Pazar Kaymakamı Aslan'dan Nevruz mesajı

Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan Nevruz günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı

YÖREDEN HABER 21.03.2016 08:58:24 87 0
Pazar Kaymakamı Aslan
Aslan, 21 Mart Nevruz Bayramı kutlama mesajında şunlara yer verdi,  

'Yeni gün manasına gelen Nevruz; bu topraklarda Balkanlardan Mezopotamya’ya Kafkaslardan Orta Asya’ya tüm kavimlerce binlerce yıldır kutlanan bir festival havasıyla insanların kaynaşmasına, bütün dargınlıkların unutulmasına vesile olan dostluğun, kardeşliğin pekiştirildiği önemli bir bayramdır.
Nevruz, özellikle Asya halklarının eş zamanlı olarak kutladıkları önemli bir şenlik olarak kabul edile gelmiştir. Nevruz binyıllardır bugün sınırlarında onlarca devletin barındığı bir coğrafyanın milli bayramı olarak kutlanmış ve kutlanmaktadır.

Bu manada vatan topraklarımızın ovalarında ki çiçekler kadar çok ve renkli farklılıklarımız ve çeşitliliklerimizi ülkemizin en büyük zenginliği olarak görmekteyiz. Farklı inançlara, dillere, etnik köken ve kültürlere sahip insanlarımızın, çok eski tarihlerden bu güne baharın gelişi olan Nevruz’u aynı tarihler arasında geleneksel bir bayram havası içinde kutlamakta olmaları anlamlı ortak paydalarımızdan olup, bizi bir Millet yapan önemli kültürel öğelerdende biridir. Müşterek kültür coğrafyamızda yaşayan tüm kardeşlerimizin Nevruz Bayramlarını en içten duygularımla kutluyor; Nevruz'un adı gibi tazelenmeye, yenilenmeye, barışa ve esenliğe vesile olmasını diliyorum' dedi. 

NEVRUZ NEDİR?
Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.

Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.

Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI