen Fırtına Vadisi Muharebeleri Şehitlerini anma programı yoğun bir kalabalık topluluğunun katılımı ile gerçekleştirildi.
 
Törene Rize Valisi Ersin Yazıcı, İl Garnizon Komutanı Albay Semih Coşkun, İl Müftüsü İsmail Yalçın, Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan, İlçe Garnizon Komutanı Hava Yüzbaşı Mustafa Çelik, Belediye Başkanı Ahmet Basa, Rize İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kazancı,Kaymakam Refiki İbrahim GÜLTEKİN, Daire amirleri,siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri,öğrenciler,öğretmenler ve kalabalık vatandaş topluluğu katıldı.




Tören; katılımcıların köye intikal etmesiyle, köy merkezinden şehitliklerin olduğu tören alanına saygı yürüyüşüyle başladı. Şehitlik alanında Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan tören de günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Pazar 10Mart Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Yasin ZENGİN yaptı. Ardından Rize Müftüsü İsmail YALÇIN konuşmasında Bugün Ülkemizin Güneydoğusunda yaşanan olaylara değinerek, birlik ve beraberliğimizi hedefleyen provokasyonlara dikkat edilmesi gereğine dikkat çekerek, Allah yolunda ve vatan uğrunda şahadet mertebesinin ne kadar yüce bir mertebe olduğunu belirtti.

Tören sırasında Türk Hava Kuvvetlerine ait 2 F16 uçağı tören alanı üzerinde selamlama uçuşu yaparak, altı tur attı.

Pazar Kaymakamı Selçuk ASLAN konuşmasında; “1. Dünya Savaşında Doğu Karadeniz’in sahil hattında Arhavi, Fındıklı ve devamında üzerinde bulunduğumuz Fırtına Vadisi sırtlarında, Şehitlik köyümüzde peş peşe cereyan eden savunma muharebelerinde kutsal vatan topraklarını müdafaa etmek uğruna canlarını seve seve feda ederek, şehit düşen kahraman vatan evlatlarını, ebediyete intikallerinin 100. yıl dönümlerinde bir kez daha rahmet ve minnetle anarken, ülkemizin içerde ve dışarda maruz kaldığı tehditler Millet olarak daha sıkı birbirimize kenetlenmemizi gerektirdiği bu günlerde alçak terör saldırılarına karşı vatanımızın birlik ve bütünlüğünü korumak, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetlerini tesis etmek için kahramanca mücadele ederek atalarının torunları olduğunu ispatlayarak şehadet şerbetini içen güvenlik görevlilerimize ve terör mağduru vatandaşlarımıza” rahmet dileyerek 1915-1916 yıllarında Karadeniz sahil cephesinde cereyan eden muharebeleri anlatarak “Rize İlimizin Çanakkale’si, Sarıkamış’ı olarak da tanımlayabileceğimiz Çağlayan Vadisi ile Şehitlik köyü ve civarında cereyan eden muharebelerde bugün yüzlerce şehit mezarının mevcudiyetini bölge halkının hamiyeti sayesinde biliyorsak da buralarda anıt ya da şehitlik yapılmaması, yeni neslin bilgisini oluşturup, dikkatini çekecek törenlerin icra edilmemesi ve o günlerde yaşananların tanıklarının bilgilerinin sağlıklı bir şekilde derlenememiş olması buralarda yapılan vatan savunmasını bilinmezliğe mahkum” ettiğini vurgulayarak “Bu bilinmezlik karanlığının yırtılması ve vatanın bu kısmında da cefalar çekilip, kahramanlıklar yaşandığının öğrenilmesi yetişmekte olan ve yetişecek nesillerimizin eğitiminde gerekli olan bilgi, duygu ve şuur açısından elzem görülmektedir. Bölgede nizami birliklerin olmaması ve kayıtların o günlerin savaş şartlarında tutulamamasına rağmen arşivlerde bulunan belgelerin daha dikkatli taranarak bölgemizde şehadete ulaşan, bugün için “meçhul şehitlerimizin” isimlerinin tam olarak çıkarılması memlekete karşı hizmet iddiasında olan özellikle tarihçilerimiz olmak üzere hepimizin borcudur” dedi.

Ardından söz alan Rize Valisi Ersin YAZICI; “100 yıl önce şahadet şerbeti içmiş o yüce büyüklerimiz, bizler için kanlarını bu topraklara dökmüş şehitlerimizin huzurunda burada vermiş oldukları mücadeleyi anmak” için bir arada olunduğunu belirterek, günümüze ilişkin “Şu bilene ki PKK, türevleri ve yandaşları, Türk Milleti olarak 100 yıl önce burada, toprağımızda bir karış vermemek üzere canlarımızı nasıl vermiş isek, kanlarımızı nasıl vermişsek bugün de sizleri vatan topraklarından defederek, bugün de bu ülkeyi Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Lazıyla hep birlikte, yüzyıllardır olduğu gibi birlikte yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğimizi Rize’den, bu kötü emel sahiplerine ve yandaşlarına duyurmak istiyoruz. Biz Rizeliler olarak, Biz Türk Milleti olarak ülkemizin bir karışını bile hiç kimseye veremeyiz. Bu bayrak altında hep birlikte 100 yıllardır yaşıyoruz ve yaşayacağız” dedi.




Ardından Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Esranur YILMAZ tarafından Fırtına Vadisi Muharebeleri konulu kompozisyon, okundu. Pazar Atatürk Anadolu Lisesi Öğrencisi Esra YENİÇIRAK tarafından da şiir okundu. İlçemiz müzik öğretmenleri ve din görevlilerinin oluşturduğu müzik grubu tarafından şehadet ezgi ve ağıtları terennüm edildi. İlçemizde şehitlerimizin ruhları için okunan yirmi hatimin duası İkiztepe Mahallesi İmam Hatibi Mustafa BÖLÜKBAŞ tarafından icra edildi. İlçe Garnizon Komutanlığınca hazırlanan Hava Radar Komutanlığı tören kıtası tarafından yapılan saygı atışı ile program sona ererken katılımcılara kumanya ikram edildi.























Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı