MERHUM BAŞKAN, EKREM ORHON 35. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI…

MERHUM BAŞKAN, EKREM ORHON 35. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI…

YÖREDEN HABER 10.08.2018 07:36:00 97 0
MERHUM BAŞKAN, EKREM ORHON 35. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI…

RİZE-Ölümünün 35. Yıldönümünde Rize Belediye Eski Başkanlarından, Denizi Kara Karayı para yapan, Ekrem Orhon ve ebediyete intikal eden diğer belediye başkanları, Kale’de bulunan Merhum Ekrem Orhon’un kabri başında anıldı.

Son nefesini dahi Rize’ye hizmet etmek için harcamış, Belediye Eski Başkanı merhum Ekrem Orhon, ve ebediyete intikal eden diğer belediye başkanlarının anma programına, AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın eşi Esma Bektaş, Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kazancı, İl Müftü Yardımcısı Naci Çakmakçı, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, Merhum Ekrem Orhon’un Torunları Google Başkan Yardımcısı Yonca Dervişoğlu, Eğitimci Yeşim Dervişoğlu, Ak Parti İl Teşkilatı, Kadın Kolları teşkilatı, Daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını merhum Ekrem Orhon ‘un kızı Eğitimci, Çayhan Orhon Dervişoğlu yaptı.

MİLLETVEKİLİ AVCI “ÇOK FARKLI İZLER BIRAKTI”…

AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, yaptığı konuşmasında; 35. yıldönümünde yine rize olarak görevimizin başındayız. Baba reisi rahmetle anıyorum.

Tabi bazı insanlar geldikleri yerlere, geldikleri konumlara çok farklı izler bırakarak veda ediyorlar. Ama içlerinden bazıları hakikaten çok farklı izler bırakıyorlar. Onlara ne kadar saygı göstermemizin düşüncesi içerisine giriyoruz. Tabi baba reisin hayatında da çok önemli dönüm noktaları var.

Az önce esasen söylenmesi gereken her şey söylendi. Ama bir iki hususun altını ben de çizmek isterim. Kıymetli torunu az önce çok önemli bir şey söyledi; İngilizce, makamında “Büyük Düşün” yazısı, Belki büyük düşün hayatımızda bu kadar önemli olmayabilir.Onun tarihinde onun mevkisinde büyük düşünmek o zamanın şartlarında zordu arkadaşlar. Düşünmenin yasak olduğu zamanlarda büyük düşünme düşüncesinde olan bir belediye başkanımızın olduğu için ben bizzat milletvekili olarak gurur duyuyorum. Geçenlerde bir esnaf arkadaşımızla konuşuyorduk, şu denizi göstererek ben o denize uçak indireceğim dediklerine şahit olanlar var. Ve biz bugün bir havaalanı yapıyoruz o denize. Demin torununun da dediği gibi Singapur gibi bir merkez yapmak istediğini söyledi Rize merkezi şimdi bakınca lojistik bir yer inşa etmeye çalışıyoruz. En önemli hayallerinden biri Rize’ye bir liman kazandırmaktı. Ve şimdi ikinci daha büyük bir liman inşa etmek için çabalıyoruz. Rizeyi ispire bağlayan Erzurum’a bağlayan Ovit tünelinden bahseden bir belediye başkanımız vardı. Şimdi onun vizyonuna şapka çıkartıyoruz. İnşallah aradan belki 30 40 yıl geçmesine rağmen onun ufkundan gidecek olanlar var. O yüzden bugün çok değerli çok büyük bir insanı anıyoruz. Bugün 3 bin dönümlük dolgu imar planı yaptık. Eğer Ekrem Orhon olmasaydı belki de bizim aklımıza gelmeyecekti. Biz milletvekili olarak bu planları desteklemek için elimizden geleni yapacağız. Dolayısıyla hem kişisel ilişkiler, hem de Rizeye kattıkları babında her dönem saygıyı hak edecek bir belediye başkanını rahmetle anıyorum. Hepinize teşekkür ediyorum. Allaha emanet ediyorum”diye konuştu.

BAŞKAN KASAP”MERHUMUN MEVKİSİNDE OLMAK ONUR VE KIVANÇ VERİCİ”

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ise yaptığı konuşmada; “Rahmetli Ekrem Orhon için çok duygusal konuşmalar yaptı sevgili torunları. Biz de tabiî ki bu manada belediye başkanı olarak

aktarmak istediklerimiz var. Söyleyecek çok şeyimiz var. 1936 yılın da Ovit Tüneli ile ilgili yurtdışında yüksek lisans yaptı rahmetli belediye başkanımız. Bu bakış açısı Rize ye döndükten sonra ona çok büyük bir ufuk açtı. Rizey le ilgili projelerini bir bir gerçekleştirmek istedi. O zamanın şartların da o zamanın teknolojisi tabi az biraz engel oldu ama dikkat çekmişti. Neyse ki çok şükür sayın Cumhurbaşkanımız Merhumun rüyası hayali olan büyük bir çalışmaya, Ovit tüneline başladı. Merhum belediye başkanımızın mevkisin de olmak bizim için onur ve kıvanç verici bir duygudur.Burada şunu belirtmek istiyorum; Rize Belediyesi olarak da bu projelerin üstüne katılımlar ve birçok daha proje yaplmaktadır. İnşallah önümüzde ki zaman dilimi içerisin de özellikle bugünlerde Rizenin planlanlamasını yapıyoruz. 2053 Rize sinin planlamasını yapıyoruz. İnşallah bundan sonra 30 yıllık planların yapılmasın da ve çalışmaların ortaya konmasın da da elimizden geleni yapacağız. Bugün maalesef şehrimizin planlamasına bakarsak gördüğümüz çin seddini belki gelecek kuşaklar belki daha farklı noktalara taşıyacaklar. Rize belediye başkanı olarak rahmetli belediye başkanı Ekrem Orhon’un anma törenin de, 35.ölüm yıldönümün de bulunduğumuz için bütün katılımcılara; başta sayın hanımefendiye sayın milletvekilimize,valimize,yardımcımıza ve sevgili ailesine ,değerli hemşerilerimize çok teşekkür ederim. Saygılarımı sevgilerimi sunuyorum. Allaha emanet olun”dedi.

TORUNU YONCA, “DEDEM ÇOK İLHAM VERİCİ BİR İNSANDI. BURADA OLSA NE SÖYLERDİ ? “

Torunu Google Başkan Yardımcısı Yonca Dervişoğlu ise yaptığı konuşmada; ” Çok fazla konuşma yapıyorum ama bugün benim için daha duygusal daha anlam yüklü bu yüzden beni affedin. Sizle dedemle bi kaç yaşadığım anıları ve bi kaç özelliğini anlatıcam. Dedemle alakalı aklıma gelen ilk önemli şey cömertliği, mükemmel bir insan. Sizler benden daha iyi biliyorsunuz tabiî ki tapu da ismi olmayan bir belediye başkanıdır. Küçüklüğümde hatırlıyorum. Biz kardeşimle Armut’u çok severdik, yazın İstanbul dan Rize’ye gelince kasalarca alırdı. Bana ikinci verdiği öğütlerden biri de büyük düşün tabelası vardı odasında, makamında İngilizce yazıyordu. Az önce bir hanımla karşılaştım. Bana çok duygusal bir şey anlattı; işte biz esnafız, bizim çarşı da bir dükkanımız var Rahmetli Ekrem bey dedi ki siz buna sahip olacaksınız dedi. İlerde paranız olduğu zaman ödeyeceksiniz dedi. Dedem sayesinde bir dükkanları olmuş. Belki de daha çok dükkan sahibi olabilirsiniz dedi. Dedemle konuşurduk bazen: Rize yi Singapur gibi bi merkez yapıcam işte insanlar Avrupa dan Asya ya giderken burada duracaklar derdi. Gerçekten çok ilham veren bir insandı. Peki Yonca sana bu kadar ilham verdi de sen ne yaptın derseniz; Ben 12 yıldır google da çalışıyorum. Avrupa ,Orta doğu,Afrika bana bağlı. Bundan 5 6 yıl önce evvel İngiltere de ki ekibimle bir şey gözlemledik. İngilterede büyük anlamda bir işsizlik hakimken ve bir sürü boşluk olmasına rağmen bu gibi bir sorun var. Fakat insanlarda dijital beceri olmadığından o boşluklar doldurulamıyor. Dedemin büyük düşün demesi aslında sadece burada değil dünyada benim bir değişikliğe gitmem gerektiğini düşündürttü.Ve bugün dünyada Amerikasın dan Japonyasından her yerden Afrika ya 6 milyon insanı bu dijital becerilerde eğitmeye devam ediyoruz. Ve çok zorluklarla oldu bu. Bu hizmeti Rize ye de sunacağız şu an üniversite de okuyan okumayan iş arayan öğrencilere işkurla beraber iş kurmalarına yardım edicez. Beni en çok eğlendiren şey bu uygulamayla Rize nin güzelliğini tüm dünyaya tanıtacağız.Tabi turizm geliştikçe Rize nin ekonomisine de fayda sağlayacak.

Şimdi son olarak dedem burada olsaydı ne söylerdi anlamında bir konuşma yapmak istiyorum. Rize senden rize için elinden geleni yapmanı ister. Hepinize çok teşekkür ederim”

TORUNU YEŞİM, “DEDE, BİLMİYORUM Kİ UZAYA MI GÖNDERSEK!”

Yeşim Dervişoğlu ise konuşmasında; “Çok teşekkür ederim 35 yıl sonra tekrar böyle bir organizasyon olduğu için bizim yanımızda olduğunuz için. Ben de çok heyecanlıyım annem ve ablam gibi. Ablam biraz mütevazidir. Dünyanın merkezin de ilk 5 kadınlarından biri ve bir Rizeli google de bizi temsil ediyor. Dedemin en büyük öğüdü çalışkan olmaktı. Dedem haklıymış öncelikle ablamla gurur duyuyorum. Ben de eğitimci oldum. Çok seviyorum işimi ve insanlarla ilgilenmeyi. Ben de dedemle bir anımı anlatmak istiyorum;

Ya yeşim bu çöpleri napıcaz dedi büyük bir sorun dedi. Ben de dede bilmiyorum ki uzaya mı göndersek dedim. Dedem valla güzel fikir dedi. Şimdi görüyorum global de öyle bir proje varmış. Herkes düşündüğünü yapsın. Hayaller gerçek olabilir. Çok teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum”dedi.

Günün anlam ve önemine dair konuşmaların ardından program Kurra Hafız Mustafa Türüt’ün Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Müftü Yardımcısı Naci Çakmakçı’nın dua larıyla sona erdi


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI