Macahel ve Maral Şelalesini gezdik.

DOKADAK ile Hafta sonu Macahel ve Maral Şelalesine yapılan geziye katıldık.

YÖREDEN HABER 22.05.2016 21:18:01 174 0
Macahel ve Maral Şelalesini gezdik.
Pazar'dan yaklaşık 120 Km uzaklıkta olan Macahel Gürcistan sınırı Camili’nin hemen 150 metre aşağısından geçiyor.
Yollar çok güzel.Buraya neden giderler ? diye DOKADAK Kulübü üyesine sorunca aldığımız cevap tam aradığımız olduğu anladık.'Geziciler istiyor o yüzden' dedi. Macahel'de gezilecek ve görülecek yerleri tarihi Camisi' ve Maral Şelalesidir.

Caminin Geçmişi
Halen mevcut cami 1855 yıllarında çığ felaketi sırasında yıkılan ve yerine yapılan camidir. İlk caminin yapılış tarihi kesin bilinmemekte olup, Osmanlı Padişahı II Mahmud (1808-1839) döneminde (Miladı 1819 senesinde) Batum Vilayetinin Macahel Kazasındaki eski ismi Hartvisi, şimdiki ismi Camili Köyü Camisi için yazılan bir İmam-Hatip görevlendirme beratı (Beratı Hümayun) okunmak sureti ile yapılış tarihi ile ilgili yaklaşık bilgilere ulaşılmıştır. Bu berat bilgilerinden hareketle caminin yapılış tarihi Miladı 1819’ dan önce olduğu ifade edilmektedir.
Çığ felaketi sonucu yıkılmış cami keresteleri yeni yapılan caminin tavanında kullanılmış, eksik kalan kısımların köylüler tarafından samanlıklar, serenderler ve ambarlar bozularak 1855 yılında Arhavili ustalar tarafından tamamlanmıştır.
Ülkemizde doğal varlığı ve zenginliği dolayısı ile muhakkak korunması gerekli görülen 4 bölgeden biri de Macahel'li ziyaret ettik.

Diğer adı ile Camili, Artvin İlinin Gürcistan sınırında, içinde altı köy bulunan, 28.000 hektar genişliğinde bir vadidir.

MARAL ŞELALESİ
Yine yürüme mesafesinde Maral köydeki, Maral şelalesini ziyaret ettik. Bu yolun bir kısmını araçla gidebiliyorsunuz bir yerden sonra araba yolu bitiyor 45 dakikalık bir patika yürüyüşü yapıp, 20 dakikalık biraz tehlikeli bir inişle şelalenin yanına ulaşıyorsunuz.
Dilerseniz ayakkabılarınızı çıkarıp derenin içinden şelalenin diğer tarafına geçip tam altında yer alarak o güzel serinliği ve muhteşem ıslak yeşillikleri yakından görebiliyorsunuz ki bu kadar yolu giderseniz bunu yapmanızı tavsiye ederim.

Görülecek yerler için bir seçim yapılmalı. Çünkü, Maral şelalesini görmek yarım gününüzü alıyor. Bu da sabah erken yola çıkarsanız geçerli, biraz geç kalkıp keyif yapmak isterseniz tam bir gününüz gidebilir.
Geziye bu yöreyi merak ederek gittik.İyi de oldu.Bir daha gitmeyiz.Lakin 1. kez de görülmeye değer diye düşünüyoruz.(kaçkar53.com)












 




Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI