MİLLETVEKİLİ KARAL, RİZE’DE AKOM’U KURUYORUZ

Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize’de bu zaman kadar yapılıp hizmete açılan, yapımı devam eden ve bundan sonrada yapımına başlanacak olan katrilyonluk devasa yatırımlarla ilgili gazeteci-yazar Bayram Ali Kavalcı’ya önemli açık

YÖREDEN HABER 3.12.2016 15:36:32 27 0
MİLLETVEKİLİ KARAL, RİZE’DE AKOM’U KURUYORUZ
Rize Milletvekili Hasan Karal,  “Rize’miz doğası, denizi, yaylaları ve tüm coğrafi konumuyla dünyanın en bakır ve görsellikte en güzel şehirlerindendir. Dünya turizmi için gelecek vaat eden ülkemizin dünya cenneti şehirlerindendir. Fakat bu güzelliği oluşturan ülkemizin en fazla yağış alan şehri olarak da bazı mevsimsel aylarda seller ve benzeri afetler olaraktan birçok yıl küçük, büyük, çapta seller ve benzeri afetler yaşadığımızda bir gerçeğimizdir. Seller tüm doğal tehlikelerin en tanınmışı ve en yaygınıdır. Bunda en büyük etkende çetin arazı yapımızın zor ve çetin coğrafyasında yanlış biçimde yapılan yerleşim alanları ve konutlarda yağışın yoğun olduğu aylarda meydana gelen seller sonucunda ortaya çıkan can ve mal kayıpları yaşamaktayız. O nedenle bugün Türkiye Genelinde 12 ilimizde kurulu bulunan, kısa adı AKOM olan, Afet Koordinasyon Merkezini Rize’de kurma çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. ”dedi.

Rize Milletvekili Karal, “Rize’nin de artık yakın bir tarihte tabiat parkı olacak. Bilhassa şehir merkezinde yaşayan aileler, şehrimize gelen misafirlerimiz bu parkımıza istedikleri zaman çıkarak, burada yayla havasını soluyacak, Rize’nin harika olan doğasını seyredecek, piknik yapacak, spor yapacak, birçok sosyal aktivitelerde bulanacaklar. Isırlık mevkiindeki bu projemize başladık. Öncelikle birçoğu devam eden çevre bağlantılı yollarımızın tamamlanması noktasında çalışmalar devam ediyor. Bu yolları Karayolu ağına aldık ve ihalelerini gerçekleştirmiş olduk. ”dedi.

Milletvekili Karal, Rize’nin artık Modern ve yaşanabilir bir şehri olma noktasındaki gelişim kabuğunu kırdığını belirterek, “Rize’miz artık marka şehri olma yolundaki kabuğunu kırmıştır. Çok hızlı bir şekilde, ulaşımda, sağlıkta, turizmde, tarımda ve diğer alanlarda dünya standartlarını yakalayabilmek için yoğun bir çaba ortaya koymaktadır. Rize’mizi Türkiye’nin en iyi yaşanabilir, turizm gelirleri en yüksek, yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen şehirlerden biri yapma noktasında gayretlerimiz, planlı ve programlı bir şekilde devam etmektedir. ”dedi.

Karal, “Kısa bir süre önce Sn. Başbakanımız Binalı Yıldırım’ın da katılımıyla, Ovit’te ışık göründü törenini Rize ve Erzurum’dan gelen binlerce hemşerimizin ve onlarca bakanımızın katılımıyla büyük bir sevinçle gerçekleştirmiş olduk. Rize için tarihi bir gündü. Neredeyse yaklaşık bir asırdır, olmaz, yapılamaz denilen bu büyük eseri de, Sn. Cumhurbaşkanımızın sayesinde hayat geçirmiş olduk. Şimdi de tünelin mekanik kısmı dediğimiz ışıklandırma havalandırma çalışmaları yapılıyor önümüzdeki yılın sonunda da Ovit Tünelini hizmete açmayı düşünüyoruz.” dedi

Milletvekili Karal, Rize havalimanıyla ilgili 2017 yılının başında ilk taşın denize döküleceğini belirterek, ” Havalimanın ihalesini de yaptık. Bu işi de başardık. Rize havalimanı meselesinde baştan beri ortaya koyduğumuz kararlılığı hiç bozmadık. Ve bunu da 2016 yılı içinden tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde ihaleyi alan firma veli olacak ve 2017 yılının başında büyük bir ihtimalle ilk taşı denize dökmeye başlayacaktır. ”dedi.

Ak Parti RizeMilletvekili Hasan Karal, “İlçelerimize doğal gaz verilmesi konusunda bu hafta EPKD başkanımızla görüştük. Biliyorsunuz merkez nüfusu 20 bin üzerinde olan ilçelerin doğal gazı konusunda BOTAŞ marifetiyle çalışmalar yapılabilinecek. Ancak ulaştırma konusunda karayollarıyla olan anlaşmanın yapılması gerekiyor. Boru hattının karayolu kenarından geçebilmesi için karayollarının izin vermesi gerekiyor. Şu anda o izinlerin takibini yapıyoruz. Bu izinleri halledebildiğimiz takdirde büyük ilçelerimize doğalgazı ulaştırma konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. “diye açıkladı.

Güney Çevre Yolu’nu sahile bağlayacak üç büyük aks üzerinde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Karal “Devam etmekte olan Güney Çevre Yolu’nu sahile bağlayan akslarla ilgili çalışmamız vardı. Şehir içi trafiğinin azaltılması noktasında çok önemli bir konu. Rize’de 2002’de 32 bin araç varken şu anda 80 bini buldu. Rize aynı Rize, caddeler aynı caddeler. Bu nedenle mevcut yapı içerisinde düzenlemeler yapmaya çalışıyoruz. Üç etapta çalışıyoruz. Birincisi Dosma ile sahil arasında yeni bir bulvar oluşturulması. Bu çok önemli bir aks. Bu aks üzerindeki en önemli konu ise eski Orta Cami’nin taşınması. Bununda 5 Aralık'ta ihalesi yapılacak. Eski Orta Cami birkaç yüz metre gerideki Timya Vadisi’ne taşınacak. Ardından derenin sağı solu açılıp projeye başlanılacak. Diğer Aks ise yapımına başlanılan AVM’nin yanında yapılacak. Üçüncü aks ise Tıp Fakültesi yanında yapılacak. Üç aks ile Güney Çevre Yolu devasa viyadükler ile sahile bağlanmış olacak” şeklinde konuştu.
 
Milletvekili Karal, Ayder döşüm projesinin Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bizzat takip edilen ve özel talimat andırdığı bir konu olduğunu vurgulayarak, “ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Şu İşleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve TOKİ'nin birlikte yürüttüğü bir projedir. Bölge SİT Alanı olduğu için projenin hayata geçirilmesinde çok ciddi hukuksal engeller var. Yolunun yapımı için ayrı engeller var. Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile dünyada örnek gösterilecek bir yayla dönüşüm projesi olması için bakanlar düzeyinde toplantılar yapılıyor. Cumhurbaşkanımızın çok çok önemsediğini bir projedir. Bu proje ile Ayder'i çok güzel bir görüntüye kavuşturup uluslararası bir turizm merkezi haline getireceğiz. Bu konuda Cumhurbaşkanımız son derce kararlı.” İfadelerini kullandı.

Batı park projesiyle ilgili bilgi veren Karal, “Üniversitenin hemen altında 80 dönümlük bir alanın doldurulması söz konusu.  Bunu da onaylattık. Recep Tayyip Erdoğan üniversitesiyle karayolları arsında protokol önümüzdeki günlerde imzalanacak. O dolgu üzerinde çok modern bir sosyal yaşam alanı üniversitemizin emrine verilmek üzere yapılacak. Ayrıca Çaykur tarafından RTE Üniversitesi devredilen, Eski Çaykur Taşlıdere Çay fabrikasının yıkıldığı alana, yeni bir RTE Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Ağız ve Dış Sağlığı Merkezi Ünitesinin yapımına başlayacağız.” dedi

Rize’ye yapılması planlanan şehir hastanesi çalışmalarına da değinen Milletvekili Karal, “Cumhurbaşkanımızın son Rize ziyaretinde bir şehir hastanesinin Rize’ye yapılması konusunda çok önemli görüşmelerimiz oldu. Bu konuda en büyük problemimiz arazi problemi. En az 200 dönümlük bir araziye ihtiyaç var. Onun için Rize’de yer arayış çalışmalar yapıldı ve sağlık bakanlığına sunuldu. Sağlık bakanlığı önerilen araziler üzerinde çalışmalarını yapacak ve kararını verecek. Uzun yıllarda Rize’de hem yatak problemi hem de diğer ihtiyaçlar konuşulmayacak.” dedi.
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
 
 
 
 
    

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI