Pazar ilçesi Cumhuriyet Mahallesinde hayat

Pazar ilçesine bağlı 10 mahalle bulunmaktadır.Bu mahallelerin bilinen ve bilinmeyen birçok mazisi vardır.Zaman içinde tek tek ele alıp sizlere tanıtmaya çalışacağız.İlk olarak Pazar Belediyesine bağlı olan ve en büyük nüfus ve yerleşi

YÖREDEN HABER 20.07.2014 10:43:52 190 1
Pazar ilçesi Cumhuriyet Mahallesinde hayat

Rize-Pazar İlçesi Belediyesine bağlı 10 Mahalle bulunmaktadır.Cumhuriyet Mahallesi Pazar ilçesinden yaklaşık 3 KM uzaklıktadır.Tüm mahalleyi göz önüne aldığımızda ulaşım alanı daha da uzayacaktır.

Tek Muhtarlığa bağlı olup uzun süre Mahallenin Muhtarlığını Recep Ali Köseoğlu yapmaktadır.Toplam 2 Camisi vardır.Çaykur'a ait 4 alımyeri,özellere ait ise tahminen 5 veya 6 alımyeri mevcuttur.Yol sorunu kısmen çözülmüştür.Altyapı bir iki bölge hariç tamamlanmıştır.Çöp sorunu Pazar Belediyesince nokta yerlere Çöp bidonları konarak çözülmeye çalışılıyor.Camilerde kadrolu imamlar vardır.
 


PAZAR'DA MEVCUT MAHALLELERİMİZ

MAHALLELERİMİZ

BEYAZTAŞ
CUMHURİYET(NOĞADİHA)
GAZİ(HOŞNAŞİN)
GÜZELYALI
İKİZTEPE(LAROZ)
KİRAZLIK(AŞAĞI BULEP)
PAZAR MAHALLESİ
SOĞUKSU(ŞİLEYT)
YUKARI SOĞUKSU(ŞİLEYT)
ZAFER(YUKARI BULEP)

CUMHURİYET MAHALLESİ MEVKİLERİ
ÇİÇEKLER KÜME EVLERİ
KIZILHANLAR(TAŞIOĞLU KÜME EVLERİ)
POZONİ KÜME EVLERİ
SİFOĞLU KÜME EVLERİ
TAPTOPİ KÜME EVLERİ
UZUN- HASANOĞLU KÜME EVLERİ
ZAKARLAR-BAKARLAR KÜME EVLERİ 

Pazar'dan Pozoni köprüsüne,Kesikköprü,Tütüncüler köylerine giden güzergahın eski yolu Merhum Naci Atabey'in Belediye Başkanlığı zamanında yapılmıştır.Daha sonra bu yol trafiği yoğunlaşınca  Dere kenarından Pozoni mevkine yeni yol yapılarak trafik rahatlatılmıştır.Pazar Belediye Başkanı Dr.Ahmet Basa bu yolun pozoni mevki kısımında kalan yeri kamulaştırma yaparak alt ve üst yolu birbirine bağlamıştır.Mahalle araları kısmen beton ve asfalt yapılmıştır.Yıllarca el atılmayan daha sonra ise muhtelif Partilerden seçilen Belediye Başkanları vasıtasıyla  bu bölgelerin alt ve üst kısımlar birbirine bağlanarak ulaşım kolaylığı sağlanmıştır.Pazar'dan Aktepe köyüne giden güzergahın Cumhuriyet Mahallesi hudutlarına kadar olan kısım tamamen betonlanmış ve bu yol trafiğe açılmıştır.Yine Pozoni köprüsünden Tütüncülere giden yol betonlanmış,dere ıslahları yapılmıştır.

Yöre halkı yıllar önce Mısır,Pirinç ve tarlalarında ektiği tüm sebze ve meyvelerle geçimin sağlayordu.Daha sonraları ise,Çay tarımının bölgeye girmesi ile bu ürünler artık yok olmuştur.Çay tarımından önce ve sonrasında ise tüm mahallelerde olduğu gibi Cumhuriyet Mahallesinde de göç furyası başlamıştır.
Gurbete gidenler ile Şehir merkezine inenlerden sonra mahalleler adeta boşalmıştır.Çay tarlaları yarıcılara verilmiştir.Yaz aylarında tatil için kısa süreli gelenlerin bile artık azalmış olduğu görülmektedir.

Örnek verecek olursak Uzun ve Hasanoğlu mevkinde bundan 40 veya 50 sene önce mevcut 25 hanede toplam 100 civarında nüfus varken,bugün evlerin birçoğu kapanmış ve haneler adeta boşalmış durumdadır.Bu,diğer mahalleler ve mevkiler içinde geçerlidir.Yaz aylarında ve bayramlarda gelen gidenler olmakta ise de zamanla bu geliş gidişler de azalmış durumdadır.

Yaş oranı 60'ın üzerinde olup memleket hasreti çekenlerden bazıları ise eski evlerini onarmaya veya yeni evler kurmaya başlamıştır.Bunların da yaz aylarında kısa süre ile gelip gittikleri tespit edilmektedir.Gençlerin büyük bir bölümü mahalleyi terk etmiş durumdadır.Ya gurbete veya şehir merkezinde babaları tarafından alınan evlere taşınmışlardır.

Nüfus kayıtlarını Mahallede bırakanlarda var.Bunlar seçimlerde muhtar ve belediye başkanlığı için oy kullanmak cihetiyle tercih etmiştir.
Mahallesini unutmayanlar da var.İstanbul'dan gelen iş adamı İbrahim Uzun bunlardan birisi.'Her yıl geliyorum.Baba topraklarını bırakamıyorum.Yeni ev yaptırdım.

Bu güzel mekanlar bırakılacak gibi değil 'diyor. Metin Hasanoğlu 'Yaz gelince buralar aklıma gelir.O yıl gelemezsem sanki içimden bir şey kopmuş gibi kendimi hissederim.Artık eskisi gibi tadı tuzu yok.Çocukları bile getiremiyorum.79 model arabamla yola çıktık.Ve geldik.Bir hafta kalacağım'dedi.

Öğretmen Mehmet Hasanoğlu aynı şekilde İftar için Erik ağacına çıkmış Erik toplarken' Buralarda her şey organik.Lakin kimseye buraların güzelliğini anlatamıyoruz.Biz de kısa süreli de olsa gelip tatil yapıyoruz'dedi.


Ayırca ailesi ile birlikte İftar açmak için gelenlerde oluyor.Bunlardan biri de Tacettin Uzun' Bu ikinci kez gelişim.Babam burada kalıyor.Burayı terk edip yanımıza gelmiyor.O gelmeyince bende çocukları alıp geliyorum.Buraları çok seviyorum.Ev yaptırıp gelip burada kalacağım.Güzel Mahallemiz terk edilidi.Mahallemizin şehirden ne eksiği var?Yolu var.Suyu var.Elektrik var.Her şey var.Daha da fazlası temiz hava var.Biz ise yokuz.'dedi.

 


















KAÇKAR53.COM paylaşan: ogunuzun
Anahtar Kelimeler:
ben cocuklugumda sevketdede aksalari evecikarken bizebirseyler seker sakiz alirdi mahale cocuklarina verirdi allah rahmet eylesin
28.03.2016 20:15:35
Sefik asar

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI